Terug naar Netflix en YouTube verlagen beeldkwaliteit (maar of je dat merkt?)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Netflix en YouTube verlagen beeldkwaliteit (maar of je dat merkt?)

Door Laura Grootaarts20 maart 2020 09:542 min. leestijd3

Netflix verlaagt de komende dertig dagen de beeldkwaliteit. Hiermee moet overbelasting van het Europese internet voorkomen worden. YouTube neemt ook maatregelen.

Netflix

Het laatste waar we nu op zitten te wachten, is dat het internet eruit knalt. Er wordt nogal veel van ons internet gevraagd op dit moment. Het dataverkeer is explosief gestegen vanwege het massale thuiswerken en videobellen. Maar vooral ook omdat we ons massaal thuis moeten zien te vermaken, wat voor veel mensen synoniem is voor Netflix of YouTube kijken.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Netflix verlaagt beeldkwaliteit

Films in Full HD (1080p) en Ultra HD (4k) vergen enorm veel data, veel meer dan films en series in de standaard kwaliteit. De Europese commissie heeft daarom aan Netflix gevraagd om de doorvoer van data aan te passen. Netflix geeft gehoor aan die oproep, en neemt maatregelen. Dat moet een kwart schelen in het totale dataverkeer.

Of je daar iets van gaat merken, is trouwens nog maar de vraag. De kwaliteit is – eigenlijk zoals altijd – afhankelijk van je apparaat, de belasting van het netwerk en je abonnement. Je blijft de resolutie houden die bij je abonnement hoort (4K, HD of SD) maar wel met de laagst mogelijke bitrate. Deze bepaalt (heel kort door de bocht) de compressie van de beelden. De compressietechnieken voor video zijn tegenwoordig echter zo goed dat de kwaliteit van de video’s (waarschijnlijk) niet merkbaar omlaag gaat. Maar zeker is dat het  verminderen van de bitrate ervoor zorgt dat de bandbreedte die Netflix in Europa gebruikt met 25% afneemt.

Een woordvoerder van Netflix zegt het volgende over de maatregel: ‘Naar aanleiding van de gesprekken tussen Eurocommissaris Thierry Breton en Reed Hastings met het oog op de buitengewone uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt, heeft Netflix heeft besloten om de bitrates van streams in Europa gedurende 30 dagen te gaan verlagen. Wij schatten dat dit het Netflix-verkeer op de Europese netwerken met ongeveer 25 procent vermindert en tegelijkertijd een goede kwaliteit service voor onze abonnees garandeert.’

Geldt ook voor YouTube

In navolging van Netflix gaat ook YouTube maatregelen nemen. ‘We gaan tijdelijk al het verkeer in de EU overzetten naar SD by default‘, zo heeft het bedrijf verklaard. Dat klinkt alsof je de instellingen zelf nog wel kunt aanpassen, maar we wachten het nog even af.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jelle
Lezer
Jelle

Volgens Netflix gaat niet de resolutie (“kwaliteit”) omlaag, maar alleen de bitrate. Dat betekent dus dat je nog steeds naar 1080p zit te kijken, maar dan met een bitrate die normaal hoger is bij deze stream. Gevalletje potato-potato 😉

Het is wel een beetje een vreemde actie, aangezien Nederlandse providers zelf aangeven nog voldoende capaciteit over te hebben. Maar ergens ook wel te begrepen dat Netflix niet met elk EU-land om tafel kan om hier afspraken over te maken.

Wesley
Lezer
Wesley

Ik betaal voor het duurste abonnement vanwege 4K. Ik snap dat de resolutie ongewijzigd blijft, maar als de bitrate zodanig verlaagd wordt dat de kwaliteit er alsnog op achteruit gaat, is het dan niet verstandig mijn abonnement te verlagen komende tijd?

Jeroen
Lezer
Jeroen

Net als het geluid zeker ? Is ook belachelijk slecht bij Netflix.. ?