Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Leer ProRAW foto’s maken met je iPhone

Op de iPhone 12 Pro (Max) en iPhone 13 Pro (Max) zit het schieten met RAW voor het eerst ingebouwd in de iPhone, in de vorm van ProRAW. In dit formaat worden alle slimme beeldverbeteringen van de iPhone-camera toegepast op je foto zoals normaal. Maar je krijgt in tegenstelling tot bij normale foto’s wel de mogelijkheid om deze verbeteringen te bewerken. Wij laten zien hoe je ProRAW foto's kunt maken met je iPhone, en hoe je ze bewerkt.
ProRAW foto's maken iPhone
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

ProRAW foto’s maken iPhone

Instructiefoto: Stel in
1

Stel in

Om ProRAW foto’s te maken, moet je dit eerst inschakelen in de instellingen van je iPhone. Navigeer in de Instellingen-app naar ‘Camera>Bestandsstructuren’ en zet hier het schuifje achter ‘Apple ProRAW’ aan.

ws_138_raw
2

Camera

Open nu de Camera-app, en zorg ervoor dat hij op de stand ‘Foto’ staat. Rechtsboven zie je nu een nieuw ‘RAW’-icoontje. Tik erop om ProRAW in te schakelen.

ws_138_raw
3

Schiet

Tijd om je eerste ProRAW-foto’s te maken! Let er wel op dat elke foto die je in deze modus maakt zo’n 25 tot 30 MB in beslag neemt. Ter vergelijking: normale foto’s zijn slechts 2 tot 4 MB.

ws_138_raw
4

Terugvinden

In de Foto’s-app zie je bij elke RAW-foto die je opent een klein icoontje in de linkerbovenhoek. Wil je alle RAW-foto’s zien? Scrol dan in de albumweergave naar ‘Mediatypen’, en selecteer hier ‘RAW’.

ws_138_raw
5

Zoeken

Je RAW-foto’s vind je ook via de zoekfunctie in Foto’s. Open het Zoek-tabblad, en tik in de zoekbalk ‘RAW’ in. Hier kun je nog een andere zoekterm aan toevoegen, zoals ‘zonsopgang’ of een locatie.

ws_138_raw
6

Bewerk

Open een RAW-foto en tik rechtsboven op ‘Bewerk’. Als je nu scrolt naar ‘Belichting’, ‘Donker’ of ‘Licht’, dan zul je zien dat je deze behoorlijk omhoog of omlaag kunt bewegen terwijl de details in stand blijven.

ws_138_raw
7

Alle gegevens

Tik nu rechtsonderin op ‘Gereed’. Wil je de foto verder bewerken op je Mac? Tik dan links­onderin op de Deel-knop. Tik daarna bovenaan op ‘Opties’ en zet het vinkje bij ‘Alle Foto-gegevens’ aan.

ws_138_raw
8

Delen

Tik nu op ‘Gereed’ en stuur de foto naar je Mac via AirDrop. Je krijgt nu op je Mac een bewerkte versie van de foto in jpg-formaat, en de onbewerkte versie in dng-formaat (RAW).

ws_138_raw
9

Bewerk 2.0

Open het dng-bestand in je favoriete foto­bewerkingsapp en ga los! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Foto’s, Lightroom of Pixelmator Pro. Op de Mac heb je net wat meer opties voor het bewerken dan op je iPhone.

ProRAW foto’s maken met je iPhone: wat je moet weten

ws_138_raw
RAW op andere iPhones

Het schieten in ProRAW is alleen mogelijk op de iPhone 12 Pro (Max) en iPhone 13 Pro (Max). Maar foto’s maken in een normaal RAW-formaat – dus zonder de beeldverbeteringen van de iPhone – is ook mogelijk op oudere iPhone-modellen. Je hebt hier alleen een app voor nodig die RAW ondersteunt. Wij raden hiervoor Pro Camera by Moment (€ 6,99) aan, waarmee je overigens ook álle instellingen van de camera kunt aanpassen.