Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad Pro usb-c: wat kun je erop aansluiten?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
ipad-pro-usb-c-randapparatuur


Lees verder na de advertentie

Apple zet steeds meer in op usb-c. Nadat inmiddels bijna alle Macs zijn uitgerust met de universele en kleine aansluiting, is er met de iPad Pro nu het eerste iOS-apparaat dat de overstap maakt. Op de lange termijn zal deze usb-c-aansluiting ervoor zorgen dat het veel gemakkelijker wordt om randapparatuur  aan te sluiten. Voor nu zijn er echter nog een hoop beperkingen.

Externe schermen

Om beeldschermen aan te sluiten, geeft de iPad Pro via usb-c een DisplayPort-signaal uit en ondersteunt hij resoluties tot 5K (met HDR). Om de iPad Pro op een high-res display aan te sluiten, moet je echter een extra usb-c-kabel kopen die meer bandbreedte heeft dan de meegeleverde. Een optie is Apple’s Thunderbolt 3-kabel, die vanaf 45 euro verkrijgbaar is. Maar let op: speciale Thunderbolt 3-displays zoals de LG UltraFine 5K worden niet ondersteund, zo laat Apple weten in de kleine lettertjes.

De output naar een extern scherm gebeurt in principe gespiegeld. De enige uitzondering zijn iPad-apps met een speciale modus voor externe schermen, zoals Apple’s Keynote. Voor het aansluiten op een televisie heb je een usb-c-naar-hdmi-kabel of –adapter nodig. Als de kabel/adapter HDMI 2.0 ondersteunt, wordt het beeld in 4K met 60 Hz uitgegeven. Bij oudere versies wordt de beeldverversing verlaagd naar 30 Hz.

Usb-randapparatuur


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Verder is usb-c volgens Apple vooral bedoeld om randapparatuur aan te sluiten. Wat dacht je van usb-c-docks (de eerste werd zelfs al aangekondigd), externe toetsenborden of zelfs ethernet-adapters? Ook audio-interfaces en midi-apparaten worden officieel ondersteund. Daarnaast noemt Apple de mogelijkheid om externe opslagmedia aan te sluiten, maar hiermee is het alleen mogelijk om foto’s en video’s te importeren. Jammer, want met Bestanden is er een prima app om alles van opslagmedia te laten zien.

Opladen

Net zoals voorheen kun je de iPad Pro op een Mac of Windows-computer aansluiten om hem op te laden of te synchroniseren. Heeft de computer geen usb-c, dan moet je daarvoor een usb-c-naar-usb-a-kabel kopen, die je tot nog toe alleen van derde partijen zoals Belkin kunt krijgen. In de doos van de iPad Pro zit alleen een usb-c-naar-usb-c-kabel. Daarmee gebruik je dan ook de usb-c-voeding met 18 watt, krachtigere oplaadblokken laden je iPad volgens Apple ‘eventueel sneller op’.

Ten slotte kun je via de usb-c-aansluiting ook andere apparaten met de iPad Pro opladen, bijvoorbeeld een iPhone of Apple Watch. Het is zelfs mogelijk om met een iPad Pro een andere iPad Pro op te laden. Om te bepalen welk apparaat energiebron en welk -ontvanger is, moet je de kabel alleen eruit halen en opnieuw aansluiten.

In iCreate 104 vind je een uitgebreide review van de iPad Pro 2018: