Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPadOS 15: zo werken de nieuwe multitasking-functies

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPadOS 15 multitasking


Lees verder na de advertentie

Met meerdere apps naast elkaar werken op een iPad? Met iPadOS 15 is het een stuk eenvoudiger. Een nieuw multitasking-menu geeft je veel sneller toegang tot Split View en Slide Over. Daarnaast is er nog iets nieuws: de Appstrip. In dit artikel leggen we uit hoe de nieuwe multitasking-functies van iPadOS 15 werken, zodat je nog meer uit je iPad haalt.

1. Sneller toegang tot Split View

Met Split View werk je met twee apps naast elkaar. De functie bestaat al een tijdje, maar met iPadOS 15 activeer je de weergave nog sneller. Open je een app, dan zie je midden bovenin drie grijze stippen. Die geven je toegang tot het nieuwe multitasking menu, waar je de split screen-weergave activeert. Zo ga je te werk:

  • Open de eerste app voor de Split View-modus.
  • Tik bovenin op de drie grijze stippen.
  • Druk op de middelste knop.
  • Het startscherm opent. Tik op de tweede app die je nodig hebt.

Standaard heeft de gesplitste weergave een verhouding van 50/50, maar dit kun je veranderen naar 25/75 of 75/25. Dit doe je simpelweg door de grijze scheidingslijn naar links of rechts te slepen. Wil je uit de Split View-weergave en terug naar een volledig scherm? Veeg de scheidingslijn helemaal naar links, of rechts. Je kunt ook het multitasking-menu openen en op de linkerknop drukken.

2. Slide Over


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Met Slide Over open je een tweede app bovenop de app die je al gebruikt. Dat is handig als je een app vaak nodig hebt, maar hij niet continu in beeld hoeft te zijn. Je veegt het venster namelijk eenvoudig buiten beeld; en tovert het net zo makkelijk terug. Zo activeer je Slide Over:

  • Open de app die je in de Slide Over-weergave wilt zetten.
  • Tik bovenin op de drie grijze stippen.
  • Druk op de rechterknop.
  • Het startscherm opent. Tik op de app die op volledig scherm moet worden getoond.

Meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Appstrip

In sommige apps werk je met meerdere vensters. In Mail heb je misschien meerdere e-mails open staan, of in Word meerdere documenten. De nieuwe Appstrip geeft je sneller toegang tot die verschillende vensters. Heb je een app open staan met meerdere vensters, dan activeer je de Appstrip door boven op de drie grijze puntjes te tikken. Zo switch je snel naar een ander venster. Je kunt de Appstrip ook activeren om een nieuw venster te openen, door daar rechts op de plus-knop te drukken.

4. Open een venster in het midden

Door in een lijst langer te tikken op een e-mail, notitie of chat kun je het item weergeven in een zwevend venster, dat in het midden van het scherm wordt getoond. Druk hiervoor langer op een item en kies voor ‘Open in nieuw venster’. Zo heb je nog meer ruimte op een e-mail te schrijven, of een notitie uit te werken. De functie werkt zowel in de Split View- als fullscreen-modus.

5. Multitasking-sneltoetsen

Gebruik je de iPad veel in combinatie met een toetsenbord, zoals het Magic Keyboard? Goed nieuws: de nieuwe multitasking-functies zijn ook te activeren met een toetsenbord. Door langer op de wereldboltoets te drukken, haal je een contextueel menu tevoorschijn. Hier zie je met welke sneltoetsen je bepaalde taken uitvoert.

Release

iPadOS 15 werd in juni gepresenteerd, maar is nog niet voor iedereen beschikbaar. Naar verwachting is het besturingssysteem eind september voor iedereen te installeren.