Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws

Keurmerk Refurbished: dit moet je weten

Auteur: iCreate
0 reacties
iPhone reparatie


Lees verder na de advertentie

Op zoek naar een goedkopere iPhone stuit je online al snel op refurbished iPhones. Refurbished iPhones kwamen de laatste tijd niet altijd even positief in het nieuws: de Consumentenbond was kritisch en sommige refurbished-aanbieders gingen failliet. Om het kaf van het koren te scheiden, is er sinds kort het Keurmerk Refurbished.

Wat betekent refurbished?

Refurbished iPhones zijn gebruikte iPhones die, voordat ze weer de verkoop in gaan, uitgebreid gecontroleerd, schoongemaakt en zo nodig opgelapt worden. Ook de software op het toestel wordt weer teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Bovendien krijg je garantie. Allemaal voordelen ten opzichte van die tweedehands iPhone op Marktplaats.

Keurmerk Refurbished

Voor de consument is het niet bijzonder duidelijk hoe je het kaf van het koren moet scheiden. Daarom is er sinds half maart een keurmerk dat duidelijkheid moet scheppen: het Keurmerk Refurbished. Dit is een initiatief van Techniek Nederland en een aantal grote spelers in de markt, waaronder Forza Refurbished. Het Keurmerk heeft steun van de Consumentenbond en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Keurmerk Refurbished


kooptip

Een keurmerk toont aan dat iets aan een bepaald setje eisen voldoet. Welke zekerheden mag je verwachten van het Keurmerk Refurbished?

1. Kwaliteit gegarandeerd

Het Keurmerk Refurbished betekent een kwaliteitsgarantie. Refurbished toestellen ondergaan een soort APK-keuring. Dat moet natuurlijk op de juiste manier gebeuren. In dit geval worden de iPhones op minimaal vijftig essentiële punten gecontroleerd, en de daarvoor benodigde processen moeten voldoen aan de eisen van TÜV Nederland. Deze ‘Refurbished Quality Controller’ voert ook regelmatig inspecties uit.

2. Recht op twee jaar garantie

Hoe goed een Refurbished iPhone ook gecontroleerd is, er kan altijd iets gebeuren waardoor het toestel niet meer doet wat het moet doen. Bij een refurbished-dealer heb je recht op zeker twee jaar garantie. Niet alleen op de telefoon, maar ook op toebehoren als oplader en batterij.

3. Uniforme cosmetische gradaties

Bij een refurbished toestel staat over het algemeen de cosmetische staat van het toestel vermeld. Maar ‘Zo goed als nieuw’ is in de praktijk een nogal rekbaar begrip. Bij bedrijven die het Keurmerk Refurbished hebben, is het glashelder. Er zijn drie gradaties:

  • Zo goed als nieuw: als er al gebruikerssporen zijn, dan zijn die minimaal.
  • Licht gebruikt: je kunt zien dat een toestel gebruikt is. Hier en daar een klein krasje of een beetje stootschade.
  • Zichtbaar gebruikt: deze toestellen hebben zichtbare gebruikerssporen. Een deukje of een diepere kras  – dit laatste zelden op het scherm.

4. Professioneel met refurbished als corebusiness

Het Keurmerk Refurbished wordt alleen verleend aan bedrijven die het refurbishen als kernactiviteit hebben. Ook moeten de bedrijven een minimale omzet van € 2 miljoen (zonder btw) per jaar verwachten op het gebied van refurbished.

5. Financieel gezond bedrijf

De faillissementen van refurbished-aanbieder Swoop en Leapp liggen nog vers in het geheugen. Dat is iets wat je niet wilt meemaken als consument, want daar gaat je garantie … Bedrijven met het keurmerk moeten dan ook kunnen aantonen dat ze financieel gezond zijn en niet plots failliet verklaard kunnen worden. De solvabiliteit, vermogenspositie, omzet/resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten worden daarom goed onder de loep genomen.

Welke partijen hebben het Keurmerk Refurbished?

Een van de eerste gekeurmerkte partijen is Forza Refurbished. Zij leveren ook aan KPN refurbished toestellen. Verder dragen ook Leapp (dat zijn zaakjes inmiddels weer op orde heeft) en Renewd het keurmerk. Het keurmerk bestaat nog niet zo lang, dus er volgen er waarschijnlijk meer.