Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Alles over streamen vanaf je iPhone: Bluetooth, AirPlay en meer

Auteur: Ward Edema
0 reacties
streamen van iPhone

Het beeld en geluid van je iPhone kun je tegenwoordig gemakkelijk naar andere apparaten streamen, zonder dat er ook maar een kabeltje aan te pas komt. Er zijn heel wat manieren om dit te doen. Wanneer­­­ gebruik je wat? Naar wat voor apparaten­­­ kun je streamen? En kun je ook naar een oudere tv of versterker streamen? In deze ultieme­­­ streaming-gids leggen we het allemaal uit!

Lees verder na de advertentie

AirPlay en co.

Dit zijn de belangrijkste methoden om te streamen.

streamen van iPhone

AirPlay

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple AirPlay is de gemakkelijkste methode om audio, video en zelfs je hele beeldscherm te streamen. In de meeste apps vind je namelijk een AirPlay-knop, zodat het streamen van je beeld of geluid maar één tik vergt. AirPlay werkt via wifi. Als je iPhone en het AirPlay-apparaat met hetzelfde­­­ netwerk zijn verbonden, zien ze elkaar automatisch.

Ook is er ‘peer-to-peer’ AirPlay. Daarbij praten apparaten direct met elkaar. Zo kun je ook bij een ander gebruikmaken van AirPlay, zonder te moeten verbinden met zijn of haar netwerk.

Om het je nog gemakkelijker te maken, wordt AirPlay soms gecombineerd met de functie Handoff. Dit geldt bijvoorbeeld voor de HomePod en HomePod mini, Apple’s slimme speakers. Met Handoff hoef je niet eens meer op een knopje te drukken.

Speel wat muziek af op je iPhone, houd hem naast de HomePod, en het geluid wordt automatisch­­­ overgeheveld. Zo kun je het album dat je onderweg naar huis luisterde heel gemakkelijk­­­ afronden op je speakers. En ook niet onbelangrijk: AirPlay ondersteunt audio in cd-kwaliteit en video in 4K HDR-kwaliteit, dus wat je streamt, komt altijd optimaal van A naar B.

Bluetooth

Bluetooth is verreweg de meest populaire manier om geluid te streamen. Je vindt het op draagbare speakers, koptelefoons, oortjes en nog veel meer apparaten.

Wel kent het wat beperkingen. Je kunt er alleen audio (en dus geen beeld) mee streamen, het bereik is doorgaans maar een meter of tien, en bij Apple-apparaten kom je niet verder dan ‘minder-dan-cd-kwaliteit’ als je verbindt met bluetooth. Bovendien heeft bluetooth een wat onhandig­­­ koppelproces.

Speel je een nummer af op een Bluetooth-speaker, en wil iemand anders het overnemen, dan moet die persoon eerst een knopje indrukken om de speaker te koppelen met zijn iPhone. Gelukkig is er op dat front inmiddels wel wat verbetering te zien: moderne­­­ speakers en koptelefoons ondersteunen ‘multipoint’, waarmee­­­ twee apparaten tegelijk verbonden­­­ kunnen­­­ worden.­­­

Bij AirPods, die ook via bluetooth­­­ werken, wisselt de verbinding automatisch­­­ naar het Apple-apparaat dat je op dat moment gebruikt.­­­ Handig!

Google Cast

Dé tegenhanger van AirPlay is Google Cast, en werkt net als AirPlay via wifi. Deze dienst zit ingebouwd­­­ in Google’s eigen apps, zoals YouTube en Google Chrome. Ook apps van streamingdiensten­­­ als Netflix en Disney+ ondersteunen­­­ Google Cast, evenals Spotify.

Wat Google Cast onderscheidt van AirPlay, is dat je er niet direct beelden of audio mee van je iPhone­­­ naar een apparaat stuurt. In plaats daarvan­­­ haalt het apparaat, zoals een speaker of tv, zijn media direct uit de netwerkverbinding. Oftewel: speel je een filmpje af in YouTube op je iPhone en ‘stuur’ je het met Google Cast naar je tv, dan gaat de tv het YouTube-filmpje zelf opzoeken­­­ en afspelen. Daardoor maakt het dus ook niet uit als je iPhone niet meer verbonden is: het filmpje gaat dan gewoon door.

Bereid je huis voor

Wie nog geen muziekinstallatie heeft en zijn huis geschikt wil maken voor streaming, heeft heel wat geweldige opties. Soundbars, (slimme) speakers, versterkers: je kunt bijna alles wel met ondersteuning voor AirPlay of bluetooth krijgen. Maar ook als je al een mooie audioset hebt staan, kun je deze achteraf nog geschikt maken voor streaming.

Dat geldt ook voor het streamen van beeld. Met een klein kastje kun je je oude tv al omtoveren tot een slimme variant. Hieronder zetten we de beste gadgets op een rij, voor nieuwe én bestaande setups.

HomePod mini

streamen van iPhone

apple.com | € 109

Voor wie wil beginnen met het streamen van muziek­­­ door het hele huis heen, is de HomePod mini de meest toegankelijke optie. Deze kleine vaste speaker met wifi heeft een bescheiden­­­ prijs, maar zit bomvol techniek. Zo kun je muziek­­­ ernaartoe streamen via AirPlay, maar is je muziek­­­ (van Apple Music) ook met je stem op te vragen via Siri.

Ook houdt de HomePod­­­ mini de temperatuur­­­ en luchtvochtigheid­­­ van de ruimte bij via ingebouwde­­­ sensoren. De speaker dient zelfs als intercom tussen kamers, bijvoorbeeld­­­ voor als je iemand naar beneden moet roepen voor het avondeten. Twee naast elkaar zetten voor stereogeluid kan ook.

Soundcore Motion X600

streamen van iPhone

eu.soundcore.com | € 199

Zoek je naar een speaker met een behoorlijke kick in een klein formaat, dan is de Motion X600 van Soundcore iets voor jou. Je verbindt hem niet via wifi, maar via bluetooth – je moet hem dus wel even handmatig aanzetten voordat­­­­ je kunt luisteren. Houd jezelf daarna even vast, voordat je omver wordt geblazen door de geluidskwaliteit.

In onze Soundcore Motion X600 review waren we duidelijk: ‘de X600 klinkt simpelweg veel groter dan hij is’. Ook fijn: hij heeft een ingebouwde accu die 12 uur meegaat én hij is waterdicht, dus je kunt hem ook gerust buitenshuis gebruiken. Oh, en net als bij de HomePod kun je er twee als stereopaar gebruiken.

Belkin SoundForm Connect

streamen van iPhone

belkin.com | € 89

Heb je al een stereo-installatie in huis? Vroeger kon je Apple’s AirPort Express aansluiten op je versterker om hem met AirPlay te laten werken, maar de gehele AirPort-lijn ligt al een tijdje begraven in Cupertino. In plaats daarvan heb je nu de Belkin SoundForm Connect.

Deze sluit je met een analoge aux- of optische SPDIF-aansluiting aan op je versterker, en stel je gemakkelijk in met je iPhone zodat hij verbinding maakt met je netwerk. Dat is alles: de SoundForm verschijnt daarna als AirPlay-speaker op je iPhone, zodat je al je muziek er draadloos naartoe kunt streamen – en daarmee dus naar je versterker. Wel even de goede input op de versterker kiezen.

HomePod

streamen van iPhone

apple.com | € 349

De grote HomePod kan alles wat de HomePod mini kan, maar dan met een beest van een geluid. Door een naar boven gerichte subwoofer en vijf tweeters­­­ rondom vult de sound van de HomePod je hele kamer. En met intelligente microfoons past het geluid zich helemaal aan op hoe je de speaker hebt neergezet.

Dat klinkt ontzettend indrukwekkend, zeker als je er een stereopaar van maakt. In dat laatste geval kun je de HomePods ook inzetten als Dolby Atmos-installatie voor je tv, mits je ook een Apple TV hebt. De HomePod is simpelweg de gemakkelijkste manier om écht goed geluid in huis te halen: aansluiten en gaan!

Chromecast met Google TV

streamen van iPhone

store.google.com | € 39

Verreweg de goedkoopste manier om je tv streamproof te maken is met een Chromecast. Deze heeft een ingebouwd besturingssysteem (Google TV) met de populairste streamingapps. Maar ook de mogelijkheid om beelden van je iPhone­­­ te tonen.

Wel is dit beperkt tot Google Cast, waardoor apps als YouTube, Google Chrome,­­­­ Netflix en Spotify er prima mee werken, maar je bijvoorbeeld niet het scherm van je iPhone of muziek van Apple Music kunt streamen. Daarvoor heb je toch echt een televisie met AirPlay nodig – of een Apple TV!

Apple TV 4K

ftr_stream_151

apple.com | Vanaf € 169

Het kost een stuk meer dan een Chromecast, maar een Apple TV 4K is de ultieme manier om een tv slim te maken – zelfs als deze al slim is. Hij heeft een supersnelle A15-chip (net als de iPhone 14) die van alles mogelijk maakt: films en series in 4K HDR, allerlei ingebouwde Apple-apps zoals Foto’s en Muziek, en toegang tot de App Store met de wereld aan apps en games van derden.

Ook kun je er je AirPods mee verbinden, zodat je in stilte van je films geniet. En de Apple TV heeft ondersteuning voor AirPlay, zodat je beeld, geluid en het scherm van je iPhone op je tv kunt tonen.

Yamaha R-N800A

streamen van iPhone

nl.yamaha.com | € 1099

Wil je ooit nog eens een écht goede versterker? Waarom dan niet eentje waar AirPlay al zit ingebouwd! De R-N800A van Yamaha is een geavanceerde hifi-versterker die – naast alle fysieke aansluitingen die je maar kunt wensen – ook ondersteuning heeft voor wifi en AirPlay.

Je kunt hem zelfs direct aansluiten op je Mac met usb, voor als je de lossless-kwaliteit van Apple Music optimaal wil benutten. Misschien wel de gaafste functie is de Parametric Room Acoustic Optimizer (YPAO), waarmee je het geluid van je installatie aanpast aan de akoestiek van je kamer. Je leest meer over de R-N800A verderop in dit artikel.

Aan de slag met streamen

Goed, de setup heb je, maar hoe krijg je nu muziek­­­ en beeld van je iPhone naar al die apparaten?­­­ Dat verschilt per methode. AirPlay, bluetooth, Google Cast: je bedient ze allemaal net even anders. Hieronder laten we zien hoe het streamen voor elke methode in zijn werk gaat. En geven we nog wat extra tips om de ervaring te optimaliseren­­­.

1 Icoontje

ftr_stream_151

Om muziek via AirPlay te streamen, moet je eerst op zoek naar het bijbehorende audio-icoontje:­­­ een pijltje met radiogolfjes. Deze vind je bijvoorbeeld­­­ in de Muziek-app, net onder de muziekbediening.

2 Kiezen

ftr_stream_151

Tik op het icoontje, en je krijgt een menu voorgeschoteld met alle AirPlay-apparaten in je netwerk. Tik er een aan om je audio over te zetten. Je kunt er daarna ook meerdere aanvinken.

3 Bedieningspaneel

ftr_stream_151

AirPlay is ook altijd op te roepen in het Bedieningspaneel, mocht je het niet tegenkomen in jouw specifieke app. Open het Bedieningspaneel en tik op het AirPlay audio-icoontje helemaal rechtsboven.

4 Videospeler

ftr_stream_151

Wanneer je beeld via AirPlay wilt streamen, moet je in je app op zoek naar het video-icoontje­­­ van AirPlay: een pijl met een rechthoek erachter.­­­ Die vind je meestal in een hoekje van de videospeler.

5 Menu

ftr_stream_151

Net als bij audio krijg je nu een menu te zien met alle beschikbare AirPlay-apparaten. Tik op een apparaat om je beeld ernaartoe te sturen. Tik je een speaker aan, dan verplaatst alleen het geluid.

6 Bedieningspaneel

ftr_stream_151

Hoewel je in het Bedieningspaneel (zie stap 3) geen AirPlay video-knop vindt, zit hier wel de ‘Synchrone weergave’-knop om je gehele scherm via AirPlay te delen. Zo deel je iedere app op het grote scherm!

Verstoppertje

Soms zit AirPlay verstopt. Wil je je foto’s laten zien op het grote scherm? Dan moet je in Foto’s eerst op de deelknop tikken bij een foto (vierkant met pijl naar boven), en dan ‘AirPlay’ selecteren. In YouTube is de functie ook verborgen: daar moet je op de drie radiogolfjes rechtsboven­­ tikken, en ‘AirPlay- en Bluetooth-apparaten’­­­­ selecteren.­­­ Zelfs bij Spotify moet je even zoeken: AirPlay zit in het speakertje linksonder, bij ‘AirPlay of Bluetooth’.

Bluetooth

1 Verbinden

Om een Bluetooth-apparaat te verbinden, moet je het eerst in de koppelmodus zetten. Hoe dat werkt, verschilt per apparaat. Hij verschijnt daarna onderaan bij ‘Instellingen>Bluetooth’.

2 Bedieningspaneel

ftr_stream_151

Tik op het apparaat, en je iPhone maakt verbinding. Het geluid wordt al direct doorgestuurd. Zo niet, dan moet je in het AirPlay-menu op het apparaat tikken: zie de stappen bij ‘AirPlay’!

Google cast

1 Spotify

ftr_stream_151

Spotify werkt met Google Cast, Spotify Connect­­­ – dat is een eigen standaard – én AirPlay. Tik op het speakertje linksonder in de mediaspeler, en je ziet al je Cast- en Spotify Connect-apparaten.

2 Tik

ftr_stream_151

Tik een speaker aan om je muziek door te sturen. In de Google Home-app, die je ook nodig hebt om Google Cast-apparaten in te stellen, maak je speakergroepen aan die je hier ook kunt selecteren.

3 Knopje

ftr_stream_151

Voor video moet je op zoek naar de Cast-knop: een rechthoek met drie golfjes. Deze vind je vaak rechtsboven in een app, bijvoorbeeld bij YouTube en Netflix. Tik erop, en kies je tv.

4 Verbonden

ftr_stream_151

Nu is de app gekoppeld aan je tv. Tik een video of film aan, en hij komt in beeld. Je iPhone krijgt de rol van een afstandsbediening. Tik je een andere film aan, dan hoef je niet opnieuw te verbinden.

Beheren

Het beheren van je streamingapparatuur gaat via verschillende apps. HomePods stel je in via de Woning-app, Google Cast-apparaten beheer je in de Google Home-app, en veel bluetooth- en AirPlay-­apparaten hebben een eigen app van de fabrikant. Je regelt hier dingen als audio-­instellingen, de naam van het apparaat en software-updates.

Mac

Ook de Mac ondersteunt AirPlay, bluetooth­­­­ én Google Cast. De eerste twee bedien je, net als op de iPhone en iPad, via het Bedieningspaneel. Deze zit op de Mac onder de twee schuifjes helemaal rechtsboven­­ in de menubalk. Hier vind je de ‘Synchrone weergave’-knop en een AirPlay audio-knop naast de volumebediening. Google Cast werkt op de Mac via Google Chrome: daar vind je de optie ‘Casten’ onder de drie puntjes rechtsboven.

Hifi-streamen

Voor sommigen steekt audio wat nauwer dan voor anderen. Voor hen is een HomePod qua geluid te kleurrijk, een bluetooth-speaker te ‘low-res’, en een soundbar nét niet toereikend. Maar ook voor zulke audiofielen is er een perfecte streaming-setup te bouwen, met al het gemak van draadloze audio, en tegelijkertijd de beste audiokwaliteit.

Hierboven schreven we al over de Yamaha R-N800A (1099 euro), een hifi-versterker waar AirPlay in zit gebouwd. Met zo’n versterker als basis komt het helemaal goed – mits je er ook een mooie setup omheen bouwt. Hier helpen we je op weg!

ftr_stream_151

Optimalisatie

Met de Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer­­­ (YPAO)-microfoon, die bij de R-N800A geleverd wordt, stel je het geluid helemaal af op de akoestiek van je kamer. Veel gemakkelijker­­­ wordt het niet: zet de microfoon op je gebruikelijke­­­ luisterplek op oorhoogte, plug de microfoon in de YPAO mic-aansluiting op de versterker, en tik op de Select-knop. Met een paar extra tikken op de Select-knop – en een minuutje geduld – is je geluid al geoptimaliseerd.

Snel verbonden

De R-N800A is gemakkelijk te verbinden met je thuisnetwerk. Download de MusicCast Controller-app op je iPhone of iPad, en druk vijf seconden op de Connect-knop op de versterker.­­­ Daarna kun je de versterker in de app met je netwerk­­­ verbinden. Wel zo gemakkelijk! Vervolgens­­­ is ook direct AirPlay geactiveerd, dus je kunt direct muziek streamen in cd-kwaliteit vanaf al je Apple-apparaten.

Niet te hard

Met AirPlay kun je het volume van de R-N800A direct bedienen vanaf je iPhone, iPad of Mac, waardoor je dus niet de afstandsbediening nodig hebt of naar de versterker toe hoeft te lopen. Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk het volume te hard zet – bijvoorbeeld doordat je ongemerkt de volumeknop van je iPhone indrukt – heeft Yamaha een slimme beveiliging ingebouwd.­­­

Met Volume Interlock kun je namelijk de volumebediening beperken tot -40,0dB. Zo word je niet onbedoeld uit je stoel geblazen.

De juiste speakers

ftr_stream_151

Een goede versterker verdient ook goede speakers, en daarvoor kun je óók bij Yamaha terecht. Met de NS-serie­­­ – die niet verbonden is met onze spoorwegen – haal je echte hifi-kwaliteit­­­ in huis in ieder formaat.

Zo heb je bijvoorbeeld de compacte­­­ NS-600A boekenplankspeakers­­­ (€ 1299), maar ook de imposante NS-2000A vloerluidsprekers (€ 3499). Stuk voor stuk zijn ze gericht op Yamaha’s ‘True Sound’: het geluid van stemmen en muziekinstrumenten precies laten klinken zoals de artiest het bedoeld heeft.

Daarnaast hebben ze een complexe kastconstructie om resonantie tegen te gaan, en hoogwaardige audioconden­satoren­ van het Duitse Mundorf. Oh, en ze zijn stuk voor stuk uitgevoerd in hetzelfde pianozwart als Yamaha’s vleugels, dus ze zien er net zo goed uit als ze klinken.

Alles in één

ftr_stream_151

Vind je een versterker en een set speakers toch iets te veel ruimte innemen, of zijn ze simpelweg­­ te prijzig? Dan kun je ook met de Yamaha True X-Bar (vanaf € 599) hoogwaardige geluidskwaliteit in huis halen, mét ondersteuning­­­ voor AirPlay. Bovendien heb je dan direct een geweldige speaker voor je televisie, met een ruimtelijke sound door twee naar boven gerichte drivers, naast twee naar voren gerichte drivers en twee subwoofers.

Ook gaaf: de soundbar ondersteunt Dolby Atmos en Yamaha’s True X-systeem. Laatstgenoemde heeft de EISA Award gewonnen en laat je de soundbar verbinden met de compacte True X speaker 1A, die dan dient als achterspeaker voor surround­geluid.­­ Deze heeft een eigen accu en is helemaal draadloos, dus je bent niet met kabels in de weer. Bovendien is de 1A ook gewoon los te koppelen en als losse bluetooth-speaker te gebruiken, zowel binnens- als buitenshuis.