Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Jony Ive vertrekt na bijna 30 jaar bij Apple

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Jony Ive


Lees verder na de advertentie

Hoofdontwerper Jony Ive vertrekt later dit jaar bij Apple. Hij heeft bijna dertig jaar voor het bedrijf gewerkt en in die tijd veel iconische Apple-producten ontworpen, waaronder de iMac G3 en de iPhone. Ive richt een eigen bedrijf op maar blijft verbonden aan Apple.

Apple als eerste klant

Apple maakte het nieuws gisteren bekend in een persbericht. Ive begint met een eigen ontwerpbureau, LoveFrom. Een van zijn eerste grote klanten is ook al bekend: Apple. Apple-CEO Tim Cook zegt daarover het volgende: ‘Apple zal blijven profiteren van Jony’s talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan exclusieve projecten en door het voortdurende werk van het briljante en gepassioneerde ontwerpteam dat hij heeft gevormd. Na zoveel jaren intensief te hebben samengewerkt, ben ik blij dat onze blijft evolueren en ik kijk ernaar uit om nog lang met Jony samen te werken.’

Chief Design Officer

Jony Ive werkt sinds 1992 bij Apple, sinds 1996 als leidinggevende van het designteam, en heeft een belangrijke stempel op het bedrijf gedrukt. In 1998 ontwierp hij de iMac G3 – een compacte, kleurrijke computer in de tijd van lelijke, grijze bakbeesten. Dit ontwerp heeft absoluut een rol gespeeld in de revival van Apple. Later volgden onder meer de iPod en de iPhone. Zijn grootste project, letterlijk, was Apple Park, Apple’s nieuwe ringvormige hoofdkwartier in Californië dat twee jaar geleden is geopend.

Als Apple’s Chief Design Officer is hij verantwoordelijk voor de look & feel van Apple-producten, gebruikerservaring, verpakking en de Apple Stores. Er is niemand binnen Apple die precies die rol gaat oppakken. Twee andere kopstukken uit het design-team, Evans Hankey, vice president of Industrial Design en Alan Dye, vice president of Human Interface Design gaan taken van hem overnemen. Zij rapporteren aan topman Jeff Williams, die zich in het vervolg meer met het designteam zal gaan bemoeien.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ive: ‘Ik heb het volste vertrouwen in mijn design-collega’s bij Apple, die mijn beste vrienden blijven, en ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken.’

Reden van vertrek

Een precieze reden van vertrek is niet duidelijk. Een logische verklaring is dat hij bij Apple zo’n beetje alles heeft gedaan wat daar binnen de grenzen van het mogelijke ligt. Hij breidde zijn werkveld al steeds verder uit, tot en met architectuur aan toe. Misschien wil hij iets heel anders gaan doen en zoekt hij het na dertig jaar in de tech-wereld in een heel andere discipline, waar voor hem op dit moment oprecht meer uitdaging in zit.

Het vertrek komt echter op een bijzonder moment. Voor het eerst in jaren worden er aanzienlijk minder iPhones verkocht. Het zijn er nog steeds onnoemelijk veel, maar toch: het zijn er minder. Apple heeft zelfs besloten om de precieze cijfers niet meer naar buiten te brengen.

Verder zijn er de laatste tijd wat hardnekkige problemen met Apple-producten, die we ontwerp-fouten zouden kunnen noemen. Een recent voorbeeld is een het toetsenbord van verschillende MacBook-modellen. De MacBooks zien er weliswaar minimalistischer, slanker en gaver uit dan ooit tevoren, maar er zijn veel problemen met het ultradunne vlindertoetsenbord. Voor de MacBook Pro die vorige maand verscheen, heeft Apple bij voorbaat al een reparatie-programma aangekondigd.

Het zou zomaar kunnen dat Apple Ive hierop afrekent, zonder de vuile was buiten te hangen – het valt immers onder zijn verantwoordelijkheid. Maar eigenlijk kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat Apple de beste ontwerper ter wereld ontslaat.

https://youtu.be/CEW4D_CERkE