Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iTip: Zoek in Finder altijd in de huidige map

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Zoeken Finder Mac


Lees verder na de advertentie

Als je op zoek bent naar een bepaald bestand op je harde schijf, dan is het zoekvakje rechtsboven in Finder je beste vriend. Maar in de standaardinstelling zoek je hiermee altijd op je hele Mac, waardoor je vaak veel te veel zoekresultaten krijgt. Wij weten meestal wel ongeveer in welke map een bestand staat, en zouden de zoekopdracht liever op die map beperken. Wanneer de zoekopdracht in Finder al uitgevoerd hebt, stel je dat in door in de balk onder de knoppen op de naam van de geopende map te klikken. Dat gaat best vlot, maar het is toch een extra handeling. Hieronder lees je daarom hoe je de standardinstelling aanpast en altijd in de map zoekt waar je op dit moment bent.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Zoeken Finder Mac

Zoeken in geopende map Finder

Het wijzigen van de standaardinstelling voor zoeken in Finder is zo gepiept. Open een Finder-venster en kies in de menubalk voor ‘Finder>Voorkeuren’. Als alternatief gebruik je de sneltoets Cmd+, – deze opent altijd de voorkeuren van de actieve app. In de instellingen ga je naar ‘Geavanceerd’. Hier vind je onderaan de optie ‘Bij uitvoeren van een zoekopdracht’. In het bijbehorende menu staat waarschijnlijk ‘Zoek op deze Mac’, maar daar kies je gemakkelijk voor ‘Zoek in de huidige map’. De derde optie is ‘Gebruik de vorige zoekcriteria’, waarmee Finder je vorige instelling onthoudt.


kooptip

Zoeken Finder

Extra zoektips voor Spotlight

Overigens, wist je dat je ook via een zoekopdracht in Spotlight rechtstreeks naar dat bestand in Finder kunt gaan? Klik op het vergrootglas rechts in de menubalk en voer de naam van het bestand in dat je zoekt. Houd je de Cmd-toets ingedrukt, verschijnt onder het zoekresultaat al de locatie van het bestand op je harde schijf. Druk je dan op Enter, wordt niet het bestand geopend, maar de Finder-map waarin het bestand staat. Handig.