Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Deze AI maakt alle muziek die je wilt (en hij is helemaal gratis)

Auteur: Ward Edema
4 reacties
Suno AI v3

We hadden al AI’s voor tekst en voor foto’s, maar nu is er ook een AI die uit zichzelf muziek maakt, mét zang. Hij heet Suno, en je kunt hem helemaal gratis gebruiken. Hier lees je hoe.

Lees verder na de advertentie

Suno: AI voor muziek

Dat het het tijdperk van AI is, mag duidelijk zijn. Veel scholieren en werkenden kunnen al niet meer zonder ChatGPT, en we zien steeds meer kunstmatige intelligentie op onverwachte plekken. Het introductiefilmpje van de Marvel-serie Secret Invasion is bijvoorbeeld helemaal met AI gemaakt – evenals het plaatje hierboven.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Nu is er een AI die niet gericht is op tekst of beeld, maar op muziek: Suno. Die bestaat al langer, maar sinds kort is er het sterk verbeterde Suno v3. Beschrijf het soort nummer dat je wilt horen, en de AI doet de rest. Compleet met automatisch gegenereerde zangstem!

kooptip

Veel slimmer dan je denkt

Suno is een stuk slimmer dan je misschien zou verwachten van een AI. Vraag om een nummer in een heel specifiek stijltje, songtekst die over een bepaald onderwerp gaat of beschrijf zelfs maar de scène waar de muziek bij moet horen, en hij gaat aan de slag. Daarnaast is er de ‘Custom Mode’ voor als je je eigen teksten wilt invoeren. Ook hier kies je zelf je genre.

Suno werkt in meerdere talen, zoals Engels, Nederlands, Duits en Frans. Nummers duren maximaal zo’n twee minuten, en kunnen overigens ook helemaal instrumentaal zijn. Handig voor als je een soundtrack wilt maken!

Suno AI: zo werkt het

Je gebruikt Suno via suno.ai. Dit werkt eigenlijk heel simpel: wij gaan het proces hieronder stap voor stap langs.

Suno AI
  1. Open de site van Suno en klik op ‘Make a song’.
  2. Druk in de zijbalk links op ‘Create’ en log in met je Discord-, Google- of Microsoft-account.
  3. Voer nu onder ‘Song Description’ in wat voor nummer je wilt horen. Zet de schakelaar bij ‘Instrumental’ aan als je geen zang wilt horen.
  4. Zorg ervoor dat ‘v3’ als versie is geselecteerd en druk op ‘Create’.
  5. Na ongeveer een halve minuut verschijnt je creatie met bijpassende albumhoes in de lijst rechts. Je krijgt twee versies te horen, en je kunt ze naar hartenlust delen met de deelknop.

Een stapje verder

Je krijgt bij je creatie een knopje met drie puntjes te zien. Hiermee kun je je nummer verder uitbreiden, of je nummer downloaden als muziekbestand óf als videobestand met daarin de muziek en je songtekst.

De Suno AI is gratis te gebruiken – met een limiet van 10 nieuwe nummers per dag. Wil je er meer, dan kun je voor $ 8 per maand een abonnement afsluiten waarmee je 500 nummers per maand kunt maken.

Meer AI-tips

Wil je meer tips voor AI? Dan ben je bij ons op het juiste adres:

Abonneer je op onze nieuwsbrief om ook in de toekomst op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom AI, Apple en meer:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!