Deep Green Chess: schaken met stijl op je iPhone
Op het moment staat de serie ‘The Queen’s Gambit‘ heel hoog in de toplijsten van Netflix. Deze boekverfilming van een roman uit de jaren tachtig draait om Elisabeth ‘Beth’ Harmon, een weeskind met een bijzonder talent voor schaken. Ze wint al op jonge leeftijd tornooien en neemt het uiteindelijk op tegen de grootmeesters van het schaken. En een verslaving aan drank en drugs komt er ook nog bij te kijken. Hoe dan ook, de serie is een aanrader (kijk hem misschien op afstand samen met je vrienden), en wij werden weer net zo enthousiast van schaken als toen bij de film ‘Lang leve de koningin‘. En daarom gingen we op zoek naar de beste app om te schaken op de iPhone. En dat is Deep Green Chess.
Meer leuke apps in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Schaken op de iPhone
kooptip
Pre-order de iPhone 16 Plus nu met voordeel oplopend tot €575!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Deep Green Chess is echt een oudje uit de App Store. De eerste release was op 9 december 2008, slechts enkele maanden na de opening van de App Store. Maar in feite is de app zelfs nog ouder, want het is de opvolger van een schaak-programma voor Apple’s Newton (de grootvader van de iPhone en iPad). In al die jaren op de iPhone heeft Deep Green in totaal elf updates gehad. Bijna onvoorstelbaar in een tijd waarin Instagram en Spotify vrijwel wekelijks met updates komen. De overeenkomsten met de oeroude voorganger zijn snel benoemd. Enerzijds is dat de schaak-engine Deep Green waarvan de app zijn naam heeft, anderzijds is het het ongelofelijke oog voor detail waarmee de app is vormgegeven.
Meteen aan de slag
Start je de app voor het eerst, dan word je al begroet door een stijlvol schaakbord en kun je meteen als wit beginnen. Voor de liefhebbers kun je met de knop linksboven ook eigen opstellingen van figuren ontwerpen om zo bijvoorbeeld een bekende schaakpot na te spelen of diverse schaakdilemma’s op te lossen. Met de knoppen onderin begin je een nieuw potje, maak je een zet ongedaan, bekijk je de vorige zet of krijg je een zet-suggestie van de computer. Met de knop rechtsboven bekijk je de hele geschiedenis van alle zetten. Ten slotte zijn er nog de instellingen waarin je het niveau van de computer aanpast en je kleur kiest. Meer opties zijn er niet en, eerlijk gezegd, meer opties hoeven we ook niet in een schaak-app.
Het niveau van de computer
Wat dan wel weer belangrijk is, is hoe goed de schaak-engine speelt. Met de standaard moeilijkheidsgraad zijn wij er nog niet in geslaagd om de computer te verslaan. Pas wanneer we het niveau terugschroeven zijn we in staat om Deep Green met zetten te verrassen die hij niet al zag aankomen. Op het hoogste niveau maakt de computer zo snel gehakt van onze koning dat we niet eens doorhebben welke strategie hij eigenlijk had. We nemen aan dat dat een goed signaal is.
Gebrek aan updates
Deep Green is dus onze favoriete app om te schaken op de iPhone, die dankzij de serie Queen’s Gambit weer een plekje op ons thuisscherm heeft veroverd. Maar Deep Green heeft wel een groot minpunt, en dat hebben we zelfs al eerder benoemd. De laatste update van Deep Green ligt namelijk vier jaar terug. Je kunt de app nog alle iPhones spelen, maar verwacht dus geen optimalisatie voor bijvoorbeeld het randloze scherm dat we sinds de iPhone X hebben. Maar hier wordt blijkbaar aan gewerkt, want de ontwikkelaar laat op Twitter weten dat hij druk bezig is met een nieuwe versie. We kijken ernaar uit. Misschien gaat de hoge prijs van 8,99 euro dan ook tijdelijk naar beneden.
Praat mee
0