Terug naar Deze AI maakt muziek van je eigen tekst (en hij is helemaal gratis)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Deze AI maakt muziek van je eigen tekst (en hij is helemaal gratis)

Door Ward Edema3 augustus 2023 10:223 min. leestijd0

We hadden al AI’s voor tekst en voor foto’s, maar nu is er ook een AI die uit zichzelf muziek maakt met jouw eigen songtekst. Hij heet Suno, en je kunt hem helemaal gratis gebruiken. Hier lees je hoe.

AI tekst naar muziek

Suno: AI voor muziek

Dat 2023 het jaar van AI is, mag duidelijk zijn. Veel scholieren en werkenden kunnen al niet meer zonder ChatGPT, en we zien steeds meer kunstmatige intelligentie op onverwachte plekken. Het introductiefilmpje van de Marvel-serie Secret Invasion is bijvoorbeeld helemaal met AI gemaakt – evenals het plaatje hierboven.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Nu is er een nieuwe AI die niet gericht is op tekst of beeld, maar op muziek: Suno. Voer een songtekst in in een taal naar keuze – of laat ChatGPT er een schrijven – en Suno maakt er muziek van. Compleet met automatisch gegenereerde zangstem!

Veel slimmer dan je denkt

Suno is een stuk slimmer dan je misschien zou verwachten van een AI. Hij let op de tekst in je muziek, en kiest op basis daarvan een genre. Herhalingen tussen haakjes worden door achtergrondzangers gezongen, en opmerkingen zoals ‘[chorus]’ worden ook meegenomen in de structuur van de muziek. Hieronder kun je een voorbeeld beluisteren.

Ook werkt Suno in meerdere talen, zoals Engels, Duits en Spaans. Nederlands valt nog even buiten de boot. Een andere beperking is dat je ongeveer acht regels tegelijk in kan voeren, en dat langere teksten afgekapt worden.

Suno AI: zo werkt het

Je gebruikt Suno via Discord, net als het populaire Midjourney. Dit werkt eigenlijk heel simpel: wij gaan het proces hieronder stap voor stap langs.

Suno AI

  1. Open de site van Suno en klik op ‘Try the Alpha on Discord’.
  2. Je wordt doorverwezen naar Discord. Dit kun je gewoon in je browser gebruiken. Een account is optioneel: je kunt ook een tijdelijke naam gebruiken.
  3. Tik in de zijbalk op één van de ‘chirp-alpha’-kanalen.

AI muziek

  1. Voer nu het commando ‘/chirp’ in en druk op enter. De eerste keer word je gevraagd de voorwaarden te accepteren. De tweede keer krijg je het bovenstaande venster te zien.
  2. Voer nu een songtekst in van acht regels of minder, of laat ChatGPT het werk doen. Klik dan op ‘Submit’.

Na ongeveer anderhalve minuut verschijnt je AI-muziek, in twee verschillende varianten. Deze staan in een stroom met creaties van anderen, maar je herkent je eigen muziek gemakkelijk aan de gele achtergrondkleur. Suno maakt er zelfs een bijpassende albumhoes bij.

Een stapje verder

Je krijgt onder je creatie wat knoppen te zien. Eentje om twee nieuwe versies te maken (🔁), twee hartjes om aan te geven welke uitvoering je het beste vond (daar kan de AI van leren), en twee knopjes om een extra gedeelte toe te voegen aan één van de twee uitvoeringen.

Suno AI how to

De Suno AI is voorlopig gratis te gebruiken. We hebben echter vaker gezien dat naarmate de kosten van servers toenemen, AI’s op een gegeven moment geld gaan kosten. Oftewel: sla je slag zolang het kan!

Meer AI-tips

Wil je meer tips voor AI? Dan ben je bij ons op het juiste adres:

Abonneer je op onze nieuwsbrief om ook in de toekomst op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom AI, Apple en meer:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar