Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Siri-luisteraars ontslagen nu Apple stopt met gespreksanalyse

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Siri


Lees verder na de advertentie

Medewerkers van GlobeTech die Siri-opnames beluisterden, zijn ontslagen. Apple huurde het Ierse bedrijf in voor het beluisteren en analyseren van gesprekken met Siri, om de slimme assistent te verbeteren. Het gaat mogelijk om honderden medewerkers; de ontslagbrief is in handen gekomen van NU.nl.

Siri luistert af

Per direct ontslagen

Nadat een klokkenluider begin deze maand naar buiten bracht dat er Siri-gesprekken werden beluisterd, stopte Apple vrij snel met de Siri-analyse. Na een periode van onzekerheid voor de medewerkers, is nu duidelijk dat ze met onmiddellijke ingang hun baan kwijt zijn. Vanwege een ‘systeemfout’, zo schijnt Apple gezegd te hebben. Het ontslagen personeel krijgt de periode die in hun contract vermeld staat als opzegtermijn volledig uitbetaald. Dat geldt ook voor alle vakantiedagen.

Siri luistert af

Apple raakte onlangs in opspraak toen bleek dat het gesprekken met Siri beluisterde ter analyse. De opnames zouden anoniem zijn, maar door de inhoud van de audio-fragmenten viel soms toch te herleiden om wie het ging. Later bleek ook nog dat de medewerkers de locatie en het adresboek van Siri-gebruikers konden inzien. De mensen waarvan de gesprekken werden geanalyseerd, waren hiervan niet op de hoogte.


kooptip

De fragmenten bevatten soms gevoelige informatie: klokkenluiders maakten melding van medische gesprekken en vermeende drugsdeals. Ook Nederlandstalige audio-fragmenten zijn geanalyseerd: het zou gaan om zo’n 8000 Nederlandstalige gesprekken per dag. Hiervoor waren twintig Nederlanders in dienst.

Bron: NU.nl