Terug naar iPadOS 17
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iPadOS 17

Door Annemiek Lourensen26 april 2023 09:317 min. leestijd

Ieder jaar verschijnt er een grote software-update voor de iPad – en in 2023 wordt dat iPadOS 17. Apple werkt in het diepste geheim aan dit nieuwe besturingssysteem, maar toch is er al wat over bekend. Dit weten we tot nu toe over iPadOS 17.

iPadOS 17

WWDC 2023: aankondiging iPadOS 17

Apple presenteert hun nieuwe besturingssystemen tijdens de jaarlijkse WWDC, oftewel de Worldwide Developers Conference. In 2023 vindt deze conferentie plaats van maandag 5 tot en met vrijdag 9 juni – en Apple is die eerste dag al aan de beurt. Tijdens hun presentatie zullen ze dan ook officieel iPadOS 17 aankondigen en onthullen.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Bèta iPadOS 17

Direct na de aankondiging verschijnt al de eerste bèta van iPadOS 17. Dit is een testversie van het besturingssysteem, dus liefhebbers kunnen hem dan alvast proberen. Door middel van feedback kan Apple dan bugs en andere systeemfouten opsporen en uit de software halen. De maanden daarna zullen er nog meer bèta’s volgen. Uiteindelijk verschijnt de definitieve versie die meteen voor iedere Apple-gebruiker ter wereld beschikbaar wordt gesteld.

Overigens kan iedereen met een geschikte iPad deze bèta’s uitproberen – ook jij. In dat geval ben je een van de eersten die de nieuwe functies kan gebruiken. Het werkt via het Apple Beta Software Program, maar let wel op, want de systeemfouten in de bèta’s kunnen hinderlijk zijn voor je dagelijks gebruik. Onze vuistregel is daarom: installeer bèta’s niet op persoonlijke toestellen, alleen op iPads die je niet meer actief gebruikt.

iPadOS 17 release date: dit is wanneer je kunt updaten

Een bèta hier, een bèta daar – geen zorgen, na de zomer komt er eindelijk een eind aan al dat getest. Dan vindt namelijk de officiële iPadOS 17 release plaats en heeft iedereen toegang tot de software-update. Een concrete release datum is er op dit moment echter nog niet. Apple onthult dit meestal tijdens hun grote iPhone-event in september, en dat verwachten we dit jaar ook. Hopelijk kun je de update dan in de tweede helft van die maand installeren.

Overigens is het vorig jaar – met de release van iPadOS 16 – net wat anders gegaan. Terwijl al Apple’s software-updates toen keurig op dezelfde avond in september werden uitgebracht, schitterde iPadOS 16 door afwezigheid. Naar verluidt zaten er nog te veel problemen in het besturingssysteem (vooral met betrekking tot Stage Manager), waardoor Apple de release op de valreep had uitgesteld.

Uiteindelijk werd iPadOS 16 zelfs overgeslagen. In plaats daarvan was iPadOS 16.1 de allereerste versie van het besturingssysteem die werd uitgebracht, met een release richting het eind van oktober. Nou was dit echt een uitzonderlijk jaar met grote nieuwe functies, dus wij verwachten iPadOS 17 gewoon in september te zien.

iPadOS 17 prijs

Apple-updates zijn altijd gratis, dus ook iPadOS 17 zal geen cent kosten. Iedereen kan de update na de release dus meteen downloaden en installeren – daarna voelt je toestel zo goed als nieuw. Het is dan ook niet nodig om speciaal voor iPadOS 17 een nieuw toestel te kopen. Mits je een compatibele iPad hebt, maar daarover zo meer.

iPadOS 17 ondersteuning: welke iPads kunnen de update installeren?

Hoewel de meeste ‘recente’ iPads het nieuwe besturingssysteem straks kunnen installeren, zijn er ieder jaar wat modellen die helaas toch afvallen. Deze kun je dan niet meer updaten. Je kunt deze iPads nog wel blijven gebruiken, maar nieuwe functies krijgen ze helaas niet meer. Bovendien is het mogelijk dat sommige apps na verloop van tijd niet meer zo goed werken als voorheen.

Het is nog niet officieel bekend welke iPads later dit jaar niet meer kunnen updaten, maar doorgaans zijn het de oudste iPads die de vorige software-update nog wel konden installeren. Ook dit jaar lijkt dat weer het geval, want meerdere bronnen hebben al verklapt dat er drie ‘oude’ iPads zijn die nu géén iPadOS 17 ondersteuning krijgen. Het gaat om de volgende modellen:

 • iPad 2017
 • 9,7-inch iPad Pro 2016
 • 12,9-inch iPad Pro 2015

Heb je een iPad 2018 of nieuwer, een iPad Air 2019 of nieuwer, een iPad mini 2019 of nieuwer of een iPad Pro 2017 of nieuwer? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Hiervoor is iPadOS 17 later dit jaar als het goed is gewoon beschikbaar.

iPadOS 17 nieuwe functies: welke vernieuwingen komen er naar de iPad?

iPadOS 17

Zeg je nieuw besturingssysteem, dan zeg je ook verbeteringen. Zo verwachten we uiteraard weer dat iPadOS 17 nieuwe functies met zich meebrengt. Maar stel je verwachtingen wel wat bij: volgens de laatste geruchten wordt iPadOS 17 geen grote update. Op zich niet vreemd, want volgens traditie is het jaar na een enorme update niet heel spectaculair, en iPadOS 16 was dit wel.

Goed, een baanbrekende update wordt iPadOS 17 dus niet, maar nieuwe functies komen er hoe dan ook. Zo verschijnen er de afgelopen maanden steeds meer geruchten over welke vernieuwingen er wél komen. Plus we kunnen al wat voorspellingen doen. Zo verwachten we met iPadOS 17 in ieder geval de volgende nieuwe functies:

 • Vergrendelscherm: iOS 16 bracht allerlei personalisatie-opties naar het vergrendelscherm. Zo was het voor het eerst mogelijk om widgets toe te voegen, meerdere vergrendelschermen te gebruiken en de klok en tekstkleur te veranderen. De iPad moest het echter nog zonder deze vernieuwingen doen. De kans is dan ook groot dat iPadOS 17 hier verandering in brengt.
 • Thuisscherm: Het vergrendelscherm was het hoogtepunt van iOS 16, maar we denken dat de volgende update in het teken staat van het thuisscherm. Zo hopen we op app-icoontjes en widgets die je kunt plaatsen waar je maar wilt. En over widgets gesproken: er gaan al maanden geruchten dat deze eindelijk interactief worden. Gaat Apple voor deze nieuwe functies, dan komen ze sowieso naar de iPhone, maar wij hopen dat de iPad dit keer ook meteen aan de beurt is.
 • Sideloading: Sinds de release van de iPhone en iPad kun je alleen apps downloaden via de App Store – niet daarbuiten. Toch vind je hier niet alles. Denk aan emulators voor oude gameconsoles, alternatieve appwinkels en meer. Maar voor Europa gaat dit veranderen. In 2024 voert de EU namelijk een wet in waardoor Apple móét toestaan dat je ook apps van buiten de App Store kunt downloaden. Dit heet ook wel ‘sideloading’ – en naar verluidt wordt dit al ingevoerd met de release van iOS 17 en iPadOS 17.
 • Gloednieuwe app: Volgens het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal komt Apple later dit jaar met een compleet nieuwe app voor iOS 17. Deze staat in het teken van journaling: het is een soort online dagboek waarmee je dagelijkse activiteiten, gedachten, ideeën, doelen en meer kunt bijhouden. Vooralsnog weten we alleen zeker dat deze app naar de iPhone komt, maar wij sluiten de iPad ook niet uit.
 • Gezondheid: De iPhone en Apple Watch hebben hem al langer, maar naar verluidt brengt iPadOS 17 de Gezondheid-app ook naar de iPad. Apple hoopt hiermee de populariteit van deze app te verhogen in de gezondheidszorg. Hiermee kun je dan je lichamelijke conditie en bewegingsactiviteiten bijhouden, plus de app krijgt er meteen wat nieuwe functies bij.

Wat is iPadOS?

iPadOS stond ooit voor ‘iPad operating system’, oftewel het besturingssysteem van de iPad. Kortgezegd is dit een verzamelnaam voor alle functies, apps en andere mogelijkheden van dit apparaat. iPadOS krijgt ieder jaar een grote software-update zoals iPadOS 17, maar tussendoor verschijnen er ook allerlei tussentijdse updates met wat kleinere verbeteringen.

Het laatste nieuws

Op moment van schrijven duurt het nog anderhalve maand tot Apple iPadOS 17 zal introduceren. Wil je ondertussen op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over de software-update? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Volgend dossier
watchOS 10
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden