Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone 8 vs iPhone X: de verschillen op een rij

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 8 vs iPhone x


Lees verder na de advertentie

Ze verschenen op exact hetzelfde moment in 2017: de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X. De iPhone 8 (Plus) was nog echt een iPhone oude stijl, de iPhone X luidde een nieuw tijdperk in. iPhone 8 vs iPhone X: in dit artikel zetten we de verschillen op een rij. Maar we staan ook zeker even stil bij de overeenkomsten, want die zijn er meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Kies jij voor een iPhone 8 of iPhone X?

iPhone 8 vs iPhone X

Verschil tussen de iPhone 8 en X

1. Kleuren en uiterlijk

De iPhone 8 (Plus) heeft het klassieke iPhone-design: dat wil zeggen, met forse randen aan de boven- en onderkant en een thuisknop met Touch ID. Hij heeft qua uiterijk veel gemeen met al zijn voorgangers. Lange tijd leek het erop dat de laatste iPhone met thuisknop zou zijn, maar in 2020 verscheen de iPhone SE 2020 en die lijkt sprekend op de iPhone 8.

iPhone 8


kooptip

De iPhone X betekende destijds een stijlbreuk. En de breuk was zo drastisch dat Apple deze vooruitstrevende iPhone niet iPhone 9, maar iPhone X noemde. De voorkant van het toestel is één en al scherm met een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt. Kocht je destijds een iPhone X, dan was meteen duidelijk dat je de nieuwste iPhone had. Inmiddels zijn er al heel veel meer ‘iPhone X-achtigen’: de iPhone XS (Max), de iPhone XR, de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro (Max).

iPhone X

De iPhone 8 is verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud, spacegrijs en rood. De iPhone X is er in zilver en spacegrijs.

2. Het scherm

Een groot verschil tussen de iPhone 8 (Plus) en iPhone X: het display. De iPhone X heeft het grootste scherm (5,8 inch), gevolgd door de iPhone 8 Plus (5,5 inch) en ten slotte de iPhone 8 (4,7 inch). Ook de achterliggende techniek is anders. De iPhone X was de allereerste iPhone met een oled-scherm. Dat is vooral energiezuiniger en zorgt ervoor dat zwart ook echt zwart is. De iPhone 8 heeft net zoals eerdere iPhones een lcd-scherm.

Het display van de iPhone X heeft geen randen meer! Oké, dat is wellicht iets overdreven, maar de randen zijn zo smal geworden, dat de iPhone bijna uitsluitend uit een display lijkt te bestaan. Dit wordt nog bevorderd door het feit dat de iPhone X alleen maar met een zwarte voorkant verkrijgbaar is. Combineer dat met het goede contrast dankzij oled, en de illusie is perfect. Boven aan het scherm is alleen nog een kleine inkeping voor de frontcamera en de luidspreker. Deze wordt ‘notch’ genoemd.

3. Face ID vs. Touch ID

TrueDepth iPhone X 3D-technologie van Apple

De iPhone 8 (Plus) heeft een thuisknop met een ingebouwde Touch ID-sensor. Je ontgrendelt de telefoon met je vingerafdruk. De thuisknop ontbreekt op de iPhone X. Dit was de eerste telefoon met Face ID oftewel gezichtsherkenning. Je ontgrendelt de telefoon door ernaar te kijken. De technologie hiervoor is ingebouwd in de ‘notch’, de inkeping bovenaan in het scherm.

4. Iets andere bediening

De iPhone X heeft anders dan eerdere iPhone modellen en de iPhone 8 geen thuisknop. Hoe bedien je je iPhone als de thuisknop ontbreekt? Nou, dat gaat net even anders dan je misschien gewend bent – maar nog steeds bijzonder intuïtief. Waar je eerst op de thuisknop duwde voor verschillende acties, heb je nu diverse veeggebaren. Om terug te gaan naar het thuisscherm bijvoorbeeld, veeg je een app snel omhoog. Je bent er zo aan gewend.

5. Camera’s

Wat de camera’s betreft is de iPhone 8 duidelijk de minste keuze. Die heeft een enkele camera. Zoomen of het maken van (bijna) professionele portretfoto’s behoort hiermee niet tot de opties.

De iPhone 8 Plus en de iPhone X hebben beide een dubbele camera.Op het eerste gezicht lijken deze vrij identiek, op het feit na dat ze op de 8 Plus naast elkaar en op de X onder elkaar zijn geplaatst. Toch zijn er verschillen.

iPhone x camera

De ‘gewone’ camera is op de twee modellen hetzelfde, maar de tweede ‘zoom’-camera verschilt een beetje. Zo is die op de X gevoeliger voor licht, door een f-waarde van 2,4. De 8 Plus moet het met een f-waarde van 2,8 doen. Daarnaast bevat ook de zoom-camera op de X optische beeldstabilisatie.

De lichtgevoeligheid en de beeldstabilisatie dragen beide bij aan betere (zoom-)opnames onder slechte lichtomstandigheden. Dat komt omdat de zoom-camera minder lang hoeft te belichten en trillingen worden opgevangen door de beeldstabilisatie. Wil je de beste camera, dan haal je de iPhone X. Ben je een selfieliefhebber, dan is de X ook de betere keuze. De camera voor gezichtsherkenning maakt heel geslaagde selfies.

iPhone X vs. iPhone 8 (Plus): overeenkomsten

1. Draadloos opladen en snelladen

iPhone draadloos opladen

Wie had dat verwacht? Een van de opvallendste functies van iPhone X is ook gewoon beschikbaar op de iPhone 8. Je kunt hem namelijk draadloos opladen via de Qi-standaard. Dat is de meest gebruikelijke manier voor draadloos opladen van het moment. Zelfs de Ikea verkoopt bijvoorbeeld tafels en lampen met zo’n oplader geïntegreerd. Handig – en ook de reden dat de iPhones tegenwoordig een glazen behuizing hebben. Alle nieuwe iPhones ondersteunen overigens ook snelladen.

2. A11 Bionic-processor

A11 Bionic – een heel futuristische naam voor een processor. Maar ondanks zijn flitsende naam was die niet voorbehouden aan de iPhone X, hij zit ook gewoon in de iPhone 8. En omdat die daarin minder pixels moet aansturen, zal die zelfs iets beter presteren dan op de X. Daarnaast is de A11 Bionic op de X waarschijnlijk heel veel rekenkracht kwijt aan het monitoren van de gezichtsherkenning Face ID.

3. True Tone

Het scherm van de iPhone X en dat van de iPhone 8 (Plus) ondersteunt ook de True Tone-functie die we al kennen van de iPad Pro. Hierdoor past het display zich voortdurend aan aan het omgevingslicht. Wit is bijvoorbeeld altijd wit, of je het nu bekijkt bij kaarslicht of onder een TL-buis.

iPhone 8 Plus vs iPhone X

Twijfel je tussen de twee luxere versies van de 2017 iPhones, namelijk de iPhone 8 Plus en de iPhone X? Dan zijn de onderstaande verschillen nog iets om rekening mee te houden.

  • De iPhone X heeft een groter scherm dan de iPhone 8 Plus. Maar ondanks dat iets grotere scherm, is de iPhone X toch kleiner dan de 8 Plus. Dat heeft alles te maken met de randen, die zijn veel smaller. Een groter scherm in een compactere behuizing dus. De X is ook iets lichter
  • Veel mensen zullen voor een toestel met een dubbele camera kiezen vanwege de portretopties. De iPhone 8 Plus en de iPhone X hebben beide een dubbele camera, dit in tegenstelling tot de gewone iPhone 8. Maar ook in die dubbele camere zit verschil en als echte fotografieliefhebber ben je beter af met de iPhone X. De precieze verschillen lees je onder het kopje Camera’s.
  • Phone X vs iPhone 8 Plus: je zou het misschien niet verwachten, maar de iPhone 8 Plus heeft een iets betere batterijduur dan de iPhone X!

iPhone 8 of X kopen

iPhone 8 vs iPhone X: welke kopen? We vatten het kort en bondig voor je samen.

Wil je de kleinste en goedkoopste variant zonder toeters en bellen, en geef je niet veel om fotografie? Dan kun je voor de iPhone 8 kiezen.

Voor de iPhone 8 Plus kies je als je een iets grotere iPhone wilt die mooiere (portret)foto’s maakt. Als je een iPhone 8 of 8 Plus kiest, vind je een thuisknop wel prima. Je zit niet per se te wachten op iets innovatiefs als Face ID.

De iPhone X kies je als je een vernieuwende telefoon wilt en je niet bijzonder gehecht bent aan een thuisknop. De telefoon ziet er drie jaar na dato nog altijd futuristisch uit. Bovendien heeft de iPhone X van dit drietal de beste (selfie)camera.

Bekijk ook de tabel hieronder voor een duidelijk overzicht van de overeenkomsten en verschillen.

[wpdatatable id=15]

Meer iPhones vergelijken?

Ben je er nog niet helemaal uit voor wat betreft je nieuwe iPhone? Lees dan ook onze andere iPhone vergelijkingen in onze rubriek met koopadvies. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen alle iPhones die Apple nú verkoopt. Of onze vergelijking tussen de iPhone 7 en de iPhone 8. Daarnaast kun je een refurbished iPhone 8 Plus kopen.