Terug naar Aftellen met Opdrachten: maak je eigen countdown
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Aftellen met Opdrachten: maak je eigen countdown

Door Annemiek Lourensen10 januari 2023 09:004 min. leestijd0

Al kun je niet wachten op een concert, kijk je uit naar de zomervakantie of wacht je alweer ongeduldig op de kerstman – iedereen heeft het aankomende jaar wel wat te vieren. En dan ga je vanzelf aftellen, iets waar Opdrachten een pro in is. In deze app kun je namelijk zelf een geautomatiseerde aftelopdracht maken, waardoor je iPhone of iPad je elke dag een melding stuurt over het aantal dagen tot het moment daar is. Wij vertellen precies hoe.

Aftellen Opdrachten


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Aftellen met Opdrachten: alles wat je moet weten over de app

Elke opdracht bestaat uit een of meer taken: samen sturen ze je Apple-apparaat aan om een handeling te verrichten. In principe is elke taak één enkele stap binnen de opdracht, maar je kunt ze ook met elkaar combineren. Dat zie je aan de verticale streepjes die de taken met elkaar verbinden.

Taken zijn dus de bouwstenen van een opdracht, maar hoe voeg je zo’n taak toe? Daarvoor heb je de zoekbalk nodig: tik hierop en je krijgt een overzicht van alle beschikbare taken die zijn ingebouwd in Opdrachten. Tik nogmaals op de zoekbalk (die nu boven staat) en gebruik je toetsenbord om direct een specifieke taak te vinden.

Als een onderdeel van een taak blauw is, kan dit worden aangepast. Kijk bijvoorbeeld naar ‘Dagen’ bij stap 7: hiermee wordt de tijd tussen nu en je evenement, verjaardag of andere gebeurtenis uitgedrukt. Tik je hierop, dan kun je dit ook veranderen naar tijdsaanduidingen zoals ‘Maanden’, ‘Weken’ of ‘Uren’.

Heb je de opdracht volledig afgerond, dan controleer je met de universele afspeelknop of hij echt werkt. Er verschijnt nu direct een melding over het aantal dagen van je countdown. Klopt er iets niet? Loop de taken en stappen in deze workshop nog eens zorgvuldig na.

1 Opdrachten openen

Aftellen Opdrachten

Open Opdrachten en ga naar het tabblad ‘Automatisering’. Tik rechtsboven op het plusje, daarna op ‘Persoonlijke automatisering’. Zie je geen plus? Dan heb je nog nooit een automatisering gemaakt, dus tik direct op de blauwe knop.

2 Tijdstip

Aftellen Opdrachten

Kies voor ‘Tijdstip’: nu bepaal je wanneer je de dagelijkse melding ontvangt. Tik op de klok om een tijdstip te kiezen – wij gaan voor 12.00 uur ’s middags. Onder het kopje ‘Herhaal’ zet je een vinkje achter ‘Elke dag’.

3 Taken maar

Aftellen Opdrachten

Vanaf nu voegen we vooral taken toe aan de opdracht. De eerste is simpel: tik op de zoekbalk onderin, typ ‘Datum’ en kies deze optie zodra hij verschijnt. De taak is nu toegevoegd aan de opdracht, met als naam ‘Huidige datum’.

4 Formatteer

Aftellen Opdrachten

De volgende twee taken vergen wat meer werk. Tik weer op de zoekbalk, typ ‘Formatteer datum’ en selecteer hem. Zoek daarna de taak ‘Stel variabele in’. Wanneer je hem hebt toegevoegd, tik je op ‘Variabelenaam’ en typ je ‘Vandaag’.

5 Kerstsfeer

ws_opdrachten_144

Herhaal stap 3. Gedaan? Tik dan op de net toegevoegde taak (‘Huidige datum’) en daarna op ‘Opgegeven datum’. Typ in het blauwe deel van de taak de datum waar je naar aftelt. Wij gaan voor 25 december, oftewel eerste kerstdag, maar ook verjaardagen, evenementen en andere gebeurtenissen kunnen.

6 Christmas time

ws_opdrachten_144

Herhaal ook stap 4. Typ nu niet ‘Vandaag’ bij het stukje ‘Variabelenaam’, maar de benaming van waar je naar aftelt. Hier gaan we simpelweg voor ‘Kerstmis’, maar alles kan dus – van een verjaardag tot een andere feestdag.

7 Minuten, uren, dagen

ws_opdrachten_144

Je raadt het al: nog een taak! Deze keer wel een andere. Zoek naar ‘Haal tijd tussen datums op’ en selecteer dit. Tik daarna in deze taak op ‘Minuten’ en verander dit naar ‘Dagen’. Nu weet je opdracht hoeveel hij moet aftellen.

8 Waarschuwing

ws_opdrachten_144

De laatste taak die je moet toevoegen is ‘Toon waarschuwing’. Tik daarna op ‘Wil je doorgaan?’ en kies in de balk boven je toetsenbord ‘Tijd tussen datums’. Typ daarna ‘dagen tot [naam van evenement, feestdag of andere gebeurtenis]’. Inclusief vrolijke emoji, uiteraard.

9 Laatste taak van vandaag

ws_opdrachten_144

Controleer de opdracht met de universele speelknop. Tevreden? Tik rechtsboven op ‘Volgende’ en zet de schakelaar bij ‘Vraag vóór uitvoeren’ uit. Tik op ‘Gereed’: je dagelijkse meldingen zijn nu geactiveerd. Laat het aftellen maar beginnen!

Countdown verwijderen

Zit je countdown erop? Dan is aftellen met Opdrachten ook niet meer nodig. Open de app, ga naar het tabblad ‘Automatiseringen’ en sleep de betreffende automatisering naar links. Er verschijnt nu een rode balk met ‘Verwijder’: tik hierop om de opdracht weg te gooien.

Maar wacht, wil je eigenlijk ook zo’n superhandige opdracht voor een andere gebeurtenis of evenement? Dan hoef je echt niet alle stappen opnieuw uit te voeren: pas deze opdracht gewoon aan! Tik op de automatisering en op de taken onder het kopje ‘Voer uit’. Verander nu overal waar de naam van de oude countdown stond (zoals ‘Kerstmis’) naar de nieuwe naam (zoals ‘Nieuwjaar’) en de dag naast ‘Opgegeven datum’ naar de nieuwe datum. Doe ermee wat je wilt – de opdracht werkt met elke datum en significante gebeurtenis.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar