Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPhone 8 review: deze kopen of toch de iPhone X?

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
iPhone 8 water


Lees verder na de advertentie

De doorontwikkeling van de iPhone 7 heet niet de 7s, maar de 8. Is dat een voorbode voor spektakel? Je leest het in deze iPhone 8 review, die we afsluiten met een koopadvies.

iPhone 8 review

Als je de iPhone 8 van de voorkant bekijkt, zul je niets nieuws ontdekken. Dit zou net zo goed een iPhone 6 uit 2014 kunnen zijn. De achterkant verraadt echter dat het hier de 8 betreft. In tegenstelling tot de vijf voorgaande generaties, is de achterkant namelijk weer van glas. Wat aan de achterkant nog meer opvalt, is dat deze veel cleaner is. Verdwenen bij de iPhone 7 de antennebanden al naar boven en onderen, nu zijn die, dankzij de glazen behuizing, helemaal verdwenen. Alleen op de zijkant zijn de kleine streepjes nog zichtbaar. En ook op de tekst aan de onderkant is beknibbeld. Geen modelnummers en cryptische FCC- en IC-codes meer – gewoon ‘iPhone. Designed by Apple in California. Assembled in China’. Kort, krachtig en opgeruimd.

Draadloos opladen

Batterijproblemen met de iPhone 8

De glazen achterkant is echter niet alleen ingevoerd om zomaar weer eens wat anders te doen. De belangrijkste reden is dat de iPhone nu draadloos opladen ondersteunt, via de Qi-standaard. Leg je je iPhone op zo’n oplaadstation, dan merk je dat deze techniek gebaseerd is op magnetisme. De iPhone wordt als het ware vastgezogen en ligt stabiel, ondanks dat hij wat over de oplader steekt. En een hoesje is ook geen probleem, daar laadt hij prima doorheen. Over het algemeen geldt namelijk dat op één Qi-lader één apparaat tegelijk kan. Apple heeft de AirPower-mat ontwikkeld, die in 2018 op de markt zal verschijnen. Hierop kun je drie Apple-producten tegelijk leggen om op te laden, naast de iPhone 8 bijvoorbeeld ook de AirPods in een nieuwe case en de Apple Watch. Drie iPhones gaan niet passen, maar twee wel.

True Tone en speakers


kooptip

Eerder in deze review stelden we dat je aan de voorkant niet ziet of je een iPhone 6 of 8 in handen hebt. Daar moeten we echter wel een kleine voetnoot bij zetten: mits het scherm uit staat. De iPhone heeft namelijk voor het eerst een True Tone-display – een techniek die de iPad Pro al even heeft. True Tone betekent dat de iPhone het omgevingslicht meet en daar de kleuren die het weergeeft op aanpast. De witbalans en kleurtemperatuur is bij daglicht dus anders dan onder een tl-lamp. Het doel hiervan is om de kleuren op het scherm onder alle omstandigheden zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.

Een andere verbetering aan de voorkant van de iPhone ontdek je niet eens op het eerste gezicht, maar op het eerste gehoor. De speakers zijn 25 procent luider geworden, met diepere bas. Het resultaat is echt indrukwekkend voor zo’n dun en compact apparaat – veel kleine speakertjes (het tientjeswerk) worden overbodig, zo veel herrie komt er uit een iPhone.

Camera iPhone 8

iPhone 8 Plus

Zoals bij elke nieuwe versie van de iPhone, heeft Apple weer heel veel aandacht aan de camera gegeven. De verbeteringen zijn wederom duidelijk merk- en zichtbaar; wil je de beste iPhone-camera, dan moet je absoluut de nieuwste iPhone hebben. ’s Werelds populairste camera heeft nog steeds 12 megapixels, maar heeft een grotere en snellere sensor. Deze maakt betere beeldstabilisatie mogelijk, wat nog eens wordt versterkt door optische beeldstabilisatie. Logischerwijs zorgt dit voor minder beweging in je foto’s en video’s, wat met name bij donkere scènes een groot voordeel is. In de praktijk maakt de camera vooral bij weinig licht een grote stap vooruit. Was zelfs met de iPhone 7 Plus een video in de avond in de huiskamer nog een grote uitdaging, de 8, zelfs de kleine, slaat zich hier beduidend beter doorheen.

 

iPhone 8 plus portretbelichting

Als je de iPhone 7 Plus en 8 naast elkaar houdt en de twee camera’s activeert, valt direct het grote kleurverschil op. De kleuren op de 8 zijn veel warmer, dankzij de diepere pixels van de camera, en de ruis in beelden die binnenshuis gemaakt zijn, is aanzienlijk minder. De ‘Quad-LED True Tone’-flitser is ook verbeterd en dankzij slimme achter-de-schermentechnieken, worden elementen als mensen, lichtcondities en beweging al herkend voordat je de foto’s maakt, zodat autofocus sneller is en de kleuren beter worden weergegeven. Bovendien maakt het 4K-video met 60 frames per seconde en slowmotionbeelden van 1080p met 240 fps: een verdubbeling ten opzichte van de iPhone 7. De iPhone 8 Plus onderscheidt zicht van de iPhone 8 door de dubbele camera, waarmee je dankzij portretbelichting prachtige portretfoto’s maakt.

Snelheid

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Wat geldt voor de camera, geldt ook voor de processoren in de iPhone: elk jaar maken ze grote stappen die de voorganger doen verbleken. De A11 Bionic is de opvolger van de A10 Fusion-chip. Hij bevat zes kernen: de twee prestatiekernen zijn 25 procent sneller dan die van vorig jaar, de vier efficiëntie-kernen zijn 70 procent sneller dan vorig jaar. Laatstgenoemde worden ingezet voor lichte taken, zoals appen en browsen, en gebruiken zo min mogelijk energie om je batterij te sparen. Voor de zwaardere taken zijn de prestatiekernen – is er écht vol gas nodig dan kunnen de zes tegelijk ingezet worden. De grafische processor is 30 procent sneller dan die van vorig jaar.

Deze razendsnelle processoren heb je in het meeste dagelijks gebruik niet nodig, maar zullen hun waarde in de toekomst vooral gaan bewijzen in Augmented Reality-apps. Hierbij wordt de virtuele wereld geprojecteerd in de echte wereld, zoals in games die je dan op de keukentafel speelt, of nieuw meubilair dat je in je huis zet. Hoewel de concrete toepassingen de komende tijd pas zullen verschijnen, kun je je wel voorstellen dat dit veel rekenkracht vergt.

iPhone 8 kopen of niet?

iphone 8

Zoals eigenlijk elk jaar, is Apple er met de iPhone 8 in geslaagd om het belangrijke product op alle fronten te verbeteren. De ingewanden, het scherm, de speakers en de camera hebben weer grote stappen gemaakt, nieuwe functies als draadloos opladen en studiobelichting bieden weer extra mogelijkheden.

Moet je updaten vanaf je huidige iPhone? Laat dat vooral afhangen van je wensen en tevredenheid over je huidige iPhone. Voldoet je 6s of 7 nog aan al je wensen, vind je hem nog snel genoeg en spreken de vernieuwingen van de 8 niet echt tot je verbeelding, doe er dan vooral nog een jaar langer mee. Moet je kiezen voor de 8 of 8 Plus? Dat hangt af van de manier waarop jij de iPhone gebruikt. Gebruik je hem intensief en is de camera je grootste vriend, dan is de Plus de juiste stap. Draag je hem in je broekzak, dan zul je wel moeten leven met een eigenlijk nét iets te groot apparaat.

Ben je wel toe aan een update, dan zal de iPhone 8 je op geen enkel vlak teleurstellen. Het design is weliswaar niet verrassend maar heeft zichzelf wel bewezen, en op alle andere gebieden is deze iPhone beter dan de vorige. Maar als je wilt updaten, zou je gek zijn als je je ogen sluit voor de iPhone X. Die is namelijk wél spectaculair vernieuwd. Het nieuwe design met bijna alleen maar scherm aan de voorkant, het OLED-display, de gezichtsherkenning Face ID, de nóg betere camera’s, portretmodus voor selfies … bij de iPhone X lijkt zelfs de 8 te verbleken. Bovendien combineert deze de grote voordelen van de 8 Plus en de 8: de prestaties en opties van de Plus, maar dan in een behuizing ter grootte van de 8. Klinkt dit je als muziek in de oren en sla je niet steil achterover van de instapprijs van € 1159? Heb dan vooral geduld en wacht onze review van de iPhone X even af.

De adviesprijzen van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn als volgt:

 • iPhone 8 64 GB: 809 euro
 • iPhone 8 256 GB: 979 euro
 • iPhone 8 Plus 64 GB: 919 euro
 • iPhone 8 Plus 256 GB: 1089 euro

Een uitgebreidere versie van deze review lees je in iCreate 92:

Pluspunten

 • Op alle fronten beter dan iPhone 7
 • Snel en draadloos opladen
 • Bizar snel
 • Portretbelichting is weer schot in de roos

Minpunten

 • Beter laat dan nooit met draadloos opladen
 • Design niet verrassend
 • Glas is fragiel
 • Kan niet los worden gezien van iPhone X