Terug naar ‘Apple-medewerkers beluisteren vertrouwelijke Siri-gesprekken’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Apple-medewerkers beluisteren vertrouwelijke Siri-gesprekken’

Door Laura Grootaarts30 juli 2019 11:443 min. leestijd0

Medewerkers van Apple beluisteren gesprekken die gevoerd worden met Siri. Ze horen daarbij regelmatig zaken die niet voor hun oren bestemd zijn, zegt een klokkenluider tegen The Guardian.

Siri luistert mee

Siri luister mee

De Apple-medewerkers zouden bezig zijn met het verbeteren van Siri. Zo onderzoeken ze of Siri bewust of per ongeluk is geactiveerd, of Siri in staat zou moeten zijn om het verzoek af te handelen en of het antwoord van Siri klopt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De klokkenluider zegt dat Siri heel vaak per ongeluk geactiveerd wordt. Je roept de spraakassistent op door middel van de woorden ‘Hé Siri’, maar vaak gebeurt het dat het geluid van bijvoorbeeld een rits een trigger is. Of dat Siri per abuis via de Apple Watch wordt opgeroepen. Zo luistert Siri soms ongewenst mee – en daarmee dus misschien ook een medewerker van Apple. Juist deze onbedoelde Siri-activaties belanden relatief vaak bij Apple om geanalyseerd te worden.

‘Soms kun je duidelijk een gesprek horen tussen een arts en een patiënt, terwijl ze praten over de medische geschiedenis van de patiënt. Of je hoort iemand, met een lopende motor nog op de achtergrond, een drugsdeal sluiten – helemaal zeker weten doe je het niet. Of je hoort dat mensen seks hebben; dat wordt dan per ongeluk opgenomen via HomePod of Apple Watch.’

Vooral de Apple Watch zou vaak per ongeluk meeluisteren. De fragmenten zouden dan soms wel een halve minuut duren. Niet heel lang, maar wel lang genoeg om een idee te krijgen van wat er aan de hand is.

Geheimhoudingsplicht

Apple heeft inmiddels toegegeven dat er opnames beluisterd worden. Het zou gaan om fragmenten van hooguit enkele seconden en het betreft minder dan 1 procent van de dagelijks Siri-vragen en -commando’s.

‘Een klein deel van de vragen aan Siri wordt geanalyseerd om Siri en de dicteer-functie te verbeteren. Vragen van gebruikers worden niet gekoppeld aan hun Apple ID. Dit gebeurt in een beveiligde omgeving en de medewerkers moeten zich houden aan de strikte geheimhoudingsplicht van Apple.’ Niet meer te herleiden naar de gebruiker dus luidt de officiële verklaring, maar volgens de klokkenluider valt uit de inhoud van de gesprekken vaak toch op te maken om wie het gaat.

Eerder werd ook al bekend dat Nederlandse gesprekken met de Google Assistant (Google’s tegenhanger van Siri) worden afgeluisterd. Ook Alexa, van Amazon, speelt voor luistervink.

Meeluisteren voorkomen

Wil je dat Siri niet meer meeluistert en dat Apple je gesprekken niet meer analyseert? Lees dan ook ons artikel Voorkom dat Apple meeluistert met je Siri-gesprekken. Hierin laten we je zien hoe je enkele maatregelen kunt nemen om bovenstaande te voorkomen. De opties hiervoor zitten nogal ver weggestopt in de Instellingen-app: hopelijk maakt Apple het met iOS 13 of een update daarvan mogelijk om je gesprekken gemakkelijker écht privé te houden.

Bron: The Guardian

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar