Terug naar iPadOS 15: de grootste iPad-ergernissen zijn eindelijk opgelost
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS 15: de grootste iPad-ergernissen zijn eindelijk opgelost

Door Koen van Ekeren7 juni 2021 20:344 min. leestijd1

Apple heeft zojuist iPadOS 15 gepresenteerd. De software brengt dit jaar krachtige functies naar de iPad, waardoor je er bijvoorbeeld beter mee kunt multitasken. Ook nieuw zijn de widgets op het startscherm, een verbeterde Notities-app en meer. Lees snel verder en ontdek de nieuwe functies van iPadOS 15!

iPadOS 15

(Eindelijk) fijn multitasken

iPadOS 15 leent veel van iOS 15, maar Apple heeft de tablet ook onderscheidende functies gegeven. Functies waardoor hij nog beter dienstdoet als laptopvervanger. Met iPadOS 15 kun je bijvoorbeeld goed met twee apps naast elkaar werken. Dit was al mogelijk, maar daar kwam een ingewikkeld staaltje vingergymnastiek bij kijken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Met iPadOS 15 maakt Apple het werken met twee apps eindelijk intuïtief. In plaats van gepriegel met app-icoontjes in het Dock, bevinden zich nu boven iedere app nieuwe multitasking-knoppen. Hiermee open je snel de Split View-weergave, waarna het thuisscherm zich opent om een tweede app toe te voegen.

Ook nieuw is de Shelf. Die geeft je toegang tot alle geopende vensters van een app – denk aan meerdere Safari-vensters. Daarnaast voegt Apple verschillende multitasking-sneltoetsen toe, zodat je deze functies ook kunt gebruiken zonder dat je het scherm hoeft aan te raken.

Widgets in het thuisscherm

Nog een iPad-ergernis die Apple uit de weg heeft geholpen: de widgets. Op de iPhone werd het met iOS 14 mogelijk om widgets tussen de app-icoontjes te nestelen, maar bij iPadOS kon je ze alleen kwijt in de Vandaag-weergave. En dat terwijl het grotere iPad-scherm zich juist bij uitstek leent voor widgets.

Met iPadOS 15 kun je de widgets overal op het scherm plaatsen, tussen de app-iconen in. Ze zijn groter dan bij de iPhone, dus ontworpen voor het grote scherm van de iPad en ze zijn er in verschillende formaten. Het gaat om Widgets die we al kennen van iOS, zoals Bestanden, Contacten en Zoek mijn. Ook is er een widget met daarin je veelgebruikte apps.

Appbibliotheek

iPadOS 15 krijgt nog iets wat we al kenden van iOS 14: de Appbibliotheek. Het is een manier om apps te vinden en te ordenen. Je komt er terecht door alle vensters naar links te vegen. Handig is wel dat je de Appbibliotheek (in tegenstelling tot bij iOS) ook kwijt kunt het Dock; zo heb je nog sneller toegang tot de gecategoriseerde apps.

Er is de mogelijkheid om thuisschermen te verbergen – ook al een vernieuwing van iOS 14. Gebruik je een bepaald thuisscherm niet vaak, dan kun het thuisscherm uitvinken. Dit doe je door onderin langer op de drie puntjes te tikken en het vinkje bij de pagina weg te halen.

iPadOS 15

Notities

Een app die Apple flink heeft vernieuwd, is de Notities-app. Notities heeft nu vermeldingen, tags en een nieuw ontworpen interface. Ook is er de toevoeging van Quick Notes; een iPad-functie waarmee je vanuit elke app een notitie kunt maken. Dit doe je door simpelweg vanuit rechtsonder het scherm naar boven te vegen. De Quick Notes worden gemaakt op iPadOS en macOS. Op de iPhone zijn ze te bekijken of bewerken.

En leuk voor ontwikkelaars: je kunt iPhone- en iPad-apps rechtstreeks op een iPad bouwen met Swift Playgrounds. Die projecten kunnen daarna ook worden geopend en bewerkt in Xcode op de Mac. Verder brengt iPadOS 15 de Translate-app voor het eerst naar de iPad. De app detecteert het wanneer je spreekt en vertaalt het in real-time voor je. Helaas hebben we nog niet veel aan deze app: de Nederlandse taal is nog niet beschikbaar.

iPadOS 15 Release en beschikbaarheid

Het duurt nog even tot iPadOS 15 officieel uit is. In de komende maanden brengt Apple wel bèta’s (testversies) uit die ontwikkelaars kunnen installeren. Deze zijn bedoeld om foutjes op te sporen. We verwachten dat iPadOS 15 eind september voor iedereen beschikbaar is om te installeren.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 15
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Luke
Lezer
Luke

Mijn grootste ergernis is nog niet opgelost. Ik mis bij de iPad de mogelijkheid om zakelijk en privé gebruik te scheiden van elkaar. Zodat ik de kinderen met een gerust hart ook op mijn zakelijke ipad kan laten netflixen, gamen, etc.