Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17.4 sideloading: zo installeer je apps van buiten de App Store

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 17.4 sideloaden

De grootste nieuwe feature in iOS 17.4 is sideloading. Hiermee installeer je apps van buiten de App Store. Maar hoe werkt het, en is het wel veilig? Wij zetten alles over iOS 17.4 sideloading op een rij in deze iPhone-tip.

Lees verder na de advertentie

Wat is iOS 17.4 sideloading?

Al sinds de eerste iPhone is Apple nogal streng over wat je wel en niet op je iPhone mag installeren. Eerst werden alleen webapps toegestaan, en vanaf 2008 kwam er ook de streng gecontroleerde App Store. Maar dankzij de nieuwe Digital Markets Act (DMA) van Europa moet Apple nu voor het eerst sideloading toestaan. Oftewel: het downloaden van apps buiten de App Store om. Hierdoor kun je apps installeren die niet aan de strenge contentregels van de App Store hoeven te voldoen.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Vanaf iOS 17.4 wordt sideloading ondersteund. Heb je die versie of nieuwer op je iPhone staan, dan is het mogelijk om een appwinkel van een andere partij te installeren. Via de appwinkel kun je nieuwe apps downloaden, en updates voor die apps installeren. Op de iPad wordt géén sideloading ondersteund.

Hoe kan ik sideloaden in iOS 17.4?

iOS 17.4 sideloading

Het installeren van een alternatieve appwinkel gaat via je browser, zoals Safari of Chrome. Je kunt daar via een linkje een nieuwe appwinkel installeren op je iPhone. Gebruik je de winkel, dan krijg je ook de keuze of je hem als standaardwinkel wilt gebruiken. Op dit moment zijn er echter nog geen appwinkels van derden beschikbaar – de eerste winkels worden binnenkort verwacht, zoals de App Marketplace van Mobivention, AltStore 2.0 en Setapp Mobile.

Sideloaden werkt alleen in de EU. Op het moment dat je je buiten de EU bevindt, zoals in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, dan wordt het downloaden of updaten van apps van buiten de App Store geblokkeerd. Dit gebeurt niet direct, maar wel bij een langer verblijf.

Is sideloading in iOS 17.4 veilig?

Is sideloading in iOS 17.4 wel veilig? Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: Apple keurt nog steeds alle apps goed, ook als ze alleen in appwinkels van derden terechtkomen. Ze worden gecheckt op nauwkeurigheid, functionaliteit, veiligheid, beveiliging en privacy, en krijgen dan pas een certificaat van Apple. De content in de apps hoeft zich echter niet te houden aan Apple’s App Store-regels. Iets als een game-emulator mag daardoor gewoon, in tegenstelling tot in de App Store.

Hoe werken betalingen in sideload-apps?

Aankooppaneel

Apps van buiten de App Store mogen geen gebruik maken van de betaalmethode in je Apple ID. Even betalen voor een app of in-app aankoop via Face ID of Touch ID is er dus niet bij. Hoe je wel betaalt, ligt aan de appwinkel of appontwikkelaar. Verwacht met name PayPal of het los invullen van creditcardgegevens.

Kun je .apk-bestanden sideloaden in iOS 17.4?

Het installeren van losse .apk-bestanden – of .ipa zoals ze bij Apple heten – is niet mogelijk in iOS 17.4. Je kunt dus niet zoals bij Android een app los downloaden van het web. Apps zijn alleen beschikbaar via appwinkels van derden, en natuurlijk via de App Store. Hier komt echter wel in de toekomst verandering in: Apple heeft al aangekondigd dat je binnenkort ook losse apps van websites kunt downloaden.

Kan ik sideloaden blokkeren?

Het is mogelijk om sideloading volledig onmogelijk te maken. Dit gaat via ‘Instellingen>Schermtijd>Beperkingen>Installaties en aankopen van apps>Appmarktplaatsen’. Kies hier voor de optie ‘Sta niet toe’, en de mogelijkheid om appwinkels van derden te installeren verdwijnt volledig.

Vond je dit een interessante tip? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips in je mailbox:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!