Terug naar Reservekopie maken van je iPhone? Wij leggen uit hoe je dat doet
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Reservekopie maken van je iPhone? Wij leggen uit hoe je dat doet

Door Laura Grootaarts2 oktober 2020 11:005 min. leestijd0

Het is verstandig om zo nu en dan een reservekopie te maken van je iPhone. Zo voorkom je dat je foto’s, video’s en andere gegevens kwijtraakt als je iPhone een keer kapotgaat of als je hem een keer kwijtraakt. Een iPhone-backup komt ook van pas als je je iPhone een keer moet inleveren ter reparatie. En koop je een nieuw toestel, dan kun je een reservekopie eenvoudig naar je nieuwe iPhone overzetten.

iCloud reservekopie

Hoe een reservekopie maken van je iPhone?

‘Hoe maak ik een backup van mijn iPhone?’ is een vraag die je jezelf misschien stelt. Er zijn verschillende methoden om dit te doen, op deze pagina vertellen we je er alles over. We beginnen met een methode die bijna geen tijd en moeite kost en laten we je daarna de alternatieven zien.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Reservekopie iPhone maken via iCloud

iCloud reservekopie

De eenvoudigste manier om een reservekopie te maken is via iCloud. De backup wordt dan opgeslagen in iCloud (op de servers van Apple). Je hebt hiervoor een iPhone nodig en je moet verbonden zijn met wifi. Je kunt zelfs instellen dat er regelmatig een iCloud reservekopie wordt gemaakt, helemaal automatisch. Dan heb je er geen omkijken meer naar!

  • Ga op je iPhone naar Instellingen en tik op je naam.
  • Tik op ‘iCloud’.
  • Tik op ‘iCloud-reservekopie’.
  • Kies voor ‘Maak nu reservekopie’ of kijk daaronder of de huidige kopie nog recent is.

En nu je toch in dit menu zit: zet de schuif achter iCoud-reservekopie op groen. Er wordt dan automatisch een kopie gemaakt als je iPhone wordt opgeladen, vergrendeld is en verbonden is met wifi. Meestal zal dit ’s nachts gebeuren.

iTunes backup maken

Je kunt ook een back-up van je iPhone maken in iCloud via je Mac. Velen zullen dat nog steeds een ‘iTunes backup’ noemen, maar het programma iTunes bestaat sinds de komst van macOS Catalina in 2020 niet meer. Tegenwoordig vind je alle opties die je nodig hebt gewoon in de zijbalk van Finder. Dit is hoe het werkt op de Mac. Maak je een reservekopie iPhone op pc, dan gebruik je daarvoor nog wel de app iTunes.

1. In de zijbalk

iTunes backup maken

Sluit je iPhone aan op je Mac en hij verschijnt in de zijbalk van Finder: klik hierop en wacht tot de voortgangsbalk onderin is volgelopen.

Op de pc open je de app iTunes, sluit je de iPhone aan en tik je bovenin op de kleine afbeelding van de iPhone. De stappen zijn vervolgens vergelijkbaar.

2. Versleuteld

iTunes backup maken

Tik ‘Maak op deze Mac een reservekopie … ‘ aan en vink daaronder ‘Versleutel lokale reservekopieën’ aan. Je moet nu een wachtwoord opgeven om je reservekopie te beveiligen. Zo maak je de meest complete en veilige kopie via je Mac.

3. Kopiëren

iTunes backup maken

Op je iPhone moet je je toegangscode invoeren. Soms begint de Mac meteen met kopiëren – opties onder ‘Reservekopieën’ worden dan uitgegrijsd. Anders moet je eerst op ‘Maak nu reservekopie’ klikken.

4. Even afwachten

iTunes backup maken

Wacht totdat het cirkeltje in de zijbalk is volgelopen. Wacht daarna nóg even, totdat je ziet wanneer de laatste reservekopie gemaakt is. Klik op de Eject-knop en verwijder je iPhone.

Andere mogelijkheden

We hebben tot nu toe steeds beschreven hoe je een reservekopie maakt via de iCloud. De ene keer direct vanaf de iPhone, de andere keer via de Mac. Maar misschien is je iCloud-opslag te beperkt. Of vind je het idee van jouw gegevens op Apple’s servers niet prettig. Dan kun je ook een lokale kopie maken via je Mac. De stappen zijn grotendeels gelijk, zo doe je het:

1. In de zijbalk

Sluit je iPhone aan op je Mac en hij verschijnt in de zijbalk van Finder: klik hierop en wacht tot de voortgangsbalk onderin is volgelopen. Bekabeld heeft overigens toch onze voorkeur, omdat je dan zeker niet te maken krijg met wegvallende wifi.

Op de pc open je de app iTunes, sluit je de iPhone aan en tik je bovenin op de kleine afbeelding van de iPhone. De stappen zijn vervolgens vergelijkbaar.

2. Op deze Mac

Tik ‘Maak op deze Mac een reservekopie van alle gegevens op je iPhone aan en vink daaronder ‘Versleutel lokale reservekopieën’ aan. Je moet nu een wachtwoord opgeven om je reservekopie te beveiligen. Zo maak je de meest complete en veilige kopie via je Mac.

Klik op ‘Maak nu reservekopie’. In de zijbalk zie je dat je iPhone en Mac druk bezig zijn. Als de kopie klaar is, is het bolletje in de zijbalk volgelopen. Je ziet dan in het scherm ook dat de datum van vandaag vermeld bij ‘Laatste reservekopie naar deze Mac’.

Reservekopie bij iPad

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je op verschillende manieren een reservekopie kunt maken van je iPhone. Heb je een iPad? Dan kun je daarvoor precies dezelfde methodes toepassen. Heb je een iPhone en een iPad en misschien nog wel meer Apple-apparaten? Bedenk je dan wel dat je gratis iCloud-opslag van 5GB waarschijnlijk te beperkt is om overal een reservekopie van te maken. Verhoog je opslaglimiet, of kies toch voor een kopie op je computer.

Maak regelmatig een reservekopie van je iPhone en iPad

We adviseren je om regelmatig een backup te maken van je iPhone. Het best is om de allereerste optie die we hebben beschreven te activeren. Dan gebeurt het automatisch en zo goed als dagelijks.

Doe je het liever zelf, probeer het dan met regelmatige intervallen te doen. De meningen over de frequentie lopen uiteen van wekelijks tot maandelijks. Het is ook afhankelijk van hoe intensief je je iPhone of iPad gebruikt. Je zou jezelf aan kunnen wennen om bij iedere iOS-update even een kopie te maken.

Meer weten?

Meer van dit soort handige Apple tips lees je in onze rubriek met workshops. Wil je wekelijks handige tips en het laatste Apple nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar