Terug naar Deze 8 geweldige ChatGPT prompts besparen je uren werk
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Deze 8 geweldige ChatGPT prompts besparen je uren werk

Door Koen van Ekeren3 mei 2023 11:564 min. leestijd2

Taken waar je normaal gesproken uren over doet, krijg je met ChatGPT soms binnen enkele seconden gedaan. De AI-chatbot kan je uren werk besparen – maar alleen als je de juiste instructies (prompts) schrijft. Hieronder vind je 8 ChatGPT-prompts om veel tijd te winnen.

ChatGPT prompts om tijd te winnen

ChatGPT is een slimme chatbot die in natuurlijke taal met je praat en ingewikkelde opdrachten binnen no-time uitvoert. De dienst is volledig gratis. Heb je er nog niet eerder mee gewerkt? In het artikel ChatGPT gebruiken leggen we in eenvoudige stappen uit hoe het werkt. Wil je vaker dit soort tips? Schrijf je alvast in voor onze nieuwsbrief om vaker dit soort tips te ontvangen:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1. Maak overtuigende social media-teksten

Het schrijven van sociale media-teksten is tegenwoordig zo gepiept. ChatGPT is er geweldig goed in en met de onderstaande prompt genereer je overtuigende en foutloze teksten voor je socials. Pas de prompt aan als je een andere tone of voice wilt. Verander ‘enthousiaste’ bijvoorbeeld voor iets als ‘formele’.

Prompt

Schrijf ten minste 5 social media-teksten voor de volgende blogpost: [voer hier de titel van je blog in]. Gebruik een enthousiaste schrijfstijl, met eventueel emoji’s.

2. Stel snel algemene voorwaarden op

Het opstellen van algemene voorwaarden is een helse klus, maar niet met ChatGPT. Met de onderstaande prompt krijg je al een geweldige basis.

Prompt

Stel algemene voorwaarden op voor een website die [functie website]. De naam van de website is [naam].

3. Redigeer een tekst

Ben je niet zo goed met taal? Of moet je een tekst redigeren? Dan kun je tekst verbeteren met ChatGPT. Tikfouten, spelfouten en grammaticafouten: ChatGPT haalt ze er met de onderste prompt allemaal uit.

Prompt

Ik wil dat je dienstdoet als spellingcorrector en verbeteraar. Ik zal in de Nederlandse taal met je praten en je zult antwoorden in de gecorrigeerde en verbeterde versie van mijn tekst, in het Nederlands. Houd de betekenis hetzelfde. Ik wil dat je alleen reageert met de correctie en de verbeteringen, en niets anders, schrijf geen uitleg en houd het in de jij-vorm. Oké?

4. Zet gegevens in een tabel

Gegevens in een tabel zetten kan veel werk kosten. Gelukkig doet ChatGPT dit ook voor je, en het werkt erg goed. Gebruik bijvoorbeeld de volgende prompt:

Prompt

Ik geef je gegevens, en je zet ze op een logische plek in een tabel. Gebruik 3 kolommen: [naam kolom], [naam kolom] en [naam kolom]. Dit zijn de gegevens: [gegevens]

Binnen luttele seconden is de tabel gemaakt. Rechtsboven van de tabel verschijnt een vierkantje: hier klik je op om de tabel te kopiëren.

5. Beantwoord mails

Met ChatGPT stel je e-mails in een oogwenk op. Hij doet ook dienst als de perfecte klantenservice. Er zijn meerdere ChatGPT prompts die goed werken, zoals:

Prompt

Ik deel je een e-mail, en ik wil dat je er op een nette en formele wijze op reageert. Dit is de e-mail [Tekst e-mail].

6. Krijg inspiratie

Met ChatGPT heb je er een sparringpartner bij. Brainstorm samen over content ideeën, een nieuwe naam, of waar je ook maar inspiratie voor nodig hebt. Een voorbeeld:

Prompt

Help me met brainstormen over een nieuwe naam voor een meubelzaak. Kom met creatieve en unieke namen.

7. Plan een reis

Zelfs het plannen van een reis kun je aan ChatGPT overlaten. Wil je een 4-daagse trip naar Rome? ChatGPT vertelt je waar je heen moet. Als je daarna ook nog vraagt naar hotels of restaurants, helpt ChatGPT je verder met tips.

Prompt

Geef me een dagprogramma voor een 4-daagse reis naar [Locatie]

8. Vat lange teksten snel samen

Heb je een samenvatting nodig van bijvoorbeeld een internetartikel of studie, dan kun je in ChatGPT de tekst invoeren en de chatbot vragen om daar een samenvatting van te maken. Doe dit bijvoorbeeld met deze prompt:

Prompt

Vat in 200 woorden het volgende artikel samen: [tekst]

Lees ook: Chat GPT tips: zo haal je nog meer uit de slimme AI

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Leendert Ypenga
Lezer
Leendert Ypenga

Schrijf een samenvatting over een harttransplantage

Henry
Lezer
Henry

Schreef jij dit of de chatbot??😂 transplantage is leuk gevonden