Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze functie van macOS gebruik je niet (en dat zou je wel moeten doen)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
macOS Finder Tabs


Lees verder na de advertentie

Als sinds 2013 heeft macOS een handige functie die je waarschijnlijk niet gebruikt: Finder Tabs. Hierom is deze feature eigenlijk onmisbaar.

macOS Finder Tabs

macOS Finder Tabs

Weet je het nog, die slechte oude tijd dat onze browsers nog geen tabbladen hadden, en je dus venster na venster opende? Dat is inmiddels al een eeuwigheid geleden, maar de meeste mensen werken nog steeds op die onhandige manier met Finder, met een oneindige hoeveelheid nieuwe vensters tot gevolg.

Toch hoeft dat niet, want sinds OS X Mavericks – dat is een update uit 2013(!) – bestaat de zogenaamde Finder Tabs-functie. Met Finder Tabs is het mogelijk om in je Finder mappen te openen in losse tabbladen, in plaats van losse vensters. Hierdoor werk je een stuk overzichtelijker, en beperk je je hele zoektocht in Finder tot één venster. Ook leuk voor de Windows-mensen: die functie komt binnenkort ook naar de Verkenner van Windows 11.

macOS Finder Tabs gebruiken


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Je gebruikt Finder Tabs op de volgende manieren:

  • Toets command+T in een Finder-venster om een nieuw tabblad te openen. Dit tabblad opent de standaardmap die je gewend bent van nieuwe vensters – je stelt dit in in ‘Finder>Instellingen>Algemeen>Toon in nieuwe Finder-vensters’.
  • Control-klik op een map in Finder en kies bovenaan ‘Open in nieuw tabblad’ om de map in een nieuw tabblad te openen. Je kunt ook command ingedrukt houden terwijl je dubbelklikt op een map – dit doet hetzelfde.

Je wisselt vervolgens van tabbladen door ze aan te klikken, of door op je toetsenbord op control+tab te tikken. Extra tip: toets shift+command+T om altijd de tabbladbalk te tonen, ook als je maar één tabblad geopend hebt. Zo heb je altijd toegang tot de ‘+’ voor het maken van een extra tabblad.

Toch meer van de Finder-vensters?

Ben je meer van de old school vensters? Geen probleem: ook dan hebben we wat handige trucs in Finder waarmee het werken met vensters beter wordt:

  • Houd option ingedrukt terwijl je dubbelklikt op een map in Finder. Hiermee open je de map in een nieuw venster, en sluit je tegelijk het vorige venster.
  • Houd command ingedrukt op je toetsenbord, en druk tegelijk op ~ om snel te wisselen tussen al je Finder-vensters (en het bureaublad).

Meer tips voor je Mac

Wil je meer tips voor Finder? Op onze website lees je hoe je Finder kunt herstarten, hoe je de Finder padbalk gebruikt om de weg niet kwijt te raken, hoe je slimmer zoekt in Finder en nog veel meer.

Wil je meer van dit soort tips voor je Mac, iPad, iPhone en andere Apple-apparaten? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!