Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Filmen met iPhone: 9 tips voor een bioscoopwaardige film

Met niets meer dan je iPhone ben je in staat om een bioscoopwaardige film te maken. In dit artikel vind je 9 filmen met iPhone tips.
Filmen met iPhone tips
Icon voor Camera
Camera
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

John Dijkstra

Dat je met niets meer dan een iPhone in staat bent om een bioscoopwaardige film te schieten, daar weet cameraman Johan Dijkstra alles van. De Nederlander maakte in 2013 al een korte film met zijn iPhone die internationaal in de prijzen viel. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? In gesprek met iCreate deelt hij 9 tips.

Filmen met iPhone tips

Filmen met iPhone tips

Dijkstra maakte in 2013 de korte film A Little More Drama, opgenomen met een iPhone 5. Hiermee sleepte hij op het Internationaal filmfestival van San Francisco de award voor de beste iPhone-film in de wacht. Dit zijn zijn tips om bioscoopwaardige opnamen te maken:

1

Slim licht

Een goede belichting is het belangrijkst. Dat heeft veel meer invloed dan de camera zelf. Heb je een beetje budget? Op de markt vind je veel leuke led-lampjes. Zelf heb ik ook altijd wat ouderwetse 100W E27 gloeilampen in mijn tas. Ik vervang de bultjes in huis voor die gloeilampen voor meer vermogen. Zo blijft de look hetzelfde, maar is er meer licht zodat de camera beter presteert. Ook de klassieke bouwlamp is een topper. Die kun je bijvoorbeeld in huis op een wit plafond richten, zodat door de reflectie de hele kamer mooi verlicht is.

2

Stabiele opnamen

Vanuit de hand blijft het lastig om stabiel te filmen. Dan kun je een handstatief of gimbal kopen, maar de bekende iPhone-houder met zuignap kan ook ideaal zijn. Zo’n ding kost niets en is een uitkomst voor het maken van vloeiende beelden. Je kunt die aan je koelkastdeur bevestigen en de deur langzaam open of dicht doen. Je creëert dan een gecontroleerde camerabeweging. Of je bevestigt de iPhone met telefoonhouder heel laag aan de buitenkant van je auto (dat natuurlijk geheel op eigen risico). Als je er dan vervolgens stapvoets mee rijdt, dan heb je een soort dolly shot: een filmtechniek waarbij de camera op rails wordt bewogen.

3

Varieer in perspectieven

Film niet alles op ooghoogte, maar doe dat ook af en toe vanuit extreem hoge of lage camerastandpunten. Met een iPhone kun je vanuit de gekste posities filmen; maak daar gebruik van. Ducktape is hierbij top, je plakt je iPhone overal aan. En ook als je iemand groot of klein wilt maken is het leuk om van camerastandpunt af te wijken. Let er maar eens op in films: de held of winnende slechterik wordt vaak iets van onder gefilmd. Iemand die bang, nederig of onzeker is, film je juist vanuit een hogere positie. Het is een prachtige beeldtaal die bij een iPhone hetzelfde werkt als bij iedere andere camera.

4

Neem het geluid apart op

Een iPhone heeft een kleine microfoon, dus het is beter om het geluid apart op te nemen. Het merk Rode heeft bijvoorbeeld goede en betaalbare microfoons die speciaal gemaakt zijn voor de iPhone. Eventueel kun je ook je bluetooth-headset of AirPods gebruiken en die in de buurt van je onderwerp houden.

5

Huur je spullen

Vergeet de kracht van huren niet, voor een relatief laag bedrag huur je professionele camera-apparatuur in voor een paar dagen. Zo kun je met duurder materiaal werken voor weinig geld. Je hoeft tenslotte niet alles te bezitten, want je bent niet elke dag aan het draaien.

6

Pro met FilmicPro

Filmen kan met de Camera-app van Apple. Dit is voor een beginnende filmer aan te raden, want daarmee kun je niet veel fout doen. Als je meer controle wilt is FilmicPro een absolute topper. In de app (€ 16,99) heb je de regie over de focus, belichting, witbalans, sluitertijd en meer. Handig is dat je de waardes zoveel mogelijk in eigen hand kunt houden door ze te vergrendelen, in plaats van dat je de camera constant zijn eigen gang laat gaan.

7

Less is more

Als je je video bewerkt is er qua effecten veel mogelijk, maar dat maakt je productie niet per se beter. Kijk naar films, hoe vaak zie je daar bijvoorbeeld overgangseffecten tussen de verschillende shots? Juist: eigenlijk nooit. Standaard zet de iOS-app iMovie tussen ieder shot een dissolve-overgang. Het eerste wat ik doe is dat ik ze er allemaal uithaal. Gebruik ze alleen als het verhaal er echt om vraagt. Een goede film heeft de juiste shots met de juiste timing achter elkaar; daarmee vertel je een verhaal. Ga voor jezelf altijd na waarom je iets doet en wat het bijdraagt aan wat je wilt vertellen aan de kijker. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor het maken van camera-bewegingen. Doe het niet ‘om het bewegen’.

8

Vermijd de zoom

Beweeg liever fysiek naar of van het onderwerp af, dan op de zoom-knop te drukken. Dat is zo’n dominante correctie in je shot. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk; bij een sportverslag kun je moeilijk het veld oprennen voor een close-up. Maar meestal kun je je prima verplaatsen en dat geeft een mooier resultaat.

9

Benut de lenzen

Het is fantastisch om te variëren met camera-lenzen. Bij grote camera’s draai je er een andere lens op; dat kost tijd. De nieuwste iPhones hebben er twee of drie aan de achterkant waartussen je snel switcht, te gek! Kies voor de telelens als je een close-up maakt en verander bij de u003ca href=u0022https://www.icreatemagazine.nl/producten/iphone/iphone-11-pro/u0022u003eiPhone 11 Prou003c/au003e naar de ultragroothoek bij vergezichten. Of nog leuker: maak het jezelf moeilijk en wissel die gedachte eens om. u003cemu003eThe Revenantu003c/emu003e is bijvoorbeeld volledig gedraaid op de ultragroothoeklens; de look is beklemmend en je zit bijna letterlijk in de karakters. Speel dus met de verschillende lenzen en probeer ze creatief te benaderen.