Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Reportage: een kijkje in de keuken van Forza Refurbished

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Forza refurbished


Lees verder na de advertentie

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar niet bereid of in staat om hier de hoofdprijs voor te betalen? Dan kom je al gauw terecht op de tweedehands markt. Is dat oude omaatje op Marktplaats echter een eerlijke verkoper die je op haar blauwe ogen kunt vertrouwen? Of gaat er achter het onschuldige uiterlijk een louche zakenvrouw schuil die je gehaaid honderden euro’s afhandig maakt voor een brakke iPhone X? Zekerheid is ver te zoeken en daar springen zogeheten refurbishers slim op in. Dit zijn bedrijven die tweedehands iPhones en Macs opkopen, deze waar nodig opknappen en zo goed als nieuw weer verkopen. En dat voor een aanzienlijk vriendelijkere prijs dan een nieuw exemplaar. Forza Refurbished is zo’n aanbieder van refurbished iPhones, iPads en Macs. Wij namen een kijkje in de keuken.

Refurbished iPhone: een duurzame keuze

‘Duurzaamheid, dat is een van de speerpunten van Forza Refurbished’, zegt Juriël Verbaarschot, hoofd Verkoop en Marketing van Forza Refurbished. ‘Dat vergeten mensen nog wel eens, maar jaarlijks worden er miljoenen smartphones afgeschreven terwijl ze nog prima bruikbaar zijn. Het streven van onze directeur is echt om een duurzamere wereld te creëren. Daarnaast is duurzaamheid natuurlijk een hot topic waar steeds meer consumenten op letten en waar de media veel aandacht aan besteedt.’

Nieuw leven voor Apple-producten

Dat met name Apple-producten zo populair zijn om een nieuw leven te geven, heeft twee redenen. De eerste is dat de nieuwste iPhones en MacBooks simpelweg steeds duurder worden. ‘Heb je gezien wat die nieuwe 8-core MacBook Pro kost? Of de iPhone XR, wat eigenlijk een ‘budgetsmartphone’ moet zijn?’, vraagt SEO-specialist Roy Berrevoets. Het antwoord: respectievelijk vanaf 3299 en 859 euro. ‘Voor de gemiddelde consument is een ouder model net zo goed. En die bieden wij een stuk betaalbaarder aan.’

Dat brengt ons gelijk bij de tweede reden waarom Apple-producten zo geschikt zijn. Ze zijn namelijk enorm waardevast en hebben een aanzienlijke levensduur. ‘Apple ondersteunt zijn apparaten altijd erg lang. iOS 13 draait straks nog op de iPhone 6s, een toestel van bijna vier jaar oud,’ aldus Verbaarschot.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Forza Refurbished brengt alleen producten op de markt die het meest recente besturingssysteem draaien. Daar hecht de consument veel waarde aan. De iPhone 6s heeft straks in de basis nog dezelfde functies als de iPhone XS. Dit is dan ook het voordeel van een iPhone ten opzichte van smartphones van andere fabrikanten. ‘We hebben even geprobeerd om hetzelfde te doen met Samsung-smartphones, maar dat was geen succes. De ondersteuning vanuit Samsung voor hun toestellen valt daarvoor veel te snel weg’, laat Verbaarschot weten.

Diensten van Apple

Wat vindt Apple er eigenlijk van, dat refurbishers geld verdienen met hun producten? ‘Apple weet niet zo goed wat ze hiermee moeten. Als ze willen, zouden ze ons wel dwars kunnen liggen. Aan het eind van de dag betekent het echter dat we hun producten en hun diensten verder verspreiden.’ Nu Apple’s focus lijkt te verschuiven van producten naar diensten zoals Apple Arcade en Apple TV+, lijkt het verbreden van publiek zeker op te wegen tegen mogelijk misgelopen inkomsten. Bovendien heeft Apple duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan.

Van defect tot zo goed als nieuw

Forza refurbished

Het tweede leven van een iPhone of MacBook begint bij het product zelf. Dit wordt door Forza veelal geïmporteerd uit Amerika. Vrijwel alle providers werken daar met leasecontracten, waarbij consumenten hun smartphone na een of twee jaar weer retour moeten sturen. Deze toestellen worden vervolgens door Forza opgekocht. Dit doen ze tevens bij verschillende grote zakelijke partijen die om de zoveel jaar alle iPhones, iPads en MacBooks binnen het bedrijf vernieuwen. Er is aanwas genoeg.

Vervolgens volgt elk apparaat dezelfde procedure. Het wordt eerst volledig opgeladen. Zo vindt er direct een accucontrole plaats – en kan de koper direct aan de slag met zijn nieuwe Apple-apparaat. iPhones worden gecontroleerd door speciale robots. Elke iPhone wordt uitgerust met een sim-kaart, geüpdatet naar de nieuwste iOS-versie en voorzien van een -speciale app.

Daarna gaat hij de robot in, die hem controleert op meer dan vijftig punten. ‘Zo floten we vroeger in het toestel en luisterden we dat terug. Dan wisten we wel dat de microfoon en speaker werkten, maar of dit voor zestig of tachtig procent was? Deze robot kan dat veel uitgebreider en nauwkeuriger’, legt operationeel directeur Marijn Schouw uit. Wordt de iPhone afgekeurd, dan gaat hij naar een bekwame technieker die het probleem verhelpt. ‘Vrijwel alle onderdelen kunnen wij hier repareren of vervangen, of het nou om een iPhone, iPad of MacBook gaat.’

Rating voor refurbished iPhones

Keurmerk Refurbished

Daarna gaat de iPhone opnieuw de robot in. Komt hij (nu wel) door de keuring, dan wordt hij beoordeeld op zijn uiterlijk. ‘Er zijn verschillende gradaties: a-, b-, of c-rate, oftewel zo goed als nieuw, licht gebruikt of zichtbaar gebruikt. Als een apparaat te zwaar beschadigd is, worden de goede onderdelen er alsnog uit gehaald, vrijwel niets gaat verloren. MacBooks en iPads volgen dezelfde procedure, maar dan volledig handmatig.

Ten slotte wordt de MacBook, iPad of iPhone netjes ingepakt en geseald, zodat het lijkt alsof je een hagelnieuw exemplaar hebt gekocht. Zelfs alle accessoires zitten erbij. ‘Dat is nog wel eens een zoektocht, maar we hebben goede contacten met China. De fabrieken die voor Apple werken, sluiten om zes uur. Vervolgens gaat om half zeven het licht weer aan en werken ze verder. Zo kunnen we aan precies dezelfde accessoires komen’, aldus Schouw.

Refurbishing is een serieuze zaak, die steeds breder gedragen wordt. Waar de consument eerst nog wat wantrouwig was richting refurbished, merkt Forza dat steeds meer mensen interesse hebben in een opgelapt apparaat. Het Keurmerk Refurbished heeft hier zeker aan bijgedragen. ‘Het is ook niet zomaar een projectje ergens in een garage,’ zegt Verbaarschot. De refurbished-markt is volwassen geworden.

Dit artikel komt uit iCreate 109.