Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple luisterde dagelijks naar 8000 (!) Nederlandse Siri-gesprekken

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Siri maatregelen


Lees verder na de advertentie

Deze week werd bekend dat Apple stiekem meeluistert met veel gesprekken die worden gevoerd met Siri. Nu blijkt dat dit Apple dit werk heeft uitbesteed aan het Ierse bedrijf GlobeTech – en zij analyseerden ook een grote hoeveelheid Nederlandstalige Siri-opnames.

Siri gesprekken afluisteren

Dit laat een Nederlandse oud-medewerker van GlobeTech weten aan NU.nl. De fragmenten die zij onder oren kregen, waren spraakopnames nadat een gebruiker Siri activeerde, bijvoorbeeld na de commando ‘Hé Siri’.

Maar zoals je waarschijnlijk zelf ook hebt gemerkt: vaak wordt Siri ook onbedoeld geactiveerd. En deze gesprekken belandden relatief vaak bij het bedrijf om geanalyseerd te worden, zo liet een klokkenluider eerder deze week weten. De medewerkers luisterden bijvoorbeeld naar een vertrouwelijk gesprek tussen arts en patiënt, of hoorden dat mensen seks hebben.

De onthulling is opvallend, want Apple staat bekend als een voorvechter van privacy. Bovendien heeft het bedrijf nooit gebruikers gewaarschuwd dat opnames met Siri door derden beluisterd konden worden – het stond niet eens met kleine lettertjes in de voorwaarden. Tegenover NU.nl zegt de Nederlandse oud-medewerker dit niet ‘de netste manier van zakendoen’ te vinden.


kooptip

Donderdag meldde Apple dat minder dan 1 procent van de dagelijkse Siri-opnames door mensen wordt beluisterd. Daarmee liet Apple onbedoeld doorschermen dat het gaat om een gigantisch project, want wereldwijd zijn naar schatting zo’n 1,5 miljard apparaten die op iOS draaien.

In het gesprek met NU.nl vertelt de GlobeTech-medewerker dat hij dagelijks vierhonderd fragmenten te horen kreeg om te analyseren. Hij werkte met een groep van ongeveer twintig Nederlanders. Dit betekent dat er elke dag ongeveer 8000 Nederlandstalige Siri-opnames werden geanalyseerd. De fragmenten duurden van enkele seconden tot veertig seconden.

Apple benadrukt overigens dat de Siri-gesprekken niet worden gekoppeld aan een Apple ID. ‘De analyse vindt plaats in een beveiligde omgeving en medewerkers moeten zich houden aan de strikte geheimhoudingsplicht van Apple’. De gesprekken zijn dus niet te herleiden naar de gebruiker, al valt uit de inhoud van de gesprekken soms toch op te maken om wie het gaat.

Apple stopt tijdelijk

Deze ochtend laat Apple weten dat het tijdelijk stopt met de analyse van de gesprekken. Tegenover verschillende websites, waaronder The Verge, laat een woordvoerder van Apple weten dat gebruikers straks kunnen voorkomen dat Siri-opnames bij analisten belanden. Deze optie volgt na een software-update. Wil je nu al maatregelen nemen? Lees dan ook Voorkom dat Apple meeluistert met je Siri-gesprekken.

Bron: NU.nl, The Verge