Terug naar tvOS 12
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

tvOS 12

Door Laura Grootaarts11 juni 2018 12:463 min. leestijd

tvOS 12 is het nieuwe besturingssysteem voor de Apple TV. Apple kondigde de nieuwe software aan tijdens de WWDC in juni 2018, tegelijk met watchOS 5iOS 12 en macOS Mojave. Vanaf september kun je tvOS downloaden. Dit zijn de nieuwe functies.

Dolby Atmos voor 3D-geluid

tvOS 12

Sinds vorig jaar ondersteunt de Apple TV het nieuwe beeldformaat 4K HDR, dit jaar wordt hier ook een nieuw audiotechniek aan toegevoegd: Dolby Atmos. Dit is in een notendop ‘3D-geluid’. Heb je een normaal speakersysteem bij je tv, dan wordt het geluid frontaal naar je uitgestoten. Geluiden links, rechts en achter zorgen wel voor een surroundervaring, maar het geluid van boven, zoals bij een overrazend vliegtuig of regen, komt niet echt van boven. Dolby Atmos voegt deze extra dimensie wel toe. In de bioscoop wordt dit formaat al enige tijd gebruikt, nu vindt het stilaan zijn weg naar de huiskamer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Net als vorig jaar is Apple zo gul om alle iTunes-video’s die je al gekocht hebt gratis over te zetten naar Dolby Atmos, mits dat beschikbaar is. Dat zal echter de dalende trend van het huren en kopen van films, ten koste van streamen, heus niet kunnen omkeren. Bovendien moet je om van Dolby Atmos te genieten, ook een speakerset of soundbar hebben die deze audiotechniek ondersteunt. Onder andere Sony, LG, Philips en Samsung hebben al dergelijke soundbars. De prijzen lopen uiteen van 299 tot 1189 euro.

Screensavers

De screensavers van de Apple TV werden bij de onthulling van de vierde generatie als geinige nevenfunctie genoemd. De prachtige drone- en helikopterbeelden van schitterende stukjes aarde zorgen voor een mooi beeld als de tv enige tijd op pauze of op het hoofdscherm staat. Maar Apple had vast niet kunnen bevroeden dat deze tijdsdoder bijna een functie op zichzelf is geworden. Veel gebruikers kunnen gebiologeerd naar de luchtbeelden kijken, alsof Bob Ross met enkele penseelstroken een schilderij tevoorschijn tovert. Daarom heeft Apple de screensavers nu wat extra liefde gegeven.

tvOS 12 screensaver

Ten eerste beantwoordt tvOS 12 de meest gestelde vraag: ‘Waar is dit?’ Met een klik op de touchpad van de Remote zie je de exacte locatie van de filmbeelden. Veeg je over het touchpad, dan krijg je een ander deel van de wereld te zien. Wil je de hele wereld zien? Zelfs dat kan in tvOS 12. In samenwerking met het ISS worden er nu namelijk ook prachtige beelden van de aarde getoond, gefilmd door astronauten vanuit het ruimtestation. Niet alleen de prachtige aarde bij dag- en nachtlicht zorgt voor fascinerende beelden, de dampkring en sterren maken het af.

tvOS 12 downloaden

De nieuwe software voor de Apple TV verschijnt in september. Je installeert de update tegen die tijd via ‘Instellingen>Systeem>Software-updates>Werk software bij’. Het kan zijn dat de update al automatisch geïnstalleerd is voor je.

tvOS 12 is het besturingssysteem voor de nieuwere Apple TV’s. Dat wil zeggen: de Apple TV vierde generatie, die verscheen aan het einde van 2015 en de Apple TV 4K uit 2017. Deze Apple TV’s zijn wat dikker dan de oudere Apple TV’s. Je kunt ze gebruiken als mediaspeler, maar je kunt er ook apps op installeren waaronder games.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
watchOS 5
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden