Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Asus ProArt StudioBook One: krachtiger dan de MacBook Pro

Auteur: Sven Lamers
2 reacties
proart-studiobook-one


Lees verder na de advertentie

MacBooks staan bekend als de computers van creatievelingen. Dat komt door het mooie design, de krachtige specificaties en een beeldscherm dat geoptimaliseerd is voor grafische bewerkingen. Als er nou een andere computerfabrikant is die het op deze vlakken met Apple kan opnemen, dan is dat wel Asus. Het bedrijf lanceert binnenkort ProArt StudioBook One – en die is op papier nog krachtiger dan de 16-inch MacBook Pro.

Eerste indruk

We konden de StudioBook One al even in het echt zien en gebruiken tijdens ons bezoek aan de IFA. De laptop is met een gewicht van 2,9 kilo ook letterlijk een zware machine, maar hij herbergt dan ook veel krachtige hardware. Hij is onder andere voorzien van Intels snelste mobiele processor, de Core i9 met 8 cores en een maximale turbo-boost van 5 GHz (voor een enkele core). Daarnaast zit er 32 GB aan werkgeheugen in.

Grafische kaart

Een zwaktepunt van de MacBooks is vaak de grafische kaart. Die is nooit slecht, maar ook nooit het krachtigste dat je kunt krijgen. De StudioBook One biedt juist wel die kracht met de Nvidia Quadro RTX 6000 en 24 GB grafisch werkgeheugen. Behalve dat deze veel meer cores en geheugen heeft dan de krachtigste mobiele GeForce- en AMD-kaart, is ook de ondersteuning en prestaties voor professionele programma’s zoals AutoCAD beter. Ook bij kunstmatige intelligentie en andere reken-intensieve taken biedt de Quadro-gpu hogere prestaties van vergelijkbare kaarten. Drie Thunderbolt 3-aansluiting met Display-poort maken het grafische plaatje af.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Asus-ProArt-StudioBook-One

Geweldig scherm

Het 15,6-inch scherm heeft een 4K UHD-resolutie (3840 × 2160 pixels) en ondersteunt tot 120 Hz verversingssnelheid. Het is gekalibreerd voor professioneel gebruik en hoge kleurechtheid (97% van de DCI-P3 kleurruimte. Dankzij de relatief dunne randen blijven de afmetingen van de laptop beperkt (36,5 × 24,5 x 24 cm). Bijzonder is ook wat je niet ziet: de processor, ssd en andere hardware zit allemaal achter het scherm – en niet onder het toetsenbord.

Hardware achter het scherm

van de hardware achter het scherm moet zorgen voor een betere koeling. Dat is ook nodig gezien het energieverbruik dat de processor en vooral de grafische kaart hebben. Bij openklappen van het scherm schuift het deksel aan de onderkant open als luchtinlaat. De door de koeling aangezogen lucht kan weg via een sleuf aan de bovenkant en de natuurlijk convectie helpt daar nog een handje bij. Ook als de laptop op een bureau staat (of zelfs op schoot) wordt de luchtstroom niet geblokkeerd. Sluit je de deksel dan is de luchtinlaat dicht en niet zichtbaar.

Prijs

Asus brengt met de StudioBook One een vernieuwend en indrukwekkend model laptop op de markt. We zijn een klein beetje jaloers dat we er geen macOS Catalina op kunnen installeren. Overigens: naast dit paradepaardje is Asus zijn portfolio notebooks voor grafische enthousiastelingen nog verder aan het uitbreiden met andere StudioBook-modellen.

De prijs is nog niet bekend, maar die zal ook indrukwekkend zijn: een losse Quadro RTX 6000 kost rond 4000 euro, nog afgezien van de overige hardware in de laptop. En dan maar zeggen dat Apple’s laptops duur zijn.