Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

EU pakt Apple wéér aan: ook iPad moet sideloading ondersteunen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Nieuwe iPads 2024

Hoewel de iPhone van de EU verplicht sideloading moest ondersteunen – het downloaden van apps buiten de App Store om – bleef de iPad buiten schot. Tot nu!

Lees verder na de advertentie

iPad sideloading

Apple heeft het maar druk met de EU. Zowel op het vlak van hardware als software heeft het bedrijf al heel wat wijzigingen moeten doorvoeren om te voldoen aan de wetgeving van de EU. En misschien wel de meest ingrijpende maatregel kwam vorige maand, toen Apple appwinkels van derden moest gaan toestaan op de iPhone. Dit werd ingevoerd in iOS 17.4.

Het laatste iPad-nieuws direct in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Hoewel de iPad duidelijk familie is van de iPhone – ze draaien praktisch hetzelfde besturingssysteem – bleef deze eerst nog buiten schot. Volgens de EU zou de iPad namelijk een te kleine groep gebruikers hebben, waardoor de Digital Markets Act (die appwinkels van derden verplicht) niet voor de tablet zou gelden. Maar nu heeft de EU de DMA uitgebreid, aldus Bloomberg, waardoor de iPad er opeens wél onder valt.

iPad en de DMA

Apple moet binnen zes maanden dezelfde wijzigingen doorvoeren bij de iPad die we ook al bij de iPhone hebben gezien. Dat betekent: ondersteuning voor appwinkels van derden toevoegen, en het mogelijk maken om browsers met een andere onderliggende engine als standaardbrowser in te stellen.

Waarschijnlijk neemt Apple hierbij zijn tijd. De iPhone voldeet pas aan de DMA in de week dat de deadline hiervoor was ingesteld, en waarschijnlijk haalt Apple bij de iPad hetzelfde trucje uit. We verwachten dus eigenlijk pas in iPadOS 18 – of misschien zelfs in een tussentijdse update ervan – dat de iPad voldoet aan de DMA. Het gaat dus nog even duren voordat je de AltStore op je iPad kunt zetten!