Terug naar Gebruik interactieve diagrammen in je documenten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Gebruik interactieve diagrammen in je documenten

Door Sven Lamers20 juli 2021 10:003 min. leestijd0

Ook voor Pages-documenten geldt: een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Maar als het gaat om de uitleg van statistieken en getallen, dan zegt een afbeelding wellicht zelfs nóg meer. Een pagina vol getallen, zoals verkoopcijfers per regio of tijdspanne, is heel moeilijk in een oogopslag te begrijpen. Maar als deze gegevens als diagram worden weergegeven, dan zie je meteen wat ze betekenen. De grootste piek, de laagste dip en de algehele ontwikkeling over een verloop van tijd zijn gemakkelijk te achterhalen.

Zo’n grafisch diagram maakt gegevens dus veel sneller duidelijk dan een pagina met tekst. Maar weet je wat nóg beter is? Een diagram met interactieve inhoud, zodat de lezer zelf kan bepalen welke gegevens hij wil zien. Zulke interactieve diagrammen maak je uiteraard ook in Pages. Hier komt echter wat meer bij kijken dan bij het toevoegen van een gewoon diagram. Hoe dat werkt, leer je in deze workshop.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1. Kies een diagram

Open een bestaand Pages-document of maak een nieuwe aan. Plaats de tekstcursor in het document en klik boven op de knop ‘Diagram’. Selecteer de tab ‘Interactief’ en klik op het eerste diagram.

2. Kies een stijl

Een diagram met willekeurige gegevens verschijnt in je document. Selecteer het en open de opmaak-balk aan de rechterkant. Kies de tab ‘Diagram’ en je ziet bovenaan alle ‘Diagramstijlen’. Verander van stijl met een klik.

3. Wijzig gegevens

Zoals gezegd, het diagram toont eerst nog willekeurige gegevens die je door je eigen data moet vervangen. Klik hiervoor op de knop ‘Wijzig gegevens’ onder aan het diagram, of Ctrl-klik erop en kies ‘Toon diagramgegevenseditor’.

4. Aanpassen

Een klein venster verschijnt met vier rijen en kolommen, inclusief labels. Klik op een cel en voer nieuwe gegevens in en voeg andere labels toe. Met een Ctrl-klik op een kolom of rij voeg je nieuwe toe of verwijder je ze.

5. Notatie

Wat betekenen de getallen eigenlijk? Kies een cel in de diagramgegevenseditor en kies in de opmaakbalk de tab ‘Reeks’. Selecteer een cel in de editor en kies een passende ‘Waardelabel’, zoals ‘Valuta’.

6. Knoppen of schuifbalk?

In de opmaakbalk vind je het onderdeel ‘Interactief diagram’. Met de eerste optie daar bepaal je of je ‘Alleen knoppen’ wilt, of een ‘Schuifbalk en knoppen’. Met de schuifbalk schakel je gemakkelijker over naar andere weergaven.

7. Gegevensset

De kolommen geven de gegevensset aan waar je met de knoppen of schuifbalk naartoe gaat. De rijen staan voor de balken binnen het diagram. Via de optie ‘Naam gegevensset’ in de zijbalk pas je aan of die boven of onder je diagram staat.

8. Set en balken omdraaien

In de hoek van de diagramgegevenseditor vind je een schakelaar waarmee je de rijen en kolommen omdraait. Hierdoor verandert wat een gegevensset en wat een balk is in je diagram.

9. Verander diagramtype

Het fijne aan de diagrammen van Pages is dat je altijd een andere stijl kunt uitproberen. Scrol in de opmaakbalk op het tabblad ‘Diagram’ helemaal omlaag tot je bij ‘Diagramtype’ komt.

Hoe werkt het?

Interactieve diagrammen kunnen op het eerste gezicht verwarrend zijn. Want wat laten ze zien? De gegevens worden per kolom of rij getoond, afhankelijk van de knop in de hoek van de diagramgegevenseditor. Door op de knoppen of schuifbalk onder de grafiek te klikken zie je de volgende of de vorige kolom of rij. Kies dus duidelijke labels.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar