Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Ontwerper Jony Ive vertrekt vanwege desinteresse Tim Cook in design’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Jony Ive


Lees verder na de advertentie

Afgelopen donderdag werd het bekend: Jony Ive vertrekt na dertig jaar bij Apple. Volgens The Wall Street Journal hing het vertrek al een tijdje in de lucht. De hoofdontwerper kon zich volgens bronnen aan de krant niet vinden in het beleid van Tim Cook, die weinig belangstelling zou hebben voor design.

Reden vertrek Jony Ive

De Amerikaanse zakenkrant sprak met verschillende mensen uit de omgeving van Jony Ive. De afgelopen jaren dreef de hoofdontwerper – die het brein is achter de ontwerpen van de iPhone, Mac, iPod en Apple Watch – steeds verder weg van het bedrijf.

Na het overlijden van Steve Jobs in 2011, met wie Ive een zeer goede band had, werd Apple geleid door Tim Cook. Volgens WSJ spande de nieuwe CEO zich in om de beroemde ontwerper in huis te houden, bijvoorbeeld door hem de veruit best betaalde Apple-medewerker te maken.

Cook had echter niet de aandacht voor design als Jobs dat wel had, zo schrijft de krant. Mensen uit het ontwerpteam zagen maar weinig van Cook. Hij zou vooral interesse hebben voor de operationele zaken; design stond niet langer centraal. Intussen werden belangrijke functies meer en meer bekleed door mensen met een financiële achtergrond, die weinig affiniteit hadden met technologie of design.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dit zorgde voor desillusie bij Ive, die ‘moedeloos’ werd van de koers van Cook. De laatste jaren bleef hij steeds vaker weg bij vergaderingen van het ontwerpteam. Vaak werkte hij vanuit zijn huizen in San Fransico, Hawaii en het Verenigd Koninkrijk en belangrijke knopen hakte hij niet langer door. Al een tijdje was de design-afdeling daardoor stuurloos en leiderschap ontbrak. Oud-collega’s zagen een vertrek dan ook al lang aankomen.

Reactie Cook

Inmiddels heeft Cook gereageerd op het artikel van The Wall Street Journal, dat hij ‘een absurd verhaal’ noemt. Opvallend is dat de Apple-baas niet alles ontkent. ‘Veel van wat in het verhaal staat, met in het bijzonder de conclusies, komt niet overeen met de werkelijkheid’, zo verweert Cook zich.

Toch lijkt het verhaal de reden van het vertrek voor een heel eind te verklaren, zeker omdat Bloomberg eerder een vergelijkbaar artikel publiceerde. Ive blijft overigens nog wel verbonden aan Apple. Hij gaat verder met het ontwerpbureau LoveFrom en Apple is de eerste klant.

Bron: The Wall Street Journal, Bloomberg.