Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 12 aangekondigd: dit is er nieuw!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 12 shortcuts


Lees verder na de advertentie

En de opvolger van iOS 11 heet … je raadt het al: iOS 12! Apple’s Craig Federighi kondigde de nieuwe versie van het besturingssysteem zojuist aan tijdens de WWDC keynote. Wat zijn de opvallendste nieuwe mogelijkheden? En wanneer kun je jouw iPhone of iPad updaten zodat je er meer uit kunt halen? Dit is alles wat je weten moet!

iOS 12: nieuw op je iPhone of iPad

Met iOS 12 focust Apple vooral op stabiliteit en kwaliteit. iOS 12 draait op alle toestellen waarop iOS 11 nu ook al draait. En toch voelt alles straks stukken sneller dan nu. iOS 12 haalt het optimale uit je toestel, wat voor iPhone of iPad je ook hebt. Toch zijn er naast deze op zich al enorme verbetering ook een hoop compleet nieuwe functies om naar uit te kijken. Dit zijn de opmerkelijkste nieuwigheden:

1. Augmented reality verbeterd

iOS 12 lego AR

Vorig jaar werd met iOS 11 ARKit geïntroduceerd: een geavanceerde vorm van Augmented Reality voor de iPhone. In iOS 12 wordt het nog een tikkeltje spectaculairder met ARKit 2. De onderliggende nieuwe technologie heet USDZ. En die maakt onder meer de nieuwe Measure-app mogelijk, waarmee je heel precies voorwerpen op kunt meten: geen liniaal meer nodig. En het detecteert vormen in de werkelijkheid.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De belangrijkste vernieuwing wordt gevormd door de ‘Shared experiencens’. Jij bent niet de enige die de virtuele wereld ziet; een ander ziet hem ook, door zijn of haar iPhone. Dat maakt bijvoorbeeld multiplayer-games in AR mogelijk. En … er komen later dit jaar Lego AR-games in de App Store!

2. Foto’s

iOS 12 foto's

Foto’s krijgt een betere zoekfunctie. Nog voordat je gaat typen, doet Foto’s al suggesties. Bovendien kun je veel specifiekere zoekopdrachten invoeren. In de app zelf vind je een gloednieuwe Voor jou-tab, met uitgelichte foto’s en suggesties voor filters die je op je foto’s kunt los laten. Ook is het gemakkelijker om foto’s te delen met vrienden en familie, zodat je beide een compleet setje foto’s hebt.

3. Siri

iOS 12 Siri Shortcuts

Siri is verbeterd en krijgt handige Siri Shortcuts. Zijn er vragen die je vaker aan Siri stelt? Hij onthoudt het! Bovendien kun je ‘sneltoetsen’ instellen om je iPhone stap voor stap bepaalde acties uit te laten voeren, door verschillende apps. Een soort van workflows dus, of Automator, maar dan veel gebruiksvriendelijker. Je kunt ze zélf instellen.

Zeg je bijvoorbeeld ‘naar huis’ tegen Siri? Je krijgt de route, je partner ontvangt een berichtje dat je onderweg bent en je iPhone activeert alvast je slimme thermostaat.

4. Kleine app-updates

Apple Books

De app News is er al sinds iOS 9 en krijgt nu een grote metamorfose. Voor ons is dit nieuws niet bijzonder spannend, want de app is er niet in in het Nederlands. iBooks heet voortaan Apple Books en heeft een leukere shop. Stocks en Voice Memo’s komen naar de iPad. CarPlay ondersteunt voortaan apps van derde partijen – super handig met navigatie-apps (lees: Google Maps!).

5. Notificaties

Gegroepeerde meldingen

De Niet Storen functie wordt uitgebreid. Staat je iPhone op Niet storen en pak je hem op? Dan word je niet direct overstelpt door een hele reeks aan notificaties op je scherm. Ook kun je Niet Storen instellen voor een bepaalde locaties, in plaats van tijden. Notificaties worden overigens overzichtelijker. Ze worden gegroepeerd, niet alleen per app, maar ook per onderwerp.

6. iPhone activiteit

iOS 12 iPhone verslaving

Ben je iets te hevig verslaafd aan je iPhone? iOS 12 maakt voortaan pijnlijk inzichtelijk hoeveel tijd je besteedt aan je iPhone. Loopt het uit de hand en is de zelfbeheersing ver te zoeken? Je kunt voortaan limieten instellen. Voor ouders zijn er diverse opties om het iPhone- en iPad-gebruik van je kinderen binnen de perken te houden. Het werkt met ‘Delen met gezin’.

7. Animoji, Memoji en foto-effecten

iOS 12 memoji

Weleens geprobeerd om met je iPhone X Animoji’s hun tong uit te laten steken? Kon niet, maar is straks wel mogelijk. Ook zijn er vier nieuwe Animoji en … Memoji. Je kunt een realistische emoji maken die tot in detail op jou lijkt. Juist ja. Samsung jatte Apple’s Animoji en maakte er AR-emoji van, en Apple op zijn beurt jat dat idee weer, maar dan beter – hopen we. Verder kun je je selfies voorzien van nieuwe kleurrijke filters en stickers.

8. FaceTime groepsgesprekken

iOS 12 groepsgesprekken

FaceTimen met tot maar liefst 32 mensen tegelijk? Het kan voortaan met FaceTime. FaceTime is bovendien geïntegreerd in Berichten. Zo kun je vanuit een groepschat in iMessage direct een FaceTime-gesprek starten. En de Animoji en Memoji van zojuist, kun je ook gebruiken in FaceTime. Dat wordt één grote kermis dus. Het werkt op iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

iOS 12 download

Vandaag kregen we dus een sneakpreview van iOS 12. Maar wanneer kun je er zelf mee aan de slag? Dat duurt nog even. De komende maanden wordt de nieuwe software getest: eerst door ontwikkelaars (die kunnen er vanavond al mee aan de slag), later ook door het gewone publiek. Waarschijnlijk is iOS 12 in september te downloaden voor iedereen met een geschikte iPhone of iPad.

Conclusie

Met iOS 12 zegt Apple te focussen op snelheid, stabiliteit en kwaliteit en het is natuurlijk geweldig dat deze update wonderen doet voor de snelheid van je (oude) iPhone of iPad. Bovendien zijn er nog verrassend veel nieuwe functies. Siri Shortcuts, gereedschappen om je iPhone-verslaving (en die van je kinderen) in te perken en een veel logischere manier om notificaties te groeperen zijn allemaal zeer welkom. De Animoji en Memoji lijken tot dusver vooral een gimmick. Niet iedereen zal even enthousiast zijn over het feit dat de eenhoorn-animoji straks zijn tong kan uitsteken.

iOS 12 tips van iCreate

iCreate zomeractie

Wil je álles weten van iOS 12? Ben je benieuwd naar de achtergronden van de WWDC? In iCreate Magazine vind je alles wat je weten moet! Sluit nu heel voordelig een iCreate abonnement af: 4 nummers voor slechts 15 euro! Bestel je uiterlijk op 6 juni, dan is ons speciale WWDC-nummer het eerste blad dat je ontvangt. Bekijk onze zomeractie!