Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dit is de betekenis van de symbolen boven in je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Symbolen statusbalk iphone

Bovenaan in het scherm van je iPhone staan diverse symbolen. De meeste daarvan spreken voor zich. Maar soms verschijnt er een symbool in de statusbalk dat je nog niet kent. In dit artikel leggen we uit wat de verschillende symbolen te betekenen hebben.

Lees verder na de advertentie

Waar staat de menubalk met de symbolen?

Symbolen iPhone betekenis

Die staat helemaal bovenaan in het scherm. Maar let op: als je een iPhone met Face ID hebt, wordt de menubalk onderbroken door de notch. Daarom worden niet altijd alle symbolen getoond. Open in dat geval het bedieningspaneel door over de rechter bovenhoek naar beneden te vegen en je ziet ze allemaal.

Batterij

kooptip

batterij

Het batterij-symbool geeft de lading van de batterij weer.

  • Groen: Je hebt nog ruim voldoende batterij (meer dan 20 procent).
  • Rood: Je batterij begint leeg te raken (minder dan 20 procent).
  • Geel: De energiebesparingsmodus is actief.
  • Met bliksemschicht: de batterij wordt opgeladen.
  • Als je de functie hebt ingeschakeld, zie je hier ook het batterijpercentage staan.

Staande batterij

bluetooth batterij

Verschijnt er een staande batterij in de menubalk? Dan is je iPhone gekoppeld met een bluetooth accessoire. Dit pictogram geeft de lading van dat apparaat weer.

Gekleurde stippen (groen of oranje)

Sinds iOS 14 verschijnen er zo nu en dan gekleurde stippen in de statusbalk.

  • De groene stip geeft aan dat een app gebruikmaakt van de camera van je iPhone.
  • Een oranje stip betekent dat een app gebruikmaakt van de microfoon.

Mobiel signaal

mobiel signaal
Dubbel mobiel signaa
5g

Het aantal streepjes dat je ziet, geeft de sterkte van het mobiele signaal aan. Valt het signaal weg, dan staat er ‘Geen service’. Het pictogram met twee rijen streepjes zie je als Dual Sim actief is op je iPhone. Ook daarbij staat heet aantal streepjes voor de sterkte van het signaal. De overige signalen laten zien op welke manier je verbonden bent met het mobiele netwerk.

Wifi

Wifi
Bellen via wifi

Staat het bekende symbool met de golfjes in de statusbalk, dan is je iPhone via wifi verbonden met het internet. Niet te verwarren met het tweede wifi-symbool: dat geeft aan dat bellen via wifi actief is.

Vliegtuig

Vliegtuigmodus

Als het vliegtuigje zichtbaar is, dan staat je telefoon in Vliegtuigmodus. Je kunt dan niet bellen. Ook andere draadloze functies zijn mogelijk uitgeschakeld.

Maan

niet storen

Het maantje betekent dat Niet storen is ingeschakeld. Bij binnenkomende meldingen hoor je geen geluid en licht het scherm niet op.

Slotje

Staande weergave vergrendeld

Is dit slotje met een cirkeltje eromheen zichtbaar, dan heb je het rotatieslot aangezet. Je iPhone blijft het beeld dan staand weergeven, ook als je je iPhone een kwartslag draait en in de breedte vasthoudt.

Blauw microfoontje

Blauw microfoontje iPhone

Dit blauwe microfoontje geeft aan dat stembediening is ingeschakeld op je iPhone, via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Stembediening’.

Persoonlijke hotspot

Persoonlijke hotspot

Verschijnt dit ‘kettinkje’ in de statusbalk? Dan is je iPhone via een persoonlijke hotspot van een andere iPhone (of ander apparaat) verbonden met het internet.

Blauwe bubbel of balk

Blauwe bubbel hotspot

Vormt jouw iPhone zelf een hotspot? Dan verschijnt er een blauwe bubbel of balk. Je deelt je mobiele internetverbinding nu met iemand anders. Die kan dus gebruikmaken van jouw databundel.

Groene bubbel of balk

Groene bubbel telefoongesprek

Ben je aan het telefoneren via Telefoon, FaceTime of een andere app? Dan verschijnt er een groene bubbel of balk in de statusbalk.

Rode bubbel of balk

Rode bubbel opname

Bij een rode bubbel of balk is je iPhone iets op aan het nemen. Je maakt bijvoorbeeld een schermopame via de opname-knop in het Bedieningspaneel.

CarPlay

Carplay

Dit symbool verschijnt als je telefoon verbinding heeft met CarPlay. De belangrijkste iPhone-functies kun je dan ook raadplegen via het systeem in je auto.

Koptelefoon

Koptelefoon aangesloten

Heb je je koptelefoon of oortjes via bluetooth gekoppeld aan je iPhone, dan verschijnt dit koptelefoontje in de menubalk. Er komt dan geen geluid uit de speakers van je iPhone.

Pijltje of kompasnaald

pijltje locatievoorzieningen

Wanneer je dit pijltje rechtsboven in de statusbalk ziet, betekent dit dat dan minste één app je locatie gebruikt. Is het pijltje hol, dan kan een app je locatie ontvangen. Misschien wil je ook weten welke app dat is. Open hiervoor de Instellingen-app en tik op ‘Privacy>Locatievoorzieningen’. Controleer welke apps ‘Altijd’ toegang hebben tot je locatie en pas dit eventueel aan.

Klokje

Wekker

Het kleine klokje is in feite een wekkertje. Het verschijnt als je een wekker hebt ingesteld. Handig, want zo hoef je niet in de app Klok te dubbelchecken of je je wekker hebt gezet.

Synchroniseren

Synchroniseren

Duiken deze twee pijltjes op? Dan is je iPhone aan het synchroniseren met je computer. In het geval van een Mac via Finder, en anders is het iTunes.

AirPlay

Airplay

Dit is het AirPlay-symbool. Dat betekent dat AirPlay is ingeschakeld en dat je foto’s en video’s kunt streamen naar je smart-tv of Apple TV.

VPN

VPN

Je iPhone is via VPN verbonden met het internet.

Doorschakelen

Doorschakelen

Je iPhone is doorgeschakeld naar een ander nummer. Word je gebeld, dan gaat jouw telefoon niet over, maar die andere wel.