Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Amazon Alexa luisterde privé-gesprek af en stuurde het zomaar door

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Amazon Alexa


Lees verder na de advertentie

Een gezin uit het Amerikaanse Portland heeft voorlopig even genoeg van de slimme assistent Alexa. Hun Amazon Echo-speaker nam een privé-gesprek op en stuurde het door naar een willekeurige persoon in hun contactenlijst.

Amazon Alexa luistert gesprek woord voor woord af …

Het gezin kreeg vervolgens een telefoontje van de persoon in kwestie – een werknemer van de man. Hij waarschuwde ze omdat hij hun gesprek honderden kilometers verderop in Seattle woord voor woord mee had kunnen luisteren. Via zijn smartphone had hij audiobestanden ontvangen waarin het gesprek was vastgelegd. In eerste instantie kon het gezin niet geloven wat er was gebeurd. Maar de man wist precies te vertellen dat het gesprek ging over hardhouten vloeren. ‘Ik voelde me ontzettend aangetast in mijn privacy’, aldus de vrouw in het gezin. Vervolgens heeft ze de verschillende slimme speakers in haar huis uitgeschakeld.

‘Verkeerd verstaan …’

Amazon heeft het voorval bevestigd. In een verklaring aan Business Insider legt Amazon uit dat het bericht is verzonden na een zeldzame opeenstapeling van interpretatiefouten van Alexa. De slimme assistant heeft uit het gesprek ten onrechte woorden opgepikt als ‘Alexa’ en ‘verzend bericht’. Kortom: het verzenden van een audio-opname is geen foutje van Alexa, maar een functie. Amazon zegt veel waarde te hechten aan privacy en neemt stappen om herhaling in de toekomst te voorkomen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt