Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Aan de slag met het Bedieningspaneel van de Mac

Ken je het Bedieningspaneel van je Mac al? Met dit menu bedien je de handigste macOS-functies voortaan nóg sneller. Dit moet je weten!
Bedieningspaneel Mac
Icon voor Bedieningspaneel
Bedieningspaneel
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Bedieningspaneel Mac

Zonder het Bedieningspaneel van de iPhone (en iPad) kunnen we niet meer. Want veeg je van rechtsboven naar beneden (of van onderin naar boven, voor de iPhones met thuisknop), dan haal je een overzichtelijk menu met knoppen en schuifregelaars voor de dag. Dit is speciaal voor functies waar je regelmatig naar reikt. Zo kun je snel bluetooth inschakelen, je schermhelderheid aanpassen, of je Focus voor werk activeren – je hoeft niet eerst door de Instellingen-app te ploeteren.

De iPhone-versie ken je vast al, maar wist je dat de Mac ook een Bedieningspaneel heeft? Haal het voor de dag, en je vindt allerlei belangrijke functies die je met een klik of schuif kunt bedienen. Net als op de iPhone, dus. Het paneel is onderverdeeld in modules, en je bepaalt zelf welke je wilt zien. In deze workshop ontdek je hoe je dit aanpast, en we vertellen je ook meteen hoe je het Bedieningspaneel bedient.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

ws_bedieningspaneel
1

Systeeminstellingen

Voordat je het Bedieningspaneel opent, geef je aan wat je hierin wilt zien. Open hiervoor ‘Systeeminstellingen’ op je Mac en klik in de kolom links op ‘Bedieningspaneel’. Nu ben je in het juiste menu.

ws_bedieningspaneel
2

Tonen

Wil je een module toevoegen? Activeer daarbij dan ‘Toon in menubalk’ of ‘Toon in Bedieningspaneel’. Onthoud wel: sommige modules staan altijd in het Bedieningspaneel, of passen alleen in de menubalk – zie bolletjes 2 en 4 onderin.

ws_bedieningspaneel
3

Indien actief

Bij sommige Bedieningspaneelmodules (zie bolletje 2 verderop) kun je kiezen voor ‘Toon indien actief’. Hiermee staat de betreffende module alleen in de menubalk wanneer de bijbehorende app of functie is ingeschakeld.

ws_bedieningspaneel
4

Bedieningspaneel

Je Bedieningspaneel is compleet! Haal het maar voor de dag: klik op het icoon rechtsboven (zie bolletje 1 onder in dit artikel). Bovenin vind je de negen modules die altijd in het Bedieningspaneel staan, onderin staan de modules die je zelf hebt gekozen.

ws_bedieningspaneel
5

Icoontjes

Wil je een functie snel in- of uitschakelen, dan klik je op het bijbehorende icoontje. Een kleurrijk icoontje betekent dat de functie actief is, met een grijs icoontje staat hij uit. Dit werkt onder andere bij wifi, bluetooth en AirDrop.

ws_bedieningspaneel
6

Schuiven

Er zijn ook wat modules met een schuif­regelaar. Die van ‘Geluid’ bijvoorbeeld: sleep de regelaar naar links of rechts om het volume van je Mac aan te passen. Ook de scherm- en toetsenbordhelderheid bedien je zo.

ws_bedieningspaneel
7

Meer

Zweef boven een module en klik op een leeg stuk in het kader: hier vind je nog meer functies. Klap je bijvoorbeeld de module Beeldscherm uit, dan vind je ook knoppen om de Donkere modus, Night Shift en True Tone te (de)activeren.

ws_bedieningspaneel
8

Instellingen

Soms wil je de instellingen van een module aanpassen. Klap in dat geval de module uit (zie stap 7) en klik onderin op ‘[modulenaam]instellingen’. Open bijvoorbeeld de Batterij-module en kies voor ‘Batterij-instellingen’.

ws_bedieningspaneel
9

Menubalk

Reik je regelmatig naar een specifieke module in het Bedieningspaneel? Zet hem alsnog in de menubalk, zodat je hem nog sneller opent. Klik op de module, sleep hem naar de menubalk en laat los: hij wordt er vanzelf in geplakt.

Hier vind je de belangrijkste functies

Bedieningspaneel Mac
Menubalk

Bij stap 9 ontdek je hoe je een module snel vanuit het Bedieningspaneel in de menubalk zet, maar wat nou als je hem daar weer wilt verwijderen? In dat geval hoef je echt niet in Systeeminstellingen te duiken.

Houd in plaats daarvan de Cmd-toets ingedrukt: sleep tegelijkertijd het icoontje van de module die je niet meer wilt zien uit de menubalk en naar je bureaublad. De module verdwijnt vanzelf! Keert hij direct terug in de menubalk? Dan kun je deze module helaas niet verwijderen.