Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

5 irritante iOS-instellingen (en hoe je ze uitzet)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iphone hoesje

Een van de sterkste punten van iOS is dat het zo gebruiksvriendelijk is. Maar er is natuurlijk altijd wel iets voor verbetering vatbaar. Soms helpt het al om eens wat te veranderen bij de instellingen. Wij hebben 5 iOS-ergernissen voor je op een rij gezet – het kan haast niet anders of ze komen ook jou bekend voor.

Lees verder na de advertentie

1. ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’? Dat hoeft niet iedereen te weten.

Verstuur vanaf mijn iPhone

Mails die je verzendt vanaf een iOS-apparaat, worden automatisch ondertekend met ‘Verstuurd vanaf mijn iPad’ of ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’. Misschien ben je zo trots als een pauw op je Apple-telefoon of -tablet en mag de hele wereld weten dat je een iPhone of iPad hebt. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je liever niet hebt dat iedereen weet wat voor dure spullen je in huis hebt. Of je hebt er helemaal geen zin in om gratis reclame te maken voor Apple.

kooptip

De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!
De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Je kunt deze handtekening veranderen of verwijderen. Ga hiervoor naar de app Instellingen, tik op ‘Mail, Contacten, Agenda’ en vervolgens op ‘Handtekening’. In het scherm dat nu verschijnt, zie je de tekst die standaard verschijnt onder al je mailtjes. Als je de tekst in zijn geheel weghaalt, dan krijg je geen handtekening meer onder aan je mails. Maar je kunt ook een andere tekst in het tekstvak zetten en die verschijnt dan in het vervolg automatisch standaard als afsluiting van je berichten. Tip: typ hier een standaard mailafsluiting met bijvoorbeeld een slotgroet en je persoonlijke gegevens zoals je naam en eventueel je telefoonnummer.

2. Het begin van een bericht is voor iedereen zichtbaar

e-mail

Als je een berichtje ontvangt op je iPhone, dan licht het scherm op en zie je een korte voorvertoning van de tekst. Sommige berichten zijn om wat voor reden dan ook niet bestemd voor andermans ogen en in die voorvertoning, hoe summier dan ook, kan net iets vertrouwelijks staan.

Gelukkig kun je deze voorvertoning uitschakelen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Berichtgeving>Berichten’ en zet de schakelaar achter ‘Toon voorvertoning’ op grijs. Wil je ook de voorvertoning van je mails uitzetten? Ga dan naar ‘Instellingen>Berichtgeving>Mail’ en selecteer je mail-account. Zet ook hier de schakelaar achter ‘Toon voorvertoning’ om. De preview blijft voortaan achterwege, en het onderwerp wordt heel discreet vervangen door ‘e-mailbericht’.

3. Alle Apple-apparaten beginnen te rinkelen als ik gebeld word

Je zit op de bank met de voeten omhoog, iPad of MacBook op schoot en dan rinkelt je iPhone. Die ga je lekker niet opnemen, je hebt er geen zin in. En dan begint plotseling ook je iPad of Mac te mekkeren: de oproep op je iPhone wordt daarnaartoe doorgeschakeld. Als je op je MacBook of iPad bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account en alle apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten, dan komt een gesprek van je iPhone dus ook binnen op die apparaten. Wil je dat niet, dan kun je het uitzetten.

bellen via iPad

Ga naar ‘Instellingen>Telefoon>Bel via andere apparaten’ om je voorkeuren aan te passen. Geef bijvoorbeeld aan dat gesprekken wél doorgeschakeld mogen worden naar je iPad, maar niet naar je Mac. Wil je echt alleen maar op je iPhone gebeld worden? Zorg er dan voor dat de schakelaar achter ‘Bel via andere apparaten’ niet meer op groen staat, dan kom je helemaal niet meer voor dit soort verrassingen te staan.

4. Mijn iPhone staat op ‘Niet storen’ maar ik word nog steeds gebeld

Handig, zo’n Niet storen-functie op de iPhone: hiermee zorg je ervoor dat gesprekken en meldingen worden stilgehouden. Via het bedieningspaneel activeer je hem door op het maantje te tikken. Je kunt de stille uren ook inplannen, bijvoorbeeld van 23 – 7 uur, zodat je nog een beetje aan je nachtrust toekomt. Of plan de stille uren juist voor overdag in, om te voorkomen dat je op je werk wordt overstelpt met privé-berichten. Oproepen van als favoriet gemarkeerde contactpersonen kun je natuurlijk wel altijd laten doorkomen.

niet storen


Een irritatiepuntje is dat de Niet storen-functie alleen lijkt te werken als je toestel is vergrendeld. Ben je bezig met je telefoon, dan komen de meldingen en berichten er alsnog gewoon doorheen. Maar dat kun je voorkomen: ga naar ‘Instellingen>Niet Storen’ en zet helemaal onderaan dit scherm een vinkje achter ‘Altijd’. Dan worden de gesprekken en berichten ook geweerd als je iPhone is ontgrendeld.

5. Iets op mijn iPhone vreet data

Het einde van de maand is aangebroken en dan krijg je het gevreesde berichtje van je provider: je zit weer bijna aan je datalimiet. Hoe kan dat nu toch? Je kent de wifi-wachtwoorden van je complete sociale omgeving inmiddels uit je hoofd en wanneer je bent aangewezen op 3G of 4G probeer je geen idiote dingen te doen – Netflix kijk je lekker thuis.

mobiele data

Houd je mobiele datagebruik binnen de perken door slechts een select aantal apps toe te staan om mobiele data te gebruiken. Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en zet alleen de apps die dit mogen op groen. Als je dan toch bezig bent in dit menu, scrol dan ook eens helemaal naar beneden op dit scherm, nog voorbij de lijst met apps vind je dan de optie ‘Wi-Fi-assistentie’. Deze functie zorgt ervoor dat automatisch het mobiele netwerk wordt gebruikt als je wifi-verbinding te wensen overlaat. Goed bedoeld van Apple, maar dat kan ongemerkt leiden tot een hoger data-verbruik. Zet de schakelaar op grijs om te voorkomen dat dit gebeurt.

Een andere instelling die je kan helpen bij het beperken van je dataverbruik, vind je onder ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’. Zet de schakelaar boven in dit menu om te voorkomen dat apps op de achtergrond verversen als ze verbinding hebben met bijvoorbeeld een mobiel netwerk. Bijkomstig voordeel: je batterij gaat hierdoor ook een tikkie langer mee.

Meer handige tips lees je in iCreate.