Terug naar Maak, monteer en deel HDR-video’s op de iPhone 12 Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak, monteer en deel HDR-video’s op de iPhone 12 Pro

Door Terry Stooker28 januari 2021 16:233 min. leestijd0

De iPhone 12 Pro familie heeft een nieuw trucje: het vastleggen van HDR-video’s. Eerder kon dit al bij foto’s. HDR staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat er ontzettend veel verschillende kleuren kunnen worden vastgelegd. Dat vraagt natuurlijk om een vergelijking. De oude iPhones nemen op in Standard Dynamic Range (SDR), wat neerkomt op 16,7 miljoen kleurwaardes (ook wel 8-bit). Bij HDR wordt dit opgeschroefd naar maar liefst 1 miljard kleurwaardes (ook wel 10-bit). Het resultaat is dat een kleurverloop veel soepeler oogt en dat het contrast een stuk hoger ligt. Al met al, een veel mooiere video.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

iPhone 12 Pro HDR

Heb je een iPhone 12 Pro, dan wil je natuurlijk altijd de beste opnamekwaliteit. Hoe meer kleuren, hoe beter. Wij laten zien hoe je HDR-beelden schiet en hoe je hier vervolgens mee kunt werken in iMovie. Er is echter een kleine ‘maar’ in dit hele verhaal. Want het scherm waar je je beeldmateriaal op bekijkt, moet HDR ondersteunen. Nog lang niet alle schermen doen dit, met als gevolg dat kleuren er overbelicht en schreeuwerig uit kunnen zien. Weet je dat de ontvanger geen HDR-scherm heeft, dan stuur je de video voor de zekerheid in SDR. Hoe? Ook dat leggen we uit.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Activeer HDR

Om video-opnames in HDR mogelijk te maken ga je naar ‘Instellingen>Camera>Neem video op’. Vervolgens zorg je dat het schuifje achter HDR-video op groen staat.

2. Opnemen

Het opnemen van een video werkt hetzelfde als altijd. Open de Camera-app, tik op ‘Video’ en vervolgens op de rode opnameknop om op te nemen. Tik nogmaals om de opname te stoppen.

3. Foto’s

Het grote verschil zie je pas in Foto’s. De kleurweergave van de video is levensecht en met een hoog contrast. In de hoek linksboven wordt ‘HDR’ weergegeven als het dergelijke beelden betreft.

4. Open iMovie

iMovie kan ook prima overweg met HDR-video’s, zowel de iOS- als de macOS-versie. We beginnen met die eerste. Open iMovie op je iPhone en tik op het plusje om een nieuw project aan te maken.

5. Kies video’s

Met de iPhone een kwartslag gedraaid zie je links in de balk ‘Video’. Tik hierop en selecteer de beelden die je wilt toevoegen. Tip: geef elke opname een vinkje om ze tegelijk toe te voegen.

6. Maak film

Tik ‘Maak film’ en alle geselecteerde beelden worden aan de tijdlijn toegevoegd. Hier kun je ze op hun plek slepen, inkorten door de gele hendels te verslepen, ver-tragen, een filter toevoegen … Klaar? Tik ‘Gereed’.

7. Delen

Tik onderin op het deel-icoon om de video te delen. De iPhone kijkt zelf naar welk apparaat de video verstuurd wordt en maakt hier desgewenst een SDR-versie van. Wij tikken echter op ‘Opties’.

8. Handmatige SDR

Hier vind je namelijk een HDR-schuif om zelf te kiezen voor HDR of SDR. De automatische omzetting van de iPhone wil soms misgaan. Zo houd je dus het eindresultaat zelf in de hand.

9. Op de Mac

HDR-video’s zijn niet alleen mooier, ze zijn ook preciezer te bewerken. Kleurcorrectie ‘pakt’ bijvoorbeeld veel nauwkeuriger. Dit voordeel heb je vooral op de Mac, in iMovie (en Final Cut Pro).

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar