Terug naar Leer ProRAW foto’s maken met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Leer ProRAW foto’s maken met je iPhone

Door Ward Edema10 mei 2022 09:004 min. leestijd0

Op de iPhone 12 Pro (Max) en iPhone 13 Pro (Max) zit het schieten met RAW voor het eerst ingebouwd in de iPhone, in de vorm van ProRAW. In dit formaat worden alle slimme beeldverbeteringen van de iPhone-camera toegepast op je foto zoals normaal. Maar je krijgt in tegenstelling tot bij normale foto’s wel de mogelijkheid om deze verbeteringen te bewerken. Wij laten zien hoe je ProRAW foto’s kunt maken met je iPhone, en hoe je ze bewerkt.

ProRAW foto's maken iPhone


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

ProRAW foto’s maken met je iPhone: wat je moet weten

Belichting

Net als bij een ouderwetse afdruk, kun je met een RAW-foto de (lengte van de) belichting achteraf nog enigszins aanpassen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je foto. Doe je dit bij een normale jpg-afbeelding, dan ga je al snel allerlei artefacten zien van de compressie. Selecteer de plus/min-knop om de belichting aan te passen.

Licht en donker

In de lichte en donkere delen van je foto zit bij een RAW-foto meer detail dan je gewend bent. Die details kun je achteraf individueel terughalen. Selecteer de ‘donker’-knop en beweeg de balk met streepjes om donkere delen lichter te maken. Doe hetzelfde met de ‘licht’-knop om lichte delen juist donkerder te maken.

Herstel

Alles wat je aanpast aan je foto wordt – zoals gebruikelijk – los opgeslagen door je iPhone. Dit betekent dat je dus ook al je wijzigingen gemakkelijk kunt terugdraaien. Tik hiervoor op ‘Herstel’, en vervolgens op ‘Terug naar origineel’. Bij het delen van het RAW-bestand met je Mac, krijg je altijd de versie zonder wijzigingen.

Voor en na

Als je allerlei wijzigingen hebt doorgevoerd, is het misschien lastig om in te schatten hoe groot het verschil met het origineel is. Gelukkig is het gemakkelijk om het origineel tijdelijk naar ­voren te halen, zonder je wijzigingen te verwijderen. Hiervoor hoef je alleen even je vinger op de foto in het midden van het scherm te houden.

1 Stel in

ws_138_raw

Om ProRAW foto’s te maken, moet je dit eerst inschakelen in de instellingen van je iPhone. Navigeer in de Instellingen-app naar ‘Camera>Bestandsstructuren’ en zet hier het schuifje achter ‘Apple ProRAW’ aan.

2 Camera

ws_138_raw

Open nu de Camera-app, en zorg ervoor dat hij op de stand ‘Foto’ staat. Rechtsboven zie je nu een nieuw ‘RAW’-icoontje. Tik erop om ProRAW in te schakelen.

3 Schiet

ws_138_raw

Tijd om je eerste ProRAW-foto’s te maken! Let er wel op dat elke foto die je in deze modus maakt zo’n 25 tot 30 MB in beslag neemt. Ter vergelijking: normale foto’s zijn slechts 2 tot 4 MB.

4 Terugvinden

ws_138_raw

In de Foto’s-app zie je bij elke RAW-foto die je opent een klein icoontje in de linkerbovenhoek. Wil je alle RAW-foto’s zien? Scrol dan in de albumweergave naar ‘Mediatypen’, en selecteer hier ‘RAW’.

5 Zoeken

ws_138_raw

Je RAW-foto’s vind je ook via de zoekfunctie in Foto’s. Open het Zoek-tabblad, en tik in de zoekbalk ‘RAW’ in. Hier kun je nog een andere zoekterm aan toevoegen, zoals ‘zonsopgang’ of een locatie.

6 Bewerk

ws_138_raw

Open een RAW-foto en tik rechtsboven op ‘Bewerk’. Als je nu scrolt naar ‘Belichting’, ‘Donker’ of ‘Licht’, dan zul je zien dat je deze behoorlijk omhoog of omlaag kunt bewegen terwijl de details in stand blijven.

7 Alle gegevens

ws_138_raw

Tik nu rechtsonderin op ‘Gereed’. Wil je de foto verder bewerken op je Mac? Tik dan links­onderin op de Deel-knop. Tik daarna bovenaan op ‘Opties’ en zet het vinkje bij ‘Alle Foto-gegevens’ aan.

8 Delen

ws_138_raw

Tik nu op ‘Gereed’ en stuur de foto naar je Mac via AirDrop. Je krijgt nu op je Mac een bewerkte versie van de foto in jpg-formaat, en de onbewerkte versie in dng-formaat (RAW).

9 Bewerk 2.0

ws_138_raw

Open het dng-bestand in je favoriete foto­bewerkingsapp en ga los! Denk hierbij bijvoorbeeld aan Foto’s, Lightroom of Pixelmator Pro. Op de Mac heb je net wat meer opties voor het bewerken dan op je iPhone.

RAW op andere iPhones

Het schieten in ProRAW is alleen mogelijk op de iPhone 12 Pro (Max) en iPhone 13 Pro (Max). Maar foto’s maken in een normaal RAW-formaat – dus zonder de beeldverbeteringen van de iPhone – is ook mogelijk op oudere iPhone-modellen. Je hebt hier alleen een app voor nodig die RAW ondersteunt. Wij raden hiervoor Pro Camera by Moment (€ 6,99) aan, waarmee je overigens ook álle instellingen van de camera kunt aanpassen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Praat mee!

avatar