Terug naar De grote vergelijking: iPhone X en iPhone 8 (Plus)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

De grote vergelijking: iPhone X en iPhone 8 (Plus)

Door Sven Lamers14 september 2017 16:055 min. leestijd2

Op het eerste gezicht steekt de iPhone 8 (Plus) schril af tegen de iPhone X. Oké, hij heeft een nieuwe behuizing, gemaakt van glas en aluminium, maar voor de rest lijkt die toch wel erg op zijn voorganger. Maar is de 8 daarom niet de moeite waard? We gingen op onderzoek uit: wat is hetzelfde op de twee iPhones, wat mis je op de 8 (Plus) en waarin is laatstgenoemde misschien zelfs beter. Dit zijn volgens ons de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

iPhone X iPhone 8 verschillen

iPhone X vs. iPhone 8 (Plus): overeenkomsten

1. Draadloos opladen en snelladen

Wie had dat verwacht? Een van de leukste functies van de nieuwe iPhone X is ook gewoon beschikbaar op de iPhone 8. Je kunt hem namelijk draadloos opladen via de Qi-standaard. Dat is de meest gebruikelijke manier voor draadloos opladen van het moment. Zelfs de Ikea verkoopt bijvoorbeeld tafels en lampen met zo’n oplader geïntegreerd. Handig – en ook de reden dat de nieuwe iPhones allemaal een glazen behuizing hebben. Alle nieuwe iPhones ondersteunen overigens ook snelladen.

AirPower iPhone 8

2. A11 Bionic-processor

A11 Bionic – een heel futuristische naam voor een processor. Maar ondanks zijn flitsende naam blijft die niet voorbehouden aan de iPhone X, hij zit ook gewoon in de iPhone 8. En omdat die daarin minder pixels moet aansturen, zal die waarschijnlijk zelfs iets beter presteren dan op de X. Daarnaast is de A11 Bionic op de X waarschijnlijk heel veel rekenkracht kwijt aan het monitoren van de gezichtsherkenning Face ID. Kortom, als je de allersnelste telefoon wilt, ga je voor de iPhone 8.

3. True Tone

iPhone X - 5

Het scherm van de iPhone X en dat van de iPhone 8 (Plus) ondersteunt ook de True Tone-functie die we al kennen van de iPad Pro. Hierdoor past het display zich voortdurend aan aan het omgevingslicht. Bij de release van de 9,7-inch iPad Pro vroegen we ons al af wanneer deze geweldige functie naar de iPhone zou komen. Nu is het dus zover.

iPhone X iPhone 8: verschillen

1. Kleuren en uiterlijk

De iPhone 8 lijkt met de rand om het scherm en old skool thuisknop nog het meest op de iPhone 7 (en de 6s, en de 6 …). Alleen de glazen achterkant verklapt de nieuwigheid. Hij is er in zilver, goud en en spacegrijs. De X is daarentegen een compleet nieuw ontworpen telefoon waarbij meteen iedereen gaat zien dat jij ‘de nieuwste iPhone’ hebt. Houd je hiervan, dan is de X voor jou. Hij is er in zilver en spacegrijs

2. Het scherm

iPhone X - 8

Een groot verschil tussen de iPhone 8 en iPhone X: het display. Dat is niet alleen het grootst op de X (5,8 inch tegen 4,7 en 5,5 inch), ook de achterliggende techniek is anders. In plaats van een lcd-scherm, zoals op alle eerdere iPhones, heeft de X een oled-scherm. Dat is vooral energiezuiniger en zorgt ervoor dat zwart ook echt zwart is.

Het display van de iPhone X heeft geen randen meer! Oké, dat is wellicht iets overdreven, maar de randen zijn zo smal geworden, dat de iPhone bijna uitsluitend uit een display lijkt te bestaan. Dit wordt nog bevorderd door het feit dat de iPhone X alleen maar met een zwarte voorkant verkrijgbaar is. Combineer dat met het goede contrast dankzij oled, en de illusie is perfect. Boven aan het scherm is alleen nog een kleine inkeping voor de frontcamera en de luidspreker.

3. Face ID vs. Touch ID

Face ID

De iPhone X ontgrendel je door ernaar te kijken, dankzij Face ID. Op de iPhone 8 heb je nog de beproefde vingerafdruksensor Touch ID. We geven toe, die gezichtsherkenning is ontzettend cool, en Apple kennende zal hij uitstekend werken. Hoewel Craig Federighi stuntelde toen hij probeerde de iPhone X te ontgrendelen tijdens de keynote.

4. Selfies en Animoji

Jony Ive Animoji

De TrueDepth-camera die voor Face ID gebruikt wordt, maakt natuurlijk ook geweldige foto’s. Hij ondersteunt zelfs de portret-modus die de achtergrond in je opnames wazig maakt, zodat je onderwerp beter uit de verf komt. Ook maakt hij de geanimeerde emoji, genaamd Animoji, mogelijk.

5. De camera’s van de nieuwe iPhone

iPhone X - 10

Wat de camera’s betreft is de iPhone 8 duidelijk de minste keuze. Maar zijn er ook verschillen tussen de dubbele camera van de iPhone 8 Plus en die van de iPhone X? Op het eerste gezicht lijken deze vrij identiek, op het feit na dat ze op de 8 Plus naast elkaar en op de X onder elkaar zijn geplaatst.

Maar de duivel zit in de details. De ‘gewone’ camera is op de twee modellen hetzelfde, maar de tweede ‘zoom’-camera verschilt een beetje. Zo is die op de X gevoeliger voor licht, door een f-waarde van 2,4. De 8 Plus moet het met een f-waarde van 2,8 doen. Daarnaast bevat de ook de zoom-camera op de X optische beeldstabilisatie.

De lichtgevoeligheid en de beeldstabilisatie dragen beide bij aan betere (zoom-)opnames onder slechte lichtomstandigheden. Dat komt omdat de zoom-camera minder lang hoeft te belichten en trillingen worden opgevangen door de beeldstabilisatie. Wil je de beste camera, dan haal je de iPhone X.

6. iPhone X en iPhone 8 prijzen en beschikbaarheid

iPhone X verpakking

Zo revolutionair als de iPhone X is, zo revolutionair is ook de prijs. Die begint bij 1159 euro, voor een opslagcapaciteit van 64 GB, voor 256 GB betaal je 1329 euro! Er zijn twee kleuren, spacegrijs en zilver. Wil je de X hebben, dan moet nog eventjes geduld hebben. Deze iPhone is pas vanaf 27 oktober te bestellen en ligt op 3 november in de winkels.

In tegenstelling tot de iPhone X zijn de iPhone 8 en 8 Plus vrijdag 22 september al beschikbaar! Vanaf 15 september kun je ze bestellen. En de prijzen zijn vergelijkbaar met die van voorgaande iPhones. De 4,7-inch heb je al vanaf 809 euro, de 5,5-inch begint bij 919 euro – allebei voor 64 GB.

iCreate 120
iCreate 120
iOS 14 + macOS Big Sur
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Daniël Vandermaesen
Lezer
Daniël Vandermaesen

Apple gaat volgens mij een stap te ver met hun prijzen, de iPhone X is voor de happy few!

Dayvi Christiaens
Lezer
Dayvi Christiaens

Niet goedkoop ,maar klasse!