7 CarPlay-trucjes die je als automobilist móét kennen
CarPlay is dé manier om je iPhone in de auto te gebruiken. Maar net als in iOS zelf zijn er hoop verborgen functies die CarPlay nog handiger maken. Wij lichten zeven handige CarPlay tips uit.
Lees verder onder de advertentie
CarPlay tips maken je auto nóg beter
Bij iCreate zouden we geen auto meer zonder CarPlay willen. Deze functie laat je iPhone het infotainmentsysteem op je dashboard overnemen. Je zit dus niet meer in het systeem van de auto zelf, maar in iOS – maar dan in een weergave die helemaal toegespitst is op het gebruik tijdens het rijden. Apps die handig zijn voor in de auto, bijvoorbeeld muziek-, podcast- of berichten-apps, verschijnen automatisch in CarPlay – met extra grote knoppen zodat je zonder gekke fratsen uit te halen een ander nummer kiest of tekstbericht verstuurt.
In de meeste gevallen werkt CarPlay met een kabel. Dat betekent dat je je iPhone eerst moet aansluiten om hem voor CarPlay te gebruiken. Voordeel is wel dat-ie dan ook meteen opgeladen wordt. Nieuwere auto’s hebben vaak draadloze CarPlay. Hierbij hoef je dus maar in de auto te stappen en je telefoon maakt al verbinding. In beide gevallen voeg je de auto de eerste keer toe via ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay’. Maar nu dus de CarPlay tips die iedere automobilist móét kennen. Veel (rij)plezier. Voor meer van dit soort tips schrijf je hieronder in voor onze wekelijkse (tips-)nieuwsbrief.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
1. Kies een andere achtergrond voor CarPlay
Elk automerk heeft een zijn eigen kleur. Bij een Ford hoort blauw, Opel is geel, Mercedes is zilver, Skoda is groen, Ferrari is rood, enzovoort. Meestal komt dat ook terug op het dashboard en interieur van de betreffende auto. Dus dan wil je ook dat je CarPlay daar een beetje bij past. Daarom heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om een andere achtergrond, ook wel wallpaper genoemd, voor CarPlay te kiezen.
Dat is zo gebeurd. Navigeer naar de ‘Instellingen’ op het CarPlay-scherm en kies daar ‘Achtergrond’. Hier vind je genoeg om uit te kiezen. Elke wallpaper heeft overigens een lichte en een donkere variant. Welke je te zien krijgt heeft te maken met je weergave, zie de volgende tip.
2. Geef je CarPlay een donker uiterlijk
Blijf nog even in het hoofdmenu van de Instellingen. Hier vind je nog de optie ‘Weergave’. Tik erop en je kunt kiezen tussen ‘Automatisch’ of ‘Altijd donker’. Bij de eerste instelling past zich CarPlay aan de weergave van je auto aan. Zijn de koplampen uit? Dan krijg je de lichte weergave. Zijn de lampen aan? Dan gaat je auto, en dus ook CarPlay, ervan uit dat het donker is en kiest voor de donkere, beter leesbare weergave. Altijd de lichte weergave is niet mogelijk overigens.
3. Pas aan welke apps je in CarPlay ziet (en de volgorde ervan)
Standaard worden alle apps op je iPhone die CarPlay ondersteunen ook weergegeven op het CarPlay-scherm. Maar misschien wil je sommige apps daar helemaal niet hebben. Of misschien staat je favoriete CarPlay-app ergens verdwaald op pagina 4. In de auto zelf is het niet mogelijk om de volgorde aan te passen, maar op je iPhone wel.
Open daar ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay’. Hier vind je alle auto’s die je ooit aan CarPlay hebt toegevoegd. Kies de auto waarvan je de CarPlay-apps en -volgorde wilt aanpassen (meestal zie je iets van een merknaam terug). Bij ‘Pas aan’ verschijnen al je apps. Via de lijntjes aan de rechterkant versleep je items om de volgorde aan te passen. Via de rode knop aan de linkerkant verwijder je overbodige apps uit CarPlay. Sommige standaard apps zijn overigens niet te verwijderen.
4. Maak je CarPlay draadloos
Heb je in je auto alleen CarPlay met een kabel? Met een extra kastje maak je je CarPlay draadloos. Dat kastje sluit je aan op de usb van je auto, waar je ook je iPhone op aansluit. Vervolgens verschijnt dat kastje in ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay’ als gevonden ‘auto’. Door erop te tikken maak je verbinding – je merkt geen verschil met bedrade CarPlay. Wel moet je alle CarPlay-instellingen – zoals de app-volgorde – opnieuw instellen omdat je iPhone denkt dat het om een nieuwe auto gaat.
Bij iCreate hebben we veel van deze kastjes uitgeprobeerd, en de beste is en blijft de tweede versie van de Buddi CarPlay-adapter. De interface is standaard ingesteld op Nederlands, we zijn nog geen auto tegengekomen waarin-ie niet werkte en ten slotte ziet dat kastje er goed uit ook nog. De adapter is beschikbaar bij GSMpunt.
5. Meld incidenten via CarPlay
Wil je je medeweggebruikers helpen en waarschuwen? In Kaarten en Google Maps is het mogelijk om incidenten te melden. Dat kan een auto met pech zijn, voorwerpen op de weg of een snelheidscontrole. Ben je aan het navigeren in Kaarten? Tik dan op de pijl omhoog bij de aankomstinformatie en kies voor ‘Meld’.
Niet aan het navigeren? Dan werkt Siri het gemakkelijkst om een incident te melden. Roep Siri op via ‘Hè Siri’ of de spraakbesturingsknop op je stuur en zeg: ‘Er is hier een incident/snelheidscontrole’. Bij Google Maps moet je altijd de knop met het verkeersbord aan de rechterkant gebruiken.
Reeds gemelde flitsers of ongelukken zie je overigens verschijnen op de kaart met symbolen. Rijd je er langs? Dan vraagt Kaarten of het ‘probleem’ nog steeds aanwezig is en je kunt antwoord geven.
6. Gebruik Siri Shortcuts in CarPlay
Nu we het toch net over de spraakassistent Siri hadden. Je kunt Siri natuurlijk van alles vragen als je CarPlay in je auto gebruikt. Maar die mogelijkheden worden nog veel meer als je op je iPhone even in de Opdrachten-app duikt. Open daar de Galerie je vindt allerlei handige shortcuts die je ook in de auto kunt gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een opdracht om je verwachte aankomsttijd naar je partner te sturen.
Via ‘Automatiseringen’ is het daarnaast mogelijk om automatisch een actie uit te laten voeren als je verbinding maakt met CarPlay in de auto. Maak een nieuwe automatisering, kies ‘CarPlay’ als trigger en laat die autom Op die manier stel je in dat er automatisch een bepaalde app wordt geopend zodra je in de auto stapt, bijvoorbeeld je favoriete navigatie-app.
7. Pas de muziek aan met SharePlay
Als je een betere muzieksmaak hebt dan de bestuurder, dan is SharePlay er om je te helpen. Stream je via Apple Music muziek in de auto, dan mogen alle bijrijders nu meebeslissen welke muziek er wordt afgespeeld. De passagiers op de achterbank starten SharePlay door op de melding te tikken die automatisch op hun iPhone verschijnt. Is die er niet? Scan dan of de QR-code die op het CarPlay-scherm verschijnt of op het scherm van de iPhone die aan het streamen is. Maar let op, wees verstandig bij het kiezen van het volgende nummer …
Meer CarPlay tips zoals deze
Wil je meer tips zoals deze, voor CarPlay, je iPhone of de Mac? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Elke vrijdag krijg je flink wat tips en het laatste nieuws over Apple.
Draadloze CarPlay is heel handig, maar tijdens lange ritten wordt wel de accu van de iPhone leeggezogen. Ik heb mijn handige kastje van de hand gedaan en mijn iPhone is weer met een kabeltje verbonden in de auto.
Ik heb er persoonlijk weinig last van 😊 Had in het begin wat tests gedaan met luisteren via alleen bluetooth en daarna via draadloze CarPlay. CarPlay verbruikte idd iets meer batterij, maar dat maakt het gebruiksgemak dan weer goed.
Ik vond de reacties op tweakers ( https://tweakers.net/pricewatch/2022792/buddi-play-2-bluetooth-adapter-apple-carplay-en-android-auto/reviews/ ) nou niet echt om over naar huis te schrijven. Ik heb een carplay link voor de helft van de prijs en die doet het uitstekend.