Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maak trapmuziek met de modulaire ritmes van GarageBand

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Trapmuziek garageband


Lees verder na de advertentie

GarageBand heeft met de recente 10.4.7-update nieuwe hulpmiddelen geïntroduceerd om de stijl van nieuwe genres na te bootsen. Zo heeft GarageBand nu ook ‘modulaire ritmes’ die erg geschikt zijn voor trapmuziek: een populaire hiphop-variant die gekenmerkt wordt door zeldzame, uitgerekte synthetische beats. Wij laten zien hoe je aardig wat beats produceert in deze stijl!

Trapmuziek garageband

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

1 Nieuw project

Trapmuziek GarageBand


kooptip

Open GarageBand op je Mac. Begin aan een nieuw, leeg project en voeg een ‘Drummer’ als eerste spoortype toe. In het display bovenin stel je het tempo in op 143, de maat op 3/4 en de toonsoort op G majeur. Druk daarna op Y om de bibliotheek te openen.

Om de ‘Modulaire ritmes’ in GarageBand te zien, heb je per se de nieuwste versie van de app nodig. Ook al zijn het maar geluiden, ze verschijnen alleen in de bibliotheek van de nieuwste versie. Na de update kun je ze downloaden, zoals je zo leert.

2 Welke drummer

Trapmuziek GarageBand

Kies links in de bibliotheek onder het kopje ‘Hiphop’ voor de drummer ‘Dez’. Bij ‘Geluiden’ eronder kies je voor ‘Electronic Drum Kit’. Klik eventueel op het download-pijltje ernaast. Je hoeft niet alle geluiden te hebben.

Tijdens de download verschijnt er een blauwe voortgangsbalk in het lcd-display boven in GarageBand. Klik je hierop, dan krijg je wat meer informatie. Wie had nou verwacht dat deze geluiden maar 32,6 MB groot zouden zijn?

3 Drum-aanpassingen

Trapmuziek GarageBand

Roep het Editor-paneel op met de E-toets en selecteer je spoor. Laat de voorinstelling ‘Concrete Jungle’ ongemoeid, evenals de puck op de x- en y-as. Deactiveer het bekken en zet de hihat op 5. Zet ‘Bass, snare en claps’ op 2.

4 Gelaagde beats

Trapmuziek GarageBand

Verkort het drumspoor dusdanig dat het exact 6.2 tellen in beslag neemt. Laat het daarna één keer herhalen, tot 11.3. Toets O in voor de loops-bieb en voeg twee loops toe: ‘Trap Step Topper’ en ‘Trap Step Beat’.

5 Synthetisch

Trapmuziek GarageBand

We hebben nog wat subtiele synthetische beats nodig. ‘Trap Step Chord Layers 01’ is hier perfect voor, dus voeg het onderaan toe. Maak daarna alle loops even lang als het drumspoor bovenaan.

6 Diepe bas

ws_garageband_147

Wat ontbreekt er nog voor echte trap­muziek? Juist, een diepe bas. Hiervoor voegen we de loop ‘I-95 Bass Meter’ aan ons project toe. Pas de lengte aan en stel de loop via de bibliotheek (Y) in op ‘Synthesizer>Bass>Deep Sub Bass’.

7 Eigen noten

ws_garageband_147

Toets Cmd+Option+N voor een nieuw ‘Software-instrument’. Stel hem in op ‘Electronic Drum Kit>West Coast Modular’. Ctrl-klik op het spoor en kies ‘Maak MIDI-segment’ aan. Voeg een paar noten op toonhoogte A2 toe.

8 Dupliceer

ws_garageband_147

Dupliceer het spoor (Cmd+D). Neem ook de noten over: houd het groene MIDI-segment ingedrukt met Option en sleep naar het gedupliceerde spoor. Stel het in op ‘Synthesizer>Bell>Delicate Bells’.

9 Melodie

ws_garageband_147

Voeg tot slot nog een software-instrument toe dat je instelt via ‘Synthesizer>Bell>Soft Synth Bells’. Voeg weer een MIDI-segment toe en teken willekeurige noten voor de hele lengte van je project, tot maat 11.3.

Een beetje geschiedenis

De drums zijn enorm belangrijk binnen trapmuziek, en vooral de Roland TR-808 drum-synthesizer is erg populair. Nummers lijken vaak off-beat of ‘glitchy’, met een drukke staccato aan hihats, diepe kicks en snares met claps. Voeg daar wat gemompelde rap aan toe en misschien word jij dé nieuwe trap-ster!