Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple CarPlay: op pad met de Hyundai Ioniq Electric

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
CarPlay Siri


Lees verder na de advertentie

Bij iCreate zijn we over het algemeen niet zo vaak bezig met auto’s. Daar is verandering in gekomen sinds Apple met CarPlay de dashboards van allerlei automerken heeft veroverd. Je kunt CarPlay zien als een techniek om de iPhone veilig in de auto te gebruiken. De autoradio, ofwel het ‘infotainment-systeem’ zoals de fabrikanten het graag noemen, wordt dankzij CarPlay helemaal overgenomen door de iPhone, met alle gemakken en voordelen die je al van Apple’s telefoon kent. Dat ontdekten wij in de Hyundai Ioniq Electric.

Hyundai Ioniq interieur CarPlay

CarPlay: iPhone neemt auto over

In feite gebruikt Apple het scherm in je auto als tweede scherm voor je iPhone. De interface van CarPlay komt je dus bekend voor en het werkt allemaal ook bijzonder stabiel. De icoontjes, de menu’s … alles is vertrouwd en je weet het snel te vinden. Apps die je op je iPhone hebt en die CarPlay ondersteunen, verschijnen automatisch op het scherm in de auto. Een route plannen of een muziekje of podcast opzetten was nog nooit gemakkelijker. En uiteraard is met CarPlay ook Siri helemaal geïntegreerd in je auto. Zeg wat je wilt, en Siri doet het voor je zodat jij je kunt focussen op het rijden.

Dat heb je nodig

Om CarPlay te kunnen gebruiken, heb je twee dingen nodig. Ten eerste een iPhone met iOS 13 waarop Siri is ingeschakeld. Oudere versies ondersteunen ook al CarPlay (zelfs de iPhone 5), maar dan krijg je niet alle functies die we in dit artikel bespreken. Een iPad kun je helaas niet voor CarPlay gebruiken. Ten tweede heb je een autoradio nodig die met CarPlay overweg kan. Heb je een vrij recente auto uit de afgelopen twee jaar? Dan is de kans groot dat-ie CarPlay al ondersteunt. In veel nieuwe auto’s is CarPlay voor een paar honderd euro te bestellen of is het zelfs standaard in de iets luxere uitvoeringen.

Onze CarPlay auto: de Hyundai Ioniq Electric


kooptip

Hyundai Ioniq Electric CarPlay

Onze testauto voor Apple CarPlay was de Hyundai Ioniq Electric. Die rijdt volledig elektrisch en is daarbij door zijn gestroomlijnde vorm bijzonder efficiënt. Past goed bij Apple, toch? Wij waren daarnaast natuurlijk vooral geïnteresseerd in het infotainment-systeem. Dat is volledig ‘connected’, dankzij Bluelink. Zo kun je de auto op afstand via je iPhone ver- en ontgrendelen, het accupercentage opvragen of een diagnose uitvoeren.

Zit je in de Hyundai en sluit je je iPhone aan, dan komt het brede beeldscherm van het infotainment-systeem goed van pas bij de nieuwe mogelijkheden van CarPlay in iOS 13. Wat ons betreft maakt de Hyundai Ioniq Electric optimaal gebruik van CarPlay en past met zijn elektrische aandrijflijn ook perfect bij de filosofie van Apple.

iPhone verbinden met CarPlay

In de de Hyundai Ioniq Electric is de verbinding via CarPlay een kwestie van de ­iPhone via een Lightning-kabel op de usb-poort van de auto aansluiten. De eerste keer moet je op je iOS-apparaat nog even toestemming geven dat de auto CarPlay mag gebruiken.

Zo ziet CarPlay eruit

CarPlay beginscherm

  1. Apps Komen deze icoontjes je bekend voor? Juist, dit is een selectie van apps op je telefoon die je direct vanuit het scherm in je auto kunt bedienen.
  2. Dashboard Door op het beginscherm naar rechts te vegen of op deze knop te tikken, ga je naar de nieuwe dashboard­-weergave van CarPlay. Hierin worden verschillende gegevens gebundeld. Links een plattegrond, rechtsboven de Siri-suggesties en rechtsonder de muziekweergave.
  3. Multitasken Multitasken in CarPlay werkt een beetje anders dan op je iPhone. Aan de linkerkant staan altijd drie apps die je recent gebruikt hebt. De eerste is een navigatie-app, de tweede een media-app en de derde een van de overige apps.
  4. Instellingen De Instellingen-app in CarPlay is nieuw sinds iOS 13. Hiermee activeer je ‘Niet storen’ of schakel je tussen de automatische of donkere weergave.
  5. App van de fabrikant Via het app-icoontje van de fabrikant verlaat je de CarPlay-weergave zonder dat je de iPhone hoeft te ontkoppelen.

Zo bedien je CarPlay

CarPlay Siri

  1. Via Siri Siri is de handigste methode om je­ ­iPhone via CarPlay te bedienen. Druk op de stembedienings-­knop op het stuur of houd de knop linksonder op het scherm langer ingedrukt om Siri op te roepen. Via Siri kun je zo’n beetje alles doen wat je tijdens het rijden met je auto nodig hebt. Appjes inspreken, navigeren naar een nieuwe bestemming of een muziekje opzetten? Dat werkt het gemakkelijkst en het veiligst door het gewoon te zeggen. Overigens: uiteraard kun je ook met CarPlay gewoon ‘Hé Siri’ roepen. Dan kun je je handen mooi aan het stuur houden!
  2. Via het scherm Vrijwel alle schermen die tegenwoordig in auto’s zitten, zijn via aanrakingen te bedienen. Dat geldt ook voor CarPlay. Tik op hetgeen wat je wilt openen en het verschijnt. Maar hoe intuïtief CarPlay ook is opgebouwd: omdat je de knoppen op het scherm niet voelt, is het tijdens het rijden soms lastig om zonder te kijken op de juiste digitale knop te tikken. Apple verhelpt dit grotendeels met grote of in de schermhoeken geplaatste knoppen, maar ideaal is het niet.
  3. Via de regelaars in je auto De meeste auto’s hebben naast het touchscreen ook alternatieve bedieningsmogelijkheden in de vorm van fysieke (draai-)knoppen. Ook hiermee kun je de CarPlay-interface bedienen. Dat heeft het grote voordeel dat je veel acties op de tast – dus zonder te kijken – kunt uitvoeren.