Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dubbele app op je iPhone? Zo kom je ervanaf

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
dubbele apps iphone

Plotseling zie je dat één en dezelfde app twee of drie keer op je iPhone staat. Misschien pal naast elkaar op hetzelfde thuisscherm. Misschien ook ver van elkaar verwijderd. Nee, je ziet niet dubbel. Hoe kom je nu aan die dubbele apps op je iPhone? En beter nog: hoe kom je ervanaf?

Lees verder na de advertentie

Nieuw in iOS 15: apps dupliceren

De dubbele apps zijn geen foutje, maar een functie van het nieuwe besturingssysteem iOS 15. Je kunt nu apps dupliceren. Dat heeft alles te maken met de nieuwe functie Focus.

Met Focus zorg je ervoor dat je alleen de meldingen krijgt en de apps ziet die jij op specifieke momenten zinvol vindt. Bijvoorbeeld op je werk. Het is mogelijk om tijdens een Focus één of enkele thuisschermen te tonen, met daarop alleen de apps die je nodig hebt. Zo kun je een thuisscherm bouwen met uitsluitend werkgerelateerde apps.

Maar omdat je sommige apps in meerdere situaties nodig hebt, kun je ze op verschillende schermen zetten. Een app als Notities wil je misschien bij diverse focussen gebruiken. Vandaar de nieuwe mogelijkheid tot dupliceren.

kooptip

Hoe dupliceer je een app?

In de meeste gevallen? Per ongeluk!

Veel mensen vinden Focus behoorlijk geavanceerd, en gebruiken het helemaal niet. Toch belanden er vroeger of later dubbele apps op je thuisscherm. Hoe is dit gebeurd?

  • Je veegt naar de Appbibliotheek helemaal rechts van al je thuisschermen.
  • Je houdt een app nét iets te lang vast en beweegt een beetje met je vinger.
  • Wanneer je hem loslaat, staat ie plots op je thuisscherm, naast de eerdere versie van de app.

Het is gebeurd voordat je er erg in hebt. In wezen zijn het allemaal snelkoppelingen naar één en dezelfde app.

Dubbele app op iPhone verwijderen

Dubbele app op iPhone verwijderen

Kun je die duplicaten nu zomaar verwijderen? Jazeker. Maar let op, want voordat je het weet wis je de app helemaal van je iPhone en dat wil je ook niet. Zo kun je een dubbele app op je iPhone verwijderen:

  • Houd je vinger wat langer op een leeg deel van het scherm, totdat de apps gaan wiebelen.
  • Tik op het minnetje van de dubbele app die je wilt verwijderen.
  • Kies nu de tweede optie: ‘Verwijder van beginscherm’. Daarmee haal je de dubbele app weg van je beginscherm.
  • Let op: kies NIET voor de eerste, rode optie: ‘Verwijder app’. Want dan verwijder je de app echt van je iPhone en niet het duplicaat. Je krijgt dan overigens nog een melding om je te waarschuwen.

Dubbele apps Mac verwijderen

Heb je ook een Mac in huis? Dan heb je daar vast ook allerlei dubbele apps op staan. Ook die kun je bij het grofvuil zetten: zo kun je apps verwijderen van een MacBook of Mac.