Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Widgets iPhone: zo werkt toevoegen, rangschikken en verwijderen

Auteur: iCreate
0 reacties

Widgets zijn kleine voorvertoningen van je favoriete apps en geven snel de informatie op je iPhone die je nodig hebt. Sinds Apple de functie geïntroduceerd heeft (eerst op het beginscherm, later op het toegangsscherm) bieden steeds meer apps de mogelijkheid om widgets op je iPhone te zetten. We vertellen hoe je dit doet en hoe je jouw iPhone helemaal eigen maakt. 

Lees verder na de advertentie

Meer tips ontvangen over widgets en je iPhone? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat zijn widgets?

Widgets zijn voorvertoningen van apps die je op jouw vergrendelscherm en thuisscherm kunt zetten. Deze snelle weergaves maken het gemakkelijk om relevante en actuele informatie van de apps op je iPhone te krijgen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Hoe zet je een widget op je iPhone?

Wat is het verschil ook alweer tussen die schermen? Het vergrendelscherm (officieel toegangsscherm) is het scherm dat oplicht voordat je jouw telefoon ontgrendeld hebt. Zodra je dit hebt gedaan, kom je op het thuisscherm (officieel beginscherm). Oftewel het scherm waar al je apps zich bevinden. Zo werkt het toevoegen van widgets op de iPhone:

Instructiefoto: Begin met aanpassen
1

Begin met aanpassen

Ga naar je thuisscherm. Leg je vinger op een lege plek in het scherm en houd dit vast. Alle apps gaan nu licht trillen en krijgen minnetjes bovenin de hoeken. Tik boven in het scherm op het plusje.

Instructiefoto: Kies een widget
2

Kies een widget

Nu verschijnt er een menu vol widgets. Bovenaan krijg je suggesties die Apple je aanbeveelt. Als je verder naar beneden scrolt, dan vind je alle apps die een widget hebben. Kies de widget die je wilt gebruiken. Nu kun je kiezen uit bepaalde groottes en varianten. Tik op ‘Voeg widget toe’. Let op: de widget komt automatisch linksboven in het scherm en verdrukt hiermee andere apps.

widgets iPhone 4
3

Plaats de widget

Wil je de widget ergens anders? Houd dan je vinger eventjes erop en verplaats hem naar de plek die je wél wilt.

Interactieve widgets op iPhone 

De meeste widgets zijn relatief statisch. Op de achtergrond wordt informatie uit de relevante app geüpdatet, maar je kunt er geen interactie mee hebben. Tik erop en je wordt naar de app geleid. Met de introductie van iOS 17 is de mogelijkheid toegevoegd de widget zelf te gebruiken, waardoor je niet naar de app hoeft te navigeren. Drie voorbeelden:

  • In Herinneringen kun je to-dolijstjes afvinken.
  • Speel of pauzeer audio in Podcasts en Muziek.
  • Vanuit de Woning-widget bedien je slimme apparaten direct.
interactieve widgets iOS 17

Widgetstapels op je iPhone gebruiken

Je kunt widgetstapels gebruiken om ruimte te besparen op je beginscherm en op het speciale widget-scherm van de iPhone en de Vandaag-weergave van de iPad. Die staat altijd links van je eerste beginscherm. Op zo’n stapel zijn widgets in één groep verzameld. Nu kun je er gemakkelijk doorheen vegen.

Je widgetstapels kunnen zelfs slim zijn. Zet de knop ‘slim draaien’ aan en de stapel past zich aan aan het moment van de dag of jouw locatie. Met deze widget tip komen de meest relevante widgets in beeld voor elke situatie. Deze widgetstapels maak je aan zoals je een map van apps maakt. Je selecteert een widget en sleept die naar een andere widget op je scherm. 

Widgets op toegangsscherm iPhone

Een widget toevoegen op het toegangsscherm werkt net iets anders. Hier heb je minder mogelijkheden en kun je maximaal 4 widgets plaatsen.

ios 16 widgets weer
  1. Pak je iPhone en druk met je vinger op het scherm. Zorg ervoor dat de telefoon ontgrendelt is (via Face ID of Touch ID), maar je nog steeds het toegangsscherm ziet.
  2. Tik op ‘Pas aan’.
  3. Je krijgt de optie om ook de achtergrond aan te passen. Kies voor ‘Toegangsscherm’, daar kun je widgets toevoegen.
  4. Tik op de rechthoek onder de klok, want daar komen je widgets terecht. Onderaan verschijnen suggesties van Apple. Scrol naar beneden voor alle andere apps.
  5. Tik op ‘Gereed’ om af te ronden.

Meer tips ontvangen over widgets en je iPhone? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!