Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Apple ziet door FBI af van versleutelen iCloud back-ups’

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
Versleutelen iCloud back-ups


Lees verder na de advertentie

Apple had twee jaar geleden plannen om iPhone-gebruikers de mogelijkheid te geven om iCloud-backups volledig te laten versleutelen. Maar onder druk van de FBI zijn deze in de ijskast gezet, schrijft persbureau Reuters. De politiedienst had geklaagd dat de end-to-end encryptie de onderzoeken kan belemmeren.

Versleutelen iCloud back-ups

Apple staat erom bekend dat de gegevens die op een iPhone staan, zeer goed worden beschermd. Bij back-ups die zijn opgeslagen in iCloud ligt dat iets anders. De gegevens zijn weliswaar gecodeerd, maar niet met end-to-end-encryptie. Apple heeft de sleutel om het te decoderen en in uitzonderlijke gevallen wordt de sleutel gedeeld met bijvoorbeeld de FBI.

Twee jaar geleden zou Apple plannen hebben gehad de back-ups nog veiliger te maken met een volledige end-to-end encryptie. Bij deze beveiligingslaag – die Apple wilde inzetten om hackers te dwarsbomen – is je wachtwoord de enige manier om bij je back-up te kunnen. Zelfs Apple krijgt de encryptiesleutel dan niet in handen en kan met geen mogelijkheid bij de gegevens.

De plannen werden gedeeld met de FBI, melden zes bronnen aan Reuters. De politiedienst maakte bezwaar tegen het plan, met als argument dat back-ups in iCloud de meest effectieve manier zijn om bewijs te krijgen tegen verdachten die een iPhone gebruiken.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een jaar later sprak Apple weer met de FBI op het gebied van telefoonbeveiliging, maar toen was Apple al van het end-to-end encryptieplan afgestapt. Het is niet zeker dat de FBI een belangrijke factor was in die beslissing, maar daar heeft het volgens verschillende bronnen wel alle schijn fan. ‘Ze besloten de beer niet nogmaals te porren’, verwijst een van hen naar Apple’s rechtszaak tegen de FBI in 2016, waarbij Apple weigerde de iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen.

Eigen keuze

Toch kan het goed dat de FBI geen rol heeft gespeeld om af te zien van het plan. Een voormalig Apple-medewerker beweert tegenover Reuters dat Apple het voor de gebruiker vooral onpraktisch vindt. Zij zijn bang dat veel iPhone-gebruikers hierdoor hun gegevens verliezen.

Dit komt overeen met de uitspraken die Tim Cook vorig jaar in een interview met het Duitse Der Spiegel deed. ‘We doen dit omdat sommige gebruikers hun wachtwoord vergeten en vervolgens hulp van ons verwachten om gegevens terug te krijgen’. Hij voegde eraan toe dat de volledig gecodeerde iCloud back-up wel toekomstmuziek is. ‘Ik denk dat het kan worden geregeld. We zullen er in de toekomst geen sleutel voor hebben.’

Versleutel je iPhone back-up

Het is overigens wel mogelijk om je iPhone back-ups te versleutelen, maar dan moet je je reservekopie lokaal op je Mac of pc bewaren. Hiervoor sluit je je iPhone aan op een Mac of pc. Op Macs met macOS Catalina open je Finder en klik je op de naam van je iPhone. Bij oudere Macs of een pc doe je hetzelfde, maar dan met iTunes. Daarna doe je het volgende:

  • Ga naar het tabblad ‘Algemeen’.
  • Vink ‘Versleutel lokale reservekopieën aan’.
  • Maak een wachtwoord aan.

Zorg dat je het wachtwoord onthoudt, want zonder kun je met geen mogelijkheid bij je back-up. Zelfs Apple niet.

Bron: Reuters