Terug naar iPad Air (2019): de betere iPad van dit moment
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

iPad Air (2019): de betere iPad van dit moment

Door Laura Grootaarts9 mei 2019 11:516 min. leestijd3

De laatste iPad Air dateert alweer van vijf jaar terug en we hadden na al die tijd niet meer verwacht dat er nog een vervolg op zou komen. Maar plots kwam hij daar eind maart uit de lucht gevallen: een compleet nieuwe iPad Air 2019, tegelijk met een nieuwe Pad mini.

iPad Air 2019

Om de iPad Air te begrijpen, moet je hem niet vergelijken met de eerdere Air die inmiddels bijna antiek is, maar met de andere iPads die Apple momenteel verkoopt. De Air vormt misschien wel het perfecte compromis tussen de iPad 2018 (het relatief eenvoudige instapmodel) en de iPad Pro 2018 (de luxere uitvoering). De iPad 2018 is een goede iPad, de iPad Air 2019 een betere en de iPad Pro 2018 de beste.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Deze review verscheen in iets andere vorm in iCreate 108.

iCreate 108
iCreate 108
Apple weet alles over je: bescherm je privacy

iPad Air design

De iPad Air heeft met zijn 10,5-inch scherm net wat meer body dan je van een iPad gewend bent. De traditionele iPad meet 9,7 inch. Toch voelt hij niet lomp, want de iPad Air is ultradun. Dat wil zeggen: dunner dan de iPad, een fractie dikker dan de iPad Pro. Wat ook verschil maakt, is de rand rondom het scherm. Die is beduidend smaller dan die van de traditionele iPads en heeft daarmee direct iets fris en nieuws. 10,5-inch scherm, smalle rand … waar hebben we dat eerder gehoord? Juist: net zoals de iPad Pro 2017, die Apple inmiddels niet meer maakt.

iPad air 2019

De iPad Air ziet er dan wel weer wat meer gedateerd uit dan de iPad Pro. Die heeft nóg smallere randen, afgeronde schermhoeken en de thuisknop met Touch ID heeft plaatsgemaakt voor Face ID (gezichts-herkenning). Op de Air moet je het weer doen met Touch ID – maar sommigen vinden dat juist een pre. Je kunt het overigens ook andersom zien: de iPad Air oogt niet ouderwets; de Pro leeft al zo’n beetje in de toekomst. Als een concept dat per ongeluk vroegtijdig werkelijkheid is geworden.

Aansluitingen

De iPad Air is de goedkoopste iPad met een Smart Connector. Deze is verder alleen beschikbaar op Pro-modellen. Je kunt er een Smart Keyboard op aansluiten – het Apple-toetsenbord dat tegelijk dienstdoet als hoes. Dit heeft bij de Air nog een onverwacht voordeel ten opzichte van de Pro: je kunt er de iPad rechtop in twee standen mee zetten, bij de Pro is er bizar genoeg maar één hoek mogelijk. Wil je hem rechtop zetten, dan kan dat alleen met het toetsenbord ervoor. Houd er wel rekening mee dat je zo’n toetsenbord nog los moet aanschaffen. 179 euro: alleen kopen dus als je er zeker weten gebruik van gaat maken. Het is wel met stip het fijnste toetsenbord voor een iPad. We verwachten niet dat er nog veel andere Smart Connector-accessoires op de markt komen.

iPad Air 2019

Met de Smart Connector heeft de Air dus een echte Pro-feature. Wat je dan weer wel moet missen, is een usb-c-aansluiting. Reactie van de nerd in mij hierop: ach nee, dan ben ik weer beperkt in het aansluiten van allerlei usb-c-randapparatuur. De meer praktische versie van mij: gelukkig, niet nóg een ander soort oplaadkabeltje erbij. En hoe vaak sluit je randapparatuur aan? Leuk detail: de iPad Air heeft dan weer wel een ouderwetse koptelefoonaansluiting en wint het in dat opzicht van de iPad Pro, waarbij je bent aangewezen op oordopjes via usb-c of -bluetooth. Zonder koptelefoon wint de Pro het dan juist weer, want die heeft vier in plaats van twee speakers.

Apple Pencil en het scherm

Het goede nieuws is: de iPad Air biedt ondersteuning voor de Apple Pencil – Apple’s eigen stylus (€ 99). Álle iPads die Apple op dit moment verkoopt, hebben dat. En dan het slechte nieuws: de Air ondersteunt niet de nieuwste Apple Pencil, maar die van de eerste generatie. Tijdens het tekenen merk je hoegenaamd geen verschil, maar voor de rest is de eerste Apple Pencil irritant. Irritant omdat je hem op een onhandige manier op moet laden, irritant omdat je daarbij het dopje altijd kwijtraakt. Als je de Pencil al niet in zijn geheel kwijtraakt, want in tegenstelling tot de tweede generatie kun je hem niet magnetisch op je iPad kleven om hem op te bergen.

iPad Air Apple Pencil

Gebruik je de Pencil, dan is dit een van de duidelijkste manieren om te constateren dat er nogal wat verschil zit tussen de schermen van de huidige iPads. De gewone iPad 2018 heeft geen volledig gelamineerd scherm, waardoor het scherm wat dieper lijkt te liggen – alsof er nog een glasplaat tussen zit. Er lijkt daarom wat ruimte te zijn tussen de punt van de Pencil en dat wat je schrijft. Bij de Air en de Pro zit dat wat je tekent en schrijft direct onder de punt, alsof je rechtstreeks contact hebt met de pixels. Dat voelt net even natuurlijker aan.

Meer weten over Apple Pencil?
Bekijk dit dossier

De Air heeft echt een Pro-scherm, met een volledig gelamineerd display, brede kleurweergave en True Tone. Op één -gebied doet Apple concessies: de Air mist ProMotion. De verversingsgraad van het scherm ligt met 60 Hz lager dan de 120 Hz van de Pro-modellen. Leg je de Pro naast de Air, dan merk je dat de beelden op de eerste een fractie vloeiender zijn. Nooit een Pro gezien? Maak je er dan niet druk om.

Superkrachtig

Wat de Air supersterk en vooral toekomstproof maakt, is dat-ie is uitgerust met een A12 Bionic-chip die Apple ook gebruikt in de nieuwste iPhones, de iPhone XR en de iPhone XS (Max). Zware games met augmented reality, ingewikkelde fotobewerkingen – het gaat allemaal bijzonder soepel. Mede de A12-chip maakt op de nieuwe iPhones allerlei gave fotografie-trucjes mogelijk, maar helaas geldt dat niet voor de Air.

Aan de voorkant tref je een 7-megapixel camera waarmee het prima FaceTimen is, maar die niet de meest gepolijste selfies oplevert. En ook met de 8-megapixel camera aan de achterzijde maak je hooguit gemiddelde foto’s. Wat ons betreft is de iPad echter niet het meest -uitgelezen apparaat om mee te fotograferen, zelfs al bouwt Apple er een complete spiegelreflex in.

Conclusie iPad Air 2019 review

De iPad Air zou je ook de iPad semi-Pro kunnen noemen. Sommige van de Pro-functies zijn van de partij: zo heb je een aanmerkelijk beter scherm dan bij het instapmodel en is het het goedkoopste model met een Smart Connector. Sommige Pro-eigenschappen ontbreken. Denk aan het futuristische design, Face ID en ondersteuning voor de nieuwe Apple Pencil. Maar als je de nieuwste Pro niet gehad hebt, zul je die toeters en bellen waarschijnlijk niet missen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bart
Lezer
Bart

De opmerking dat de Air een voordeel heeft over de Pro met de 2 verschillende standen op het Smart Keyboard klopt niet. De Smart Keyboard Folio van de Pro 2018 heeft juist 2 standen om hem te positioneren, beetje slordig om dit zo in een review te zetten

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Dat heb ik inderdaad wat te kort door de bocht geformuleerd. Ik vind het bij de Pro-versie zo irritant dat de meest rechte stand er alléén is met het toetsenbord ervoor uitgeklapt.

Bart
Lezer
Bart

Ah ja je hebt gelijk! Inderdaad hinderlijk als je de vorige smart covers van de iPad gewend bent.