Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Gebruik GarageBand voor het toevoegen van een soundtrack aan je film

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Soundtrack toevoegen film

Veel mensen weten niet dat je in de muziek-app GarageBand ook films kunt openen. Waarom je dat zou willen? Nou, zodat je een soundtrack kunt toevoegen aan deze film. Nu zijn de opties niet de meest uitgebreide, maar het kan heel nuttig zijn om eenvoudige bewerkingen in korte clips te doen. Het fijne is dat je binnen GarageBand een voorvertoning van de video krijgt, samen met het bestaande geluidsspoor. Als je klaar bent, maakt de app het je gemakkelijk om het geheel te exporteren. In deze workshop laten we je zien hoe alles werkt.

Lees verder na de advertentie

Eem soundtrack toevoegen aan je film

1 Open een film

Soundtrack toevoegen film

Om een ondersteunde film te openen, ga je naar ‘Archief>Film>Open film’. Of ga naar ‘Spoor>Toon filmspoor’ en kies ‘Open film’ vanuit het filmspoor. Beide manieren leiden tot hetzelfde resultaat.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

2 Zoek het bestand

Soundtrack toevoegen film

Er verschijnt nu een Finder-venster waarin je de gewenste film kunt openen. In dit voorbeeld hebben we gewoon een film van onze iPhone naar de Mac gestuurd, die we via ‘Open’ toevoegen aan ons project.

Het filmspoor wordt automatisch weergegeven zodra je een videobestand importeert. Boven aan het spoor zie je overigens een aantal frames uit de video, zodat je ongeveer weet wat wanneer wordt afgespeeld.

Het LCD-schermpje boven in GarageBand toont standaard de tellen. Bij een film is het echter praktischer om de tijd te zien. Klik op de pijl rechts naast het schermpje en kies ‘Tijd’.

3 Voorvertoning

Soundtrack toevoegen film

Het geluidsspoor van de video wordt meteen als nieuw spoor aan je project toegevoegd. Het is gekoppeld aan het filmspoor, maar kan wel op stil gezet worden. Of je past het geluid aan met plug-ins.

Je krijgt ook een voorvertoningsvenster boven je project: hier wordt je video afgespeeld als je in GarageBand op ‘Play’ drukt. Je hebt simpele ­weergave-knoppen om voor- of achteruit te spoelen, en uiteraard wordt de afspeelkop in GarageBand hiermee ook gelijkgetrokken.

4 Sporen toevoegen

Soundtrack toevoegen film

Vanaf hier werkt GarageBand weer precies zoals je gewend bent. Je kunt allerlei sporen aan je project toevoegen en op die manier het geluidsspoor van de film aanvullen of vervangen.

5 Gebruik loops

Soundtrack toevoegen film

De Loopbrowser (sneltoets O) is altijd een goede bron van inspiratie. Voor onze clip hebben we Apple Loops gebruikt die bij de beelden passen. Denk hierbij aan country-deuntjes en jungle-geluiden.

6 Effecten

ws_garageband

Uiteraard voeg je ook plug-ins en effecten toe. Op het masterspoor van ons project (Shift+Cmd+M) hebben we nog de ‘Psyche­delic’-patch uit de Bibliotheek (sneltoets Y) toegevoegd om het geheel af te maken.

Zo exporteer je je film

In GarageBand is het vrij gemakkelijk om een film met zijn nieuwe soundtrack weer te exporteren, met dank aan een aantal voorinstellingen. Je kunt kiezen tussen een aantal resoluties, zoals 480p, 720p, 1080p of 4K. Als je het niet zeker weet, maar compatibiliteit met iPhone, iPad en Apple TV het meest belangrijk is, kies je voor deze gelijknamge voorinstelling – zie stap 2 hieronder. Of je kiest gewoon ‘Volledige kwaliteit’ om alles te laten zoals het was. In deze laatste twee stappen leggen we de export-opties even uit.

1 Exporteer audio naar film

ws_garageband

Als je muziek is toegevoegd en gemixt, en je filmproject klaar is, kun je gaan exporteren. Ga naar ‘Archief>Film>Exporteer audio naar film’ en er verschijnt een venster om de film weer op te slaan.

2 Kwaliteit

ws_garageband

Films worden standaard in het .m4v-formaat opgeslagen, maar je hebt wel wat kwaliteits­opties. Kies een bestandsnaam en een map en selecteer vervolgens een ‘Voorinstelling’. Via ‘Bewaar’ exporteer je de film.

Filmminiaturen

Zien de voorvertoningen van de film er een beetje ‘low-res’ uit? Maak je geen zorgen, dat is bewust. In GarageBand gaat het immers niet om videobewerking, maar dat alle loops en effecten precies op het juiste moment worden toegepast. Tijdelijk naar een hogere kwaliteit? Selecteer in de menubalk ‘GarageBand>Voorkeuren>Geavanceerd’ en kies bij ‘Resolutie filmminiaturen’ voor ‘Hoog’.