Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

watchOS 5: deze verbeteringen komen naar je Apple Watch

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch, watchOS 5, bevat beduidend meer nieuwe functies dan zijn voorganger. De gezondheid- en fitnessfuncties zijn verbeterd, Siri heeft veel nieuws geleerd, en er zijn twee nieuwe apps: Walkie Talkie en Podcasts.

Fitness

Voor competitieve sporters, biedt watchOS 5 een nieuwe uitdaging: competitie. Stel weekuitdagingen in met vrienden en volg zeven dagen lang de voortgang van jou en vrienden. Wie de uitdaging het eerst heeft volbracht, wint de medaille.

Work-out

watchOS 5 yoga

Ook de work-outs zelf zijn verbeterd. Je ziet weer meer data, zoals bij hardlopen je huidige snelheid en snelheid van de afgelopen kilometer. Nieuw zijn de yoga-work-out, op basis van je hartslag, en een nieuwe hike-work-out met snelheid, hartslag en hoogteverschillen.

Specialer is echter de automatische detectie. Als je vergeet de work-out te starten als je gaat rennen, of als je op de fiets stapt, dan suggereert de Watch om de work-out te starten. En de meters die je al hebt afgelegd, worden ook direct mee gemeten. En ben je klaar en vergeten de work-out af te sluiten? Dan doet de Watch dit voor je.

Walkie Talkie


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

watchOS 5 walkie talkie

De Watch krijgt een volledig nieuwe app, die zelfs de iPhone niet heeft: Walkie Talkie. Dit werkt precies als het ouderwetse kastje. Je koppelt eenmalig je walkie talkie aan die van je vrienden, partners of kinderen. Eenmaal gekoppeld, druk je op de praatknop in de app en hoort de ander je direct door zijn of haar Apple Watch. We zien de ongepaste berichtjes al binnenkomen terwijl je in vergadering zit. Hopelijk heb je hier zeggenschap over. Over!

Podcasts

De andere nieuwe app heet Podcasts. Deze app komt over van de iPhone en biedt vanaf watchOS 5 al je favoriete Podcasts op je horloge. Je kunt Siri vragen podcasts af te spelen en je favorieten worden gesynchroniseerd op je Watch.

Siri weet meer

watchOS 5 siri wijzerplaat

De Siri Watch-face biedt dagelijks de relevante info op de relevante. In watchOS 5 ondersteunt deze face ook sportscores, Kaarten en je hartslag. Maar ook apps van derden kunnen relevante content in de face tonen. Zelfs de nieuwe Shortcuts van iOS 12 worden ondersteund. 

Het is in watchOS 5 ook weer gemakkelijker om Siri op te roepen. Je hoeft alleen nog maar je pols op te tillen. “Hey Siri” hoef je vervolgens niet meer te roepen, je kunt direct beginnen met praten. 

Notificaties

De meldingen op de Watch zijn tot dusver nog behoorlijk eenzijdig. Maar ze worden interactiever. Je kunt in meer apps reageren op meldingen. Zo kun je ritten betalen, vluchten inchecken en reserveringen aanpassen. Ook weblinks, die je voorheen nog op de iPhone moest openen, zijn nu te bekijken op de Watch. Deze diepere integratie van externe apps, geeft ontwikkelaars weer meer mogelijkheden. Zou het voldoende zijn om hun interesse in watch-apps weer te vergroten, nu er steeds apps verdwijnen?

En meer in watchOS 5

Verder zit watchOS 5 ook weer boordevol kleine verbeteringen. Een gulden greep: achtergrond audio, een aanpasbaar bedieningspaneel, Terugblikken in de Foto’s-face en de mogelijkheid om een wifi-netwerk te kiezen en Niet Storen in te plannen. In de eerste bèta’s zullen we ongetwijfeld nog veel meer nieuwe functies gaan opmerken.