Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Verander je iPad in een muziekinstrument met GarageBand

Met GarageBand op je iPad heb je een orkest en opnamestudio in één. Wij leggen de belangrijkste functies stap voor stap uit!
ftr_garage_137
Icon voor GarageBand
GarageBand
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
40 minuten
Stappen:
29 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

GarageBand op de iPad

Zelfs als je nog nooit in je leven een muziekinstrument hebt aangeraakt, kun je gemakkelijk overweg met GarageBand op de iPad. De app zit vol met instrumenten voor totale beginners én voor ervaren musici. In dit artikel gaan we al deze functies langs, en laten we je precies zien hoe je je eerste nummer in elkaar zet. Hey, ho, let’s go!

Download GarageBand

GarageBand is gratis te downloaden in de App Store, en werkt op zowel iPad als iPhone. In deze feature richten we ons op de iPad-versie. Open na het downloaden van de app de geluidenbibliotheek – deze staat in GarageBand in de lijst met instrumenten – en download daar alle beschikbare geluidenpakketten.

Smart Instruments

ftr_garage_137

GarageBand tovert je scherm om in allerlei instrumenten. Zo bespeel je bijvoorbeeld een piano, gitaar of drumstel (bijna) zoals je gewend bent. Maar in GarageBand zitten ook zogenaamde Smart Instruments, die je ook zonder muzikale ervaring met gemak bespeelt. Bij Smart Instruments worden er automatisch akkoorden voor je verzameld die bij elkaar passen, en je kunt het instrument zelfs zichzelf laten bespelen.

Bij het aanmaken van een nieuw nummer komen alle instrumenten in beeld. Door naar links- en rechts te vegen, scrol je door de lijst. Onder de categorieën van instrumenten – bijvoorbeeld ‘Gitaar’ – vind je de Smart Instruments. Wij nemen hier als voorbeeld de Smart Guitar. De andere Smart Instruments, zoals Smart Strings, Smart Bass en Smart Piano, werken nagenoeg hetzelfde.

1

Akkoorden

Makkelijker kan het niet: alle akkoorden die in beeld staan, klinken goed bij elkaar. Tik je op de letter van een akkoord, dan speel je alle noten van het akkoord tegelijk. Je kunt ook de individuele snaren aantikken om te tokkelen. En een leuk trucje: leg je je vinger op de snaren naast de stroken met akkoorden, dan worden de snaren gedempt.

2

Autoplay

Als je liever de iPad voor je laat tokkelen, dan kan dit ook. Selecteer met het draaiwieltje van Autoplay een patroon (1 t/m 4) en je ziet de snaren verdwijnen. Door nu op de stroken met akkoorden te tikken, speelt je iPad vanzelf. Je kunt ook tijdens het spelen van patroon wisselen.

3

Instrumenten

Door op de gitaar linksboven te tikken, wissel je van gitaar. Standaard opent de Smart Guitar met een akoestische gitaar, maar je hebt ook allerlei elektrische gitaren tot je beschikking. Deze hebben per stuk twee effectknoppen in de vorm van een gitaarpedaal, die per gitaar verschillen.

4

Toonsoort

De akkoorden van je Smart Instruments staan standaard op de toonsoort C majeur. Dit is aan te passen via het tandwieltje. Tik erop, en selecteer vervolgens ‘Toonsoortaanduiding’. Hier selecteer je een noot, en kies je tussen een majeur- of mineurakkoord.

Geen idee wat dit betekent? Experimenteer en leer! Alle Smart Instruments stemmen zich af op je instelling, zodat je geen valse muziek kunt maken.

5

Meer instrumenten

Met dit knopje ga je terug naar het overzicht met alle instrumenten, en vlieg je zo naar de andere Smart Instruments. Hoewel de meeste hiervan veel op de Smart Guitar lijken, vormen Smart Drums een uitzondering. Deze werken met behulp van een grafiek waarin je verschillende delen van het drumstel kunt plaatsen. Hierbij bepaalt de x-as hoe complex het spel is, en de y-as hoe luid het spel is. Met de aan/uit-knop zet je het drumstel – je raadt het al – aan of uit.

Een wereld aan instrumenten

Deze vier instrumenten in GarageBand zijn absoluut de moeite waard. Voor alle instrumenten geldt: experimenteer erop los om te ontdekken hoe alles klinkt.

ftr_garage_137
1

Alchemy

Een geavanceerde synthesizer met honderden verschillende sounds: ook die zit ingebakken in GarageBand. Scrol in de instrumentenkiezer naar ‘Keyboard>Alchemy’. Je krijgt weer toetsen te zien – net als bij de piano – maar nu met allerlei knopjes.

Bovenaan selecteer je een sound, en daaronder welke variant ervan. Standaard staat hij op de sound ‘Epic Cloud Formation’ in de variant ‘Lush’. Met de draaiknoppen rechts pas je het geluid aan, en je krijgt nog meer opties in beeld door verder naar rechts te scrollen. Hiermee moet je vooral zelf experimenteren om uit te vogelen wat alles doet.

Ook nog een tip: tik op de knop ‘Glissando’ totdat er ‘Pitch’ staat. Wanneer je nu een toets indrukt en met je vinger naar links of rechts beweegt, manoeuvreer je soepel tussen de noten. Beweeg je je vinger omhoog op een toets, dan hoor je een effect.

ftr_garage_137
2

Beatsequencer

In het vorige stuk kwamen de Smart Drums al kort aan bod. Als je klaar bent om een stapje verder te gaan, is de Beatsequencer een aanrader. Deze vind je onder ‘Drums>Beatsequencer’. Je ziet hier een soort tijdlijn van drums, waarin je aangeeft wanneer een bepaald deel van het drumstel te horen moet zijn. Tik je bijvoorbeeld op het eerste roze vakje bovenin, dan speelt er op de eerste maat een basedrum.

Heb je even geen inspiratie voor een drumbeat? Gebruik dan de knop met de negen vierkantjes, en selecteer daar een standaardpatroon. En met de knop linksonder kies je tussen elektrische en akoestische drumgeluiden; doe dit met een gerust hart, want je drumbeat blijft gewoon staan als je van drumstel wisselt.

ftr_garage_137
3

Piano

Het keyboard van GarageBand is het meest uitgebreide instrument in de app. Van orgels tot complexe synthesizers: er is voor ieder wat wils. Maar laten we bij de basis beginnen: een piano. Veeg in de instrumentenkiezer naar de categorie ‘Keyboard’, tik op ‘Meer geluiden’ en vervolgens op ‘Keyboards>Classical Grand’. Hiermee open je een traditionele vleugel.

Eigenlijk werkt het heel vanzelfsprekend: speel door op de toetsen te tikken (hoe harder je tikt, hoe harder de klank) en gebruik de pijltjes aan de linkerkant om van octaaf te wisselen. Door de Sustain-knop ingedrukt te houden, boots je het rechterpedaal van de piano na, en klinken noten dus langer door.

Ook leuk: met de Toonladder-knop beperk je de noten tot een bepaalde toonladder zodat je geen valse noten kunt spelen. Mineur blues en Japans zijn aanraders.

ftr_garage_137
4

Wereldinstrumenten

Wacht, wereldinstrumenten? Maar alle instrumenten zijn toch van deze wereld? Dat klopt, maar deze instrumenten zijn wel van ver weg. Je vindt ze bij de instrumentenkiezer onder ‘Wereld’. Alle vier de wereldinstrumenten (Pipa, Erhu, Koto en Guzheng) openen standaard in een notenweergave met een bijpassende toonladder, waardoor ze gemakkelijk te bespelen zijn.

Onderin vind je bij de wereldinstrumenten een brede knop om de dynamiek aan te passen: veeg hier overheen terwijl je een noot vasthoudt om te horen wat voor effect het heeft. Bij de Erhu krijg je nog wat meer opties. Ook hier geldt: experimenteer erop los!

Opnemen in GarageBand

Als je de instrumenten in GarageBand eenmaal onder de knie hebt, wordt het tijd om je eerste opnames te maken. Maar voordat je op de rode opnameknop drukt, moet je eerst nog wat instellingen langs. Het tempo en de toonsoort van je muziek moet je namelijk handmatig instellen. Dit heeft invloed op je Smart Instruments, maar bijvoorbeeld ook op je drumbeats.

Wij laten je zien hoe dit in zijn werk gaat, en hoe je vervolgens je eerste nummer opneemt.

ftr_garage_137
1

Tandwiel

Je vindt de instellingen van je project onder het tandwiel rechtsboven in beeld. Tik erop, en selecteer eerst ‘Tempo’. Hiermee bepaal je hoe snel je nummer gaat.

ftr_garage_137
2

Tempo

Je ziet nu het tempo in slagen per minuut. Standaard is dit 110, maar dit pas je aan met de pijltjes. Je kunt ook je gewenste tempo tikken op het ‘Tik om in te stellen’-vlak.

ftr_garage_137
3

Meer instellingen

Tik op ‘Instellingen’ om terug te gaan. Bij ‘Maataanduiding’ pas je de maat van je project aan. ‘Toonsoortaanduiding’ bespraken we eerder in dit artikel: zorg ervoor dat die ook goed staat.

ftr_garage_137
4

Opnemen maar

Je start je opname door op de rode ­opnameknop te tikken. De metronoom telt af, en blijft acht maten doortikken op je ingestelde tempo en maat. Spelen maar!

ftr_garage_137
5

Sporen

Tik op de stopknop wanneer je klaar bent, of wacht totdat de acht maten voorbij zijn. Tik nu linksboven op de sporenknop, en je ziet je opname in beeld verschijnen.

ftr_garage_137
6

Bewerk

Gebruik de afspeelknop om je opname te beluisteren. Niet tevreden? Tik dubbel op de groene balk van je opname en dan op ‘Verwijder’. Met de instrumentknop linksboven keer je terug naar je instrument.

Maataanduiding

Dit klinkt misschien cryptisch op papier, maar door de verschillende maataanduidingen uit te proberen, hoor je direct de verschillen.

Sporenweergave

Leer de ins en outs van sporen in GarageBand.

ftr_garage_137

Effectief met effecten

Nu je weet hoe je met de instrumenten, opnamefuncties en de sporenweergave van GarageBand overweg gaat, wordt het tijd voor de volgende stap: het finetunen van je opnames. GarageBand zit vol met effecten, plugins en een equalizer die je kunt toepassen op je sporen en instrumenten. We gaan de belangrijkste opties langs, zodat je je sound kunt perfectioneren.

Mastereffecten

Laten we beginnen met de zogenaamde master­effecten: echo en galm. Misschien heb je het niet door, maar bijna alle muziek die je op de radio hoort, maakt hier uitgebreid gebruik van. Zonder echo en galm klinken instrumenten namelijk vrij ‘kaal’, maar het effect is nog belangrijker voor het voller laten klinken van stemmen.

In GarageBand stel je echo en galm per spoor in. Hierbij is het van belang om niet al te veel verschil tussen de sporen te hebben. Klinkt een drumstel alsof het in een kathedraal staat, maar heeft de gitaar tegelijkertijd helemaal geen galm, dan klinkt dit niet goed samen. Zo stel je de mastereffecten in.

ftr_garage_137
1

Spoorregelaars

Open de spoorregelaars (knop met drie schuifregelaars) en de opties voor echo en galm verschijnen onderaan in de zijbalk. Deze hebben alleen invloed op het geselecteerde spoor of huidige instrument.

ftr_garage_137
2

Echo en galm

Met de regelaars pas je de sterkte van de echo en galm aan. Met echo wordt een herhaling van het geluid bedoeld, met galm simuleer je de grootte van de ruimte waarin het instrument staat.

ftr_garage_137
3

Meer opties

Tik op het pijltje naast ‘Mastereffecten’ voor meer opties. Hier stel je het soort echo en galm in. Probeer er een paar uit terwijl je de regelaars van stap 2 op vol hebt staan om de verschillen te beluisteren.

Plugins en EQ

Naast echo en galm heb je onder ‘Plugins en EQ’ nog véél meer effecten die je toe kunt passen op je sporen. Hier vind je onder andere de compressor, die de dynamiek van een opname vermindert. Deze is met name handig om pieken bij stemopnames te verminderen.

Ook vind je hier een visuele equalizer, waarmee je de balans tussen lage tonen, middentonen en hoge tonen aanpast. Daarnaast zijn er diverse vervormende plugins, zoals een flanger, phaser, overdrive en chorus. Zo werk je ermee.

ftr_garage_137
1

Spoorregelaars

Ook de plugins en equalizer vind je onder de spoorregelaars. Tik op het pijltje naast ‘Plugins en EQ’. Bij de meeste instrumenten zie je nu standaard de compressor en visuele EQ.

ftr_garage_137
2

Aan/uit

Links van elke plugin zie je een aan/uit-knop. Blauw is aan, grijs is uit. Door op de naam van de plugin te tikken, verschijnen de instellingen ervan. De visuele EQ verschijnt groter in beeld.

ftr_garage_137
3

Meer plugins

Tik op ‘Wijzig’ om plugins toe te voegen. Ga daarna naar een groen plusje en selecteer een plugin. Experimenteer met alle schuifregelaars. Met ‘Wijzig’ en het rode minnetje wis je de plugin.

Apple Loops

Zoek je nog naar opvulling voor je nummer? Wat percussie hier, een blaasinstrument daar, of misschien zelfs een zangstem omdat je zelf niet zo zuiver klinkt: alles vind je terug bij de zogenaamde Apple Loops. Dit zijn korte geluidsfragmenten van instrumenten en stemmen die je vrij kunt gebruiken.

Je sleept ze zo in je project, en hebben exact dezelfde opties als normale instrumenten – inclusief de effecten die we eerder bespraken. En het mooiste van Apple Loops: ze passen zich automatisch aan aan het tempo én de toonsoort van je project – mits je die goed hebt ingesteld..

ftr_garage_137

Looping

Je vindt de Apple Loops via de looping rechtsboven in beeld. Wanneer je erop tikt, verschijnt er een venster met een waanzinnige lijst aan Apple Loops. Tik op een loop om een preview te horen. Het volume van de preview pas je aan onderaan het venster.

Heb je een loop te pakken die je wilt gebruiken? Sleep hem dan naar een lege plek in je project. Wil je hem nog niet gebruiken, maar wel onthouden voor later? Tik dan op het hartje ernaast.

Filter en gij zult vinden

Als je alle optionele geluiden hebt gedownload via de geluidenbibliotheek, staan er maar liefst 8228 onderdelen in de lijst met Apple Loops. Gelukkig hoef je er niet helemaal doorheen te scrollen.

Gebruik de filters bovenaan om te zoeken naar een bepaald geluid. Selecteer het soort instrument, het genre waar je naar zoekt, en probeer je gewenste geluid te beschrijven aan de hand van achttien vaste termen. Zo vind je altijd de Apple Loop waarnaar je zoekt.

Groen, blauw, geel

In de lijst met Apple Loops kom je drie kleuren tegen. Een blauwe loop is een simpel audiobestand. Een groene loop is een ­midi-bestand: dit betekent dat je zelf de noten ervan kunt wijzigen. Dit doe je door er dubbel op te tikken als hij als segment in je spoor staat. Een gele loop is een Drummer. Deze is qua drumstijl volledig aan te passen: wanneer hij geïmporteerd is, tik je in je project op de instrumentknop linksboven.

Klaar? Verzenden maar!

ftr_garage_137

Heb je je nummer helemaal afgerond met effecten en Apple Loops? Dan wordt het tijd om je nummer te delen met vrienden of familie. Dit gaat iets omslachtiger dan je denkt. Eerst moet je uit je project gaan, door middel van de knop helemaal in de linkerbovenhoek. Je project wordt opgeslagen, en je gaat naar een overzicht van je GarageBand-bestanden.

Houd vervolgens je zojuist gesloten project even vast, en tik daarna op ‘Deel’. Kies nu voor de optie ‘Nummer’. Selecteer de kwaliteit – iTunes Plus is aan te bevelen voor verzenden, en Lossless voor je eigen opslag – en vul de informatie over het nummer in. Tik daarna rechtsboven op ‘Deel’ en kies een bestemming.

Audiobus 3

In de App Store vind je fantastische audio-apps. Van complexe synthesizers en drummachines tot simpele apps om geluidsfragmenten mee te loopen: de keuze is reuze. Vaak klinken deze apps afzonderlijk nog een stuk beter dan de instrumenten in GarageBand, maar meestal ontbreekt er wel een goede opnamefunctie.

Dankzij Audiobus (€ 9,99) is het mogelijk om deze audio-apps te koppelen aan GarageBand, zodat je ze gemakkelijk opneemt en in je project kunt verwerken.

ftr_garage_137
1

Stel GarageBand in

Eerst moet je je GarageBand-project voorbereiden. Voeg met de ‘+’ een nieuw instrument toe, en kies voor Audiorecorder. Zo maak je een spoor aan waar je straks de andere audio-app in opneemt.

ftr_garage_137
2

Open Audiobus

Open nu Audiobus. De eerste keer word je door het instelproces geleid. Hierbij wordt driemaal om toestemmingen gevraagd, zodat de app goed kan communiceren met audio-apps op je iPad.

ftr_garage_137
3

Input

Kies nu bij ‘Input’ de audio-app die je wilt opnemen. Verderop staan voorbeelden van apps die werken met Audiobus. Wij gaan in dit voorbeeld voor de DM2 Drum Machine.

ftr_garage_137
4

Output

Kies nu bij ‘Output’ (het meest rechtse vakje) voor GarageBand, en tik vervolgens op het vakje om de app te lanceren als hier om wordt gevraagd. GarageBand opent nu kort, en verdwijnt weer.

ftr_garage_137
5

Verbonden

Nu zijn de audio-app en GarageBand met elkaar verbonden. Rechts in beeld verschijnt bij beide apps nu een klein controlepaneeltje voor het bedienen van Audiobus.

ftr_garage_137
6

Audio-app

Open de audio-app die je op gaat nemen. Tik rechts in beeld op het GarageBand-icoontje, en vervolgens op ‘REC’. De opname start nu. Speel in je audio-app wat je wilt opnemen, en dan weer op ‘REC’.

ftr_garage_137
7

Stop

Tik nu op de stopknop om zowel je audio-app als GarageBand te stoppen. Ga nu weer terug naar GarageBand, en open de sporenweergave. Je ziet nu een nieuw spoor van je audio-app.

ftr_garage_137
8

Bijslijpen

Het kan zijn dat je opname en de rest van je project niet helemaal goed bij elkaar kloppen. Zo was onze drummachine iets te vroeg begonnen. Dit slijpen we bij door het segment iets te verschuiven.

Apps voor Audiobus

Audiobus 3 is een app waarmee je verschillende muziek-apps aan elkaar koppelt. Zo leven de apps niet meer ieder op hun eigen eiland, maar communiceren ze prima met GarageBand. Dat vergroot je muzikale mogelijkheden. Welke apps je op deze manier kunt koppelen? Maak kennis met onze favorieten!

DM2 Drum Machine € 3,99

Hou je van knopjes? Dan ben je bij DM2 aan het juiste adres. Met deze drummachine zet je niet alleen mooie drumbeats in elkaar, maar kun je ze ook heel precies aanpassen met allerlei regelaars, grafieken, draaiknopjes en meer.

Maar ook als je gewoon wilt drummen, zit je bij DM2 goed. Met de ingebouwde ‘Pads’-functie krijg je een simpel rooster van drie bij drie knopjes voor je, waar je helemaal los op kunt gaan.

Animoog Z Synthesizer Gratis

Je hebt coole synthesizers, en je hebt Animoog. Met deze app krijg je niet alleen toetsen voor je neus, maar ook een interactieve 3D-weergave van de geluiden die je maakt. Veel cooler ga je het niet krijgen.

Wat wel gezegd moet worden: de app is verre van toegankelijk als je beperkte ervaring met synthesizers hebt. Gelukkig is er een uitgebreide online handleiding inbegrepen. Die moesten wij er vaak bijhalen.

Audiobus Remote € 4,99

Als je een tijdje met Audiobus hebt gewerkt, ga je je waarschijnlijk aan één dingetje storen: de controls. Doordat een deel ervan enkel beschikbaar is in Audiobus zelf, moet je vaak heen en weer springen tussen je audio-app, GarageBand en Audiobus.

Dit probleem verhelp je met ­Audiobus Remote. Installeer het op je iPhone, hou de iPhone in de buurt van je iPad met Audiobus, en alle controls van Audiobus zijn vanaf dat moment live te bedienen met je telefoon. Een stuk handiger!

Loopy HD € 4,99

Je hebt vast wel eens een muzikant voorbij zien komen die gebruikmaakt van een zogenaamde loopmachine. Hiermee is het mogelijk om met één persoon live een heel orkest in elkaar te zetten, door telkens een laag op te nemen en dit tot in het oneindige te herhalen. Toen Ed Sheeran net bekend begon te worden, maakte hij veel gebruik van deze techniek.

Met Loopy HD voer je dit looptrucje zelf uit. Dankzij de ontzettend simpele interface zet je hiermee zo een gave loop in elkaar.

Meer audio-apps?

Wil je meer apps voor gebruik met Audiobus? Bekijk dan een complete lijst van alle ondersteunde audio-apps.