Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17 problemen: waar loop jij tegenaan?

Auteur: Ward Edema
58 reacties
iOS 17 problemen

Apple heeft op maandag 18 september eindelijk iOS 17 uitgebracht, en de update brengt heel wat nieuws naar je iPhone. Maar waar nieuwe functies zijn, zijn ook bugs. Wij zetten alle iOS 17 problemen op een rij en geven je oplossingen voor de meest voorkomende problemen. En als er nieuwe bugs opduiken, dan vullen wij het artikel er mee aan.

Wat nou iOS 17 problemen? Ik zie alleen iOS 16.7!

Er zijn op dit moment twee updates beschikbaar voor je iPhone: iOS 16.7 en iOS 17.0.2. Eerstgenoemde verschijnt bovenaan in beeld bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’, dus dit kan enigszins verwarrend zijn. Onderaan staat echter wel de knop om te updaten naar iOS 17.

Als je een iPhone X of iPhone 8 (Plus) hebt, dan zul je alléén de update naar iOS 16.7 zien. Voor die modellen is iOS 17 namelijk niet beschikbaar. Heb je een iPhone 15, dan is alleen iOS 17.0.2 beschikbaar – al moet je die al installeren wanneer je de iPhone instelt.

iOS 17 update

Ik mis nieuwe functies!

Nog niet alle nieuwe functies van iOS 17 zitten direct in versie 17.0(.x). Net als voorgaande jaren zijn sommige features namelijk uitgesteld naar het najaar. In een latere update volgen dus nog heel wat features die Apple al heeft aangekondigd:

  • De nieuwe Dagboek-app
  • AirDrop via internet voor wanneer je buiten het bereik van de andere iPhone komt
  • De mogelijkheid om samen playlists te maken in Apple Music
  • AirPlay voor hotel-tv’s

Zes andere (kleinere) functies ontbreken ook nog. Daarover lees je meer in ons artikel: Deze nieuwe functies mis je nog in iOS 17.

Mijn batterij loopt snel leeg

Loopt je batterij na het updaten een stuk sneller leeg? Dat is normaal. Eerst worden er namelijk heel wat taken op de achtergrond uitgevoerd om het updateproces af te ronden. Dit is dus tijdelijk.

iPhone batterij besparen

Merk je dat je batterijduur ook op de langere termijn – dus een paar dagen – wat minder is geworden? Vaak wordt dit beter na wat opvolgende updates, zoals iOS 17.1.

Een app werkt niet meer

Nog niet iedere ontwikkelaar heeft zijn apps bijgewerkt voor iOS 17. Daardoor kan het voorkomen dat een app niet meer opstart – Facebook Messenger heeft dit probleem bij sommigen – of dat er een bug zit in de app die een bepaalde functie blokkeert. Heb je last van een app die niet goed werkt? In dat geval moet je even de updates van je apps in de gaten houden. Die vind je door het icoontje van de App Store even ingedrukt te houden en op ‘Updates’ te tikken.

kooptip

De klok in stand-by staat verkeerd

iOS 17 klok verkeerd

De grootste nieuwe functie in iOS 17 is misschien wel Stand-by. In de standaard-weergave die direct verschijnt, lijkt de klok verkeerd te staan. Hij staat echter ingesteld op de tijd van Cupertino (te herkennen aan de afkorting ‘cup’) – oftewel de thuisbasis van Apple in Californië. Natuurlijk kun je dit aanpassen:

  • Houd je vinger wat langer op de klok.
  • Ontgrendel zo nodig je iPhone.
  • Tik in het lijstje met widgets twee keer snel op de klok.
  • Verander ‘Cupertino, VS’ in ‘Amsterdam’.
  • Tik ergens op het donkere gedeelte van het scherm en op ‘Gereed’.

Mijn geluiden klinken anders of zachter

In iOS 17 is een hele reeks nieuwe beltonen en meldingsgeluiden toegevoegd. Voor de belangrijkste meldingen kun je zelf een nieuw geluid kiezen (of een oude). Maar voor de ‘standaardmeldingen’ van veel apps zit je vast aan één bepaald geluidje. Dit geluid is een stuk zachter dan het standaardgeluid in iOS 16, en dit kun je helaas niet wijzigen. Dat zorgt dus voor de nodige kritiek.

Om te bekijken welke meldingen je wél zelf in kunt stellen, moet je naar ‘Instellingen>Horen en voelen’. Neuzen in de instellingen van een chatapp is ook aanbevolen: soms bieden ze daar een optie om het geluid aan te passen.

Ik hoor mijn meldingen niet meer

In iOS 17 zijn er nogal wat problemen met de geluiden van meldingen die stil worden gehouden, ook als de iPhone gewoon op de ‘luide’ stand staat. Vaak gebeurt dit als er wel meldingsgeluiden voor een specifieke app zijn ingeschakeld, maar je de meldingen niet op je toegangsscherm laat verschijnen. Voorlopig moet je onder ‘Instellingen>Meldingen>[Appnaam]’ het vinkje aanzetten bij ‘Toegangsscherm’ én de schakelaar van ‘Geluiden’ aanzetten om de geluiden weer te horen. Bedankt voor de tip, Piet Hoedemaekers!

Ik heb twee iPhones en die blijven maar NameDroppen

NameDrop iOS 17

Nieuw in iOS 17 is NameDrop: houd je twee iPhones tegen elkaar aan, dan willen ze gegevens uit gaan wisselen. Heb je twee iPhones, bijvoorbeeld voor werk en privé, dan is dat niet per se handig. Leg je ze op elkaar of draag je ze beide in je broekzak, dan willen ze al gaan NameDroppen. Maar dit kun je uitzetten, via ‘Instellingen>AirDrop’: hier zet je de schakelaar achter ‘apparaten samen te brengen’ op grijs.

Facebook en Facebook Messenger doen het niet

Dat ligt aan Facebook! Facebook heeft op de avond van de iOS 17-release een update uitgebracht voor beide apps. Daarmee is voor veel mensen al een hoop ellende verholpen – zorg ervoor dat je de apps hebt bijgewerkt. Werkt het nog steeds niet, dan moet je helaas even afwachten op de volgende stappen van Facebook. Of Facebook even in de browser gebruiken de komende tijd.

Mijn achtergrond is wazig

Als je de achtergrond kleiner maakt door erop te knijpen, komt er aan de bovenkant sinds iOS 17 een vervaagd stukje bij. Dit is bedoeld om de klok en de widgets wat duidelijker weer te geven. Vind je dat niet fijn, dan moet je je foto iets verder inzoomen om het effect weer uit te schakelen.

Oproep: heb jij iOS 17 problemen?

Gaan er bij jou ook dingen mis in iOS 17? Laat het weten in de reacties hieronder.