Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Drukte op Schiphol: zo vermijd je lange wachttijden en rijen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Schiphol drukte

Ook deze zomer is er de nodige drukte op Schiphol. Hoe weet je hoe druk het is wanneer je vliegt, en hoe vermijd je lange wachttijden en rijen op Schiphol? Wij zetten het voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie

Schiphol drukte

Zodra je op Schiphol aankomt, begint al direct het vakantiegevoel. Althans, als alles soepel verloopt. Vorig jaar was er extreme drukte op de luchthaven, en ook in 2023 zijn de problemen met lange rijen nog niet helemaal opgelost.

Om je vakantie niet in mineur te beginnen, kun je je beter goed voorbereiden op je reis. Op welke dagen en tijden is het op z’n drukst, en kun je dus beter niet vliegen? En hoe vermijd je de rijen wanneer je eenmaal op de luchthaven bent? De antwoorden vind je hieronder.

Wat zijn de drukste dagen op Schiphol?

kooptip

De druktste dagen op Schiphol vallen in het weekend: vrijdag, zaterdag en zondag. Mensen gaan vaak direct na hun werkweek op vakantie om het meeste uit hun vakantiedagen te halen, en dit valt dan tegelijk met mensen die voor een weekendtripje gaan.

Verwachte drukte Schiphol in Google maps

Je kunt dus beter op een doordeweekse dag vliegen. Tijdens de vakantieperiode zullen echter ook de dagen buiten het weekend om een stuk drukker zijn dan normaal: niet zo extreem als in het weekend, maar wel genoeg om rekening mee te houden.

Hoe laat begint de drukte op Schiphol?

Wanneer de drukte op Schiphol doorgaans precies begint, is lastig een pijl op te trekken. Wel valt het in de vroege ochtend – voor 8 uur ’s ochtends – doorgaans mee. Dat is dus de beste tijd om te reizen. In de loop van de ochtend ontstaan er al snel rijen bij de security-check, die ook in de middag en vroege avond aanhouden. In de late avond en ’s nachts is het weer een stuk minder druk op Schiphol, doordat er dan (vrijwel) niks vliegt.

Hoe lang van tevoren moet ik op Schiphol zijn?

Doorgaans moet je twee uur van tevoren op Schiphol zijn voor Europese vluchten, en drie uur van tevoren voor vluchten naar verdere bestemmingen. Op de website van Schiphol kun je op basis van de verwachte drukte op jouw dag van vertrek zien hoe laat je op het vliegveld moet zijn. Dit kan dus langer van tevoren zijn dan twee of drie uur.

Deze informatie vind je ook in de Schiphol-app op je iPhone. Hiermee krijg je ook live updates over de drukte, gewoon als pushmelding. Je vindt de Schiphol-app in de App Store.

Hoe vermijd ik de rij op Schiphol?

De belangrijkste eerste stap om rijen te vermijden: check van tevoren online in via je luchtvaartmaatschappij! Dit bespaart je een extra rij op Schiphol. En reis je alleen met handbagage, dan hoef je ook niet in de rij te wachten op de drop-off van je bagage.

Schiphol

Dan is er alleen nog de security-check. Op de website van Schiphol en in de Schiphol-app kun je een tijdslot boeken hiervoor. Hierdoor loop je gemakkelijker door op een moment dat jouw uitkomt, en worden de rijen op Schiphol beperkt.

Meer tips voor Schiphol

Niet alleen de Schiphol-app is essentieel voor je trip naar de luchthaven. In onze artikelen lees je meer tips voor hoe je je iPhone inzet tijdens je reis:

En wil je meer tips voor je iPhone direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!