Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPadOS 17 lockscreen: personaliseren met widgets en meer!

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Dit najaar verschijnt iPadOS 17, de volgende grote software-update voor de iPad. Als gebruiker krijg je er dan allerlei nieuwe functies bij, waaronder personalisatie-opties voor het vergrendelscherm. Hiermee gaan wij nu al aan de slag: zo kun je het iPadOS 17 lockscreen personaliseren.

iPadOS 17 lockscreen

iPadOS 17 lockscreen

Met iOS 16 kreeg het vergrendelscherm van de iPhone er allerlei nieuwe bewerkopties bij, en met iPadOS 17 komen ze ook naar het lockscreen van de iPad. Er zijn heel wat mogelijkheden. Zo kun je de kleur en stijl van het klokje wijzigen, maar je kunt ook voor het eerst widgets toevoegen.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Uiteraard kun je ook de achtergrond veranderen – en er zijn heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Apple heeft namelijk wat nieuwe achtergronden toegevoegd, waaronder ‘Astronomie’, ‘Caleidoscoop’ en ‘Emoji’. Maar uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om je eigen afbeelding te kiezen.

Om het iPadOS 17 lockscreen te bewerken, moet je eerst het juiste menu vinden. Daarvoor doe je het volgende:

  • Ontgrendel het lockscreen van je iPad, maar veeg hem niet weg.
  • Leg je vinger op het lockscreen en houd dit vast.
  • Tik rechtsonder op de plus om een nieuw vergrendelscherm te maken. Of tik bij een bestaand lockscreen op ‘Pas aan’ om dit te bewerken.

Achtergrond kiezen

iPadOS 17 lockscreen

Eerst moet je een nieuwe achtergrond kiezen. Daarvoor zijn heel wat opties beschikbaar: met ‘Weer’ zie je een live weergave van de huidige weersomstandigheden, ‘Astronomie’ laat een planeet naar keuze zien en ‘Caleidoscoop’ geeft abstracte vormen in diverse kleuren weer. Ook kun je kiezen voor ‘Emoji’, waarbij je zelf een aantal emoji’s selecteert en je iPad hier een leuke achtergrond van maakt. Verder zijn er nog de achtergronden ‘Unity’, ‘Pride’, ‘Verzamelingen’, ‘Hallo’ en ‘Kleur’.

Wil je liever een eigen foto als achtergrond? In dat geval heb je twee opties. Met ‘Foto’s’ navigeer je naar je fotobibliotheek en kun je zelf een specifieke afbeelding kiezen. Wil je liever dat de lockscreen steeds een andere foto als achtergrond heeft? Tik dan op ‘Shuffle’, vink je gewenste afbeeldingen aan en tik op ‘Voeg toe’. Met het bolletje met de drie puntjes rechtsonder bepaal je vervolgens hoe vaak het lockscreen tussen deze afbeeldingen wisselt: elke dag, elk uur, bij vergrendeling of bij tikken.

Lettertype en kleur

iPadOS 17 lockscreen

Het klokje op je lockscreen heeft standaard een kleur die volgens iPadOS 17 bij je achtergrond past, maar je kunt er ook zelf een kiezen. Tik maar eens op de klok: er opent een menu met gekleurde bolletjes. Tik er een aan en de cijfers van de klok veranderen naar die kleur. Met de schuifbalk pas je de kleurtint aan, en met het bolletje rechtsonder open je een kleurenpalet met nog meer opties.

Ook kun je de stijl van het klokje veranderen. Dat doe je in hetzelfde menu: tik op een twaalf om een nieuwe stijl te bekijken. Met de zwarte schuifbalk daaronder pas je de dikte van de cijfers aan. Ook kun je het schrift van het klokje aanpassen: tik op de wereldbol in het menu en kies tussen ‘Arabisch’, ‘Arabisch-Indisch’, ‘Devanagari’, ‘Khmer’ en ‘Birmaans’.

Widgets

widgets

Last but not least in iPadOS 17: widgets! Je vindt ze op twee plekken. In de portretmodus (verticaal) staan ze in een balk onder de klok. Tik hierop: er opent een menu waarmee je naar widgets kunt zoeken. Denk aan die van Apple-apps als Weer en Agenda, maar ook externe apps als Spotify en Google hebben widgets. Afhankelijk van hoe groot je widgets zijn, kun je er in deze balk maximaal vier toevoegen.

Wil je grotere widgets gebruiken? Dat kan in de landschapsmodus (horizontaal). Daar staan ze links in een kolom, en omdat deze kolom zowel langer als breder is als de balk in de landschapsmodus, kunnen er meer en grotere widgets in. Ook hier geldt: tik op de kolom om een widget toe te voegen. Hier kun je dus een nieuwe set widgets plaatsen – in de portretmodus vind je de balk die je eerder al gemaakt hebt.

Die widgetbalk- en kolom kun je overigens nog verder naar je hand zetten, mits je in het menu staat om widgets toe te voegen. Om de volgorde te veranderen, leg je je vinger op een widget en sleep je hem naar links of rechts, of naar onder of boven. Wil je een widget verwijderen? Tik dan bij de betreffende widget op het minnetje of kruisje.

Stiekem is er nog een plek voor widgets: in een balk boven de klok. Die staat daar zowel in de landschaps- als portretmodus. Standaard vind je hier de huidige datum, maar dit kun je dus aanpassen. Tik er maar eens op: je vindt nu een handvol widgets om hier neer te zetten, waaronder voor Gezondheid, Herinneringen en Weer.

iPadOS 17 release

iPadOS 17 is dus de volgende grote iPad-update, maar je hebt nog wel even geduld nodig. Dit najaar kun je ‘m pas installeren, waarschijnlijk met het grote iPhone 15-event in september. Wel weten we al welke nieuwe functies iPadOS 17 met zich meebrengt, dus je kunt je hier nu al op voorbereiden.

Wil je ook wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over iPadOS 17? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!