Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

100 of 130? Vertrouw niet op de snelheidslimiet in apps

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
snelheidslimiet app betrouwbaar?


Lees verder na de advertentie

Vanaf vandaag mag je op de Nederlandse autosnelwegen maximaal 100 kilometer per uur rijden. Of nou ja, op sommige dan. De nieuwe borden zijn nog niet overal geplaatst – en daar geldt nog steeds de maximumsnelheid van 120 km/h of 130 km/h. Verwarrend, maar gelukkig geeft de snelheidslimiet van een navigatie-app opheldering. Of toch niet?

100 of 130?

Steeds meer navigatie-apps laten tijdens het rijden zien welke snelheid is toegestaan. Waze kon het al een tijdje, Flitsmeister doet het en sinds kort vertelt ook Google Maps wat de snelheidslimiet is. In de komende dagen moet je hier echter niet op vertrouwen, want de kans is groot dat de aangegeven snelheid niet overeenkomt met de borden langs de weg.

In veel navigatie-apps wordt de maximumsnelheid pas later gewijzigd of is het nodig om eerst een update te installeren, zo laten woordvoerders van de navigatie-apps weten aan de NOS. Bij Google Maps wordt de functie geleidelijk uitgerold. Die start vandaag en maandag moet de nieuwe maximumsnelheid bij iedereen te zien zijn. Het lijkt op dat Google de functie automatisch via een server-update toevoegt; dit betekent dat je geen update voor Google Maps hoeft te installeren.

Flitsmeister komt vanavond (donderdag) met een software-update waarin de nieuwe maximumsnelheid zit. Hierbij wordt de snelheidslimiet meteen op alle wegen verlaagd van 130 of 120 naar 100 km/h. Het kan dus zijn dat de app tijdelijk een lagere maximumsnelheid aangeeft, maar dan rijd je in ieder geval niet te hard. Gebruikers van Waze moeten de aangegeven snelheid nog wat langer links laten liggen, want daar wordt de snelheidsverandering helemaal niet doorgevoerd. Dit heeft als reden dat de snelheid overdag anders is dan ’s avonds en technisch kan de app dat niet aan.


kooptip

Snelheidslimiet app betrouwbaar?

Maar ook als de nieuwe maximumsnelheid bij alle apps is doorgevoerd, is het niet verkeerd om naar de snelheidsborden te blijven kijken. Bij navigatie-apps klopt de aangegeven maximumsnelheid niet altijd – zeker Google Maps heeft het vaak bij het verkeerde eind. Bij Apple’s Kaarten-app is vooralsnog geen snelheidslimiet te zien.